Categorie: Economie
Accesări: 657

Rata de schimb -reprezinta pretul ce se stabileste pe piata valutara in rezultatul oscilatiilor cererii si ofertei de valuta. 

Exista 2 sisteme de curs valutar:

1) Sistemul cursurilor de schimb fixate- in acest caz cursul valutar se stabileste de banca centrala , aceasta isi ia asupra sa obligatiunea sa vinda sau sa cumpere orice cantitate de valuta la cursul stabilit. Deobicei Banca Centrala stabileste limitele oscilatiilor libere a cursului valutar in scopul stabilizarii macroeconomice. Atunci cind cursul se apropie de nivelul minim e necesar la banca nationala. In acest caz banca trebuie sa cumpere aceasta valuta in schimbul celei straine.

   Daca cursul se apropie de nivelul maxim, banca trebuie sa vinda aceasta valuta in schimbul celei straine. In acest sistem cresterea pretului de echilibru se numeste revalorizare, iar reducerea preturilor de echilibru se numeste devalorizare.

2) Sistemul cursurilor mobile sau flexibil- cursul de schimb flexibil se stabileste in rezultatul oscilatiilor libere a cererii si ofertei de valuta cu pretul de echilibru pe piata valutara. In cazul cursului mobil- oscilatiile cursului de schimb nu sunt limitate si ca rezultate este greu de prognozat modificarea exporturilor si importurilor, modificara soldului contului curent a balantei comerciale , balantei de plati in intregime aceea ce poate avea efecte de stabilizare a economiei.

In acest sistem cresterea pretului de echilibru poarta denumirea de aprecierea valutei, si reducereaàdeprecierea valutei.

Factorii ce influenteaza cursul de schimb:

  1. Puterea de cumparare a monedei
  2. Rata inflatiei
  3. Raportul dintre cererea si oferta de valuta
  4. Starea comertului exterior
  5. Conjunctura pietii.