Activitätile logistice se integreazä in roatä viata intreprinderii. Se folosește notiunea de lant logistic cu scopul de a da o logicä globalä circulatiei ansamblului de fluxuri ale intreprinderii. Insä, extinderea campului de aplicare a analizei logistice depinde direct de nivelul de dezvoltare a functiei in cadrul intreprinderii.
Distingand operatiunile de planificare, administrative și fizice ca apartinänd procesului logistic existä o serie de domenii specifice, dupä cum urmeazä:
- operatiunile de planificare cuprind domeniile: previziunea cererii de produse finite, corectarea ei prin urmärirea comenzilor sau mai tärziu, programarea transportului in vederea livrärii lor, gestiunea fluxurilor de produse finite, planificarea operationalä a productiei, programarea mijloacelor de productie, gestiunea fluxurilor de semi-finite, programarea aprovizionärilor etc.;
- operatiunile administrative cuprind domeniile: tratarea administrativä a comenzilor, urmärirea serviciului prestat, controlul rutelor de livrare, evidenta stocurilor de produse finite și inventarelor, comenzi ale depozitelor regionale cätre cele centrale, comenzi la productie, evidenta stocurilor de semi-fabricate, evidenta stocurilor de materiale și componente, etc.;
- operatiunile fizice cuprind domeniile: pregätirea fizicä a comenzilor, realizarea livrärii comenzilor, aranjarea și intretinerea articolelor in depozite, livräri cätre depozitele regionale de la cele centrale, transferul și manipularea de la ieșirea din productie panä la depozitul central, asamblarea și conditionarea la ieșirea din uzinä, transferuri inter-uzine și inter-ateliere, transferul și manipularea materialelor și componentelor, livrarea materialelor de la originea lor panä la locul de transformare etc.
In cadrul acestor operatiuni fluxul informatiilor se deruleazä in sens descendent, in timp ce cele fizice in sens ascendent.
Logistica produsului prívente toate fazele ciclului de productie, de la aprovizionarea cu materii prime, panä la stocarea in depozite. Logistica de sustinere intervine incepand de la vanzarea produselor și include post- vanzarea și intretinerea. Logistica rämane o functie transversalä in stransä relatie cu alte functii ale intreprinderii, fiind dificil de precizat locul säu in structura intreprinderii.
Logistica are un rol important pentru intreprindere; circa 87 % din timpul in care un produs se gäsește intr-un loc este de fapt, utilizat pentru deplasarea și stocarea lui. Logistica urmärește implicarea integrärii controlului circulatiei fluxurilor in strategia intreprinderii. In acest mod, logistica poate conditiona:
- Creșterea intreprinderii; fie pentru cä strategia implicä un control perfect al problemelor logistice (logistica ulterioarä), fie pentru cä logistica este o parte componenta a strategiilor industriale la care ea contribuie prin modelarea lor (logística anterioara);
- Controlul costurilor. Aceasta se poate realiza:
- printr-o cunoaștere mai buna a ansamblului costurilor produsului, de la aprovizionarea cu materii prime păna la post-vănzare, în special cănd întreprinderea dispune de o logistica integrata;
- prin scaderea costurilor logistice datorita unei abordari și actiuni globale asupra ansamblului fluxurilor întreprinderii.
- Posibilitatea de a externaliza o parte din activitatile întreprinderii. Analiza logisticii permite întreprinderii sa se concentreze pe vocatia sa principala, încredintănd unor forme specializate unele operatiuni ca transportul și stocarea marfurilor. Întreprinderea poate recurge la prestari de servicii, la subcontractare sau chiar la crearea uneia sau mai multor filiale specializate.
- Normalizarea produselor și procesului de management. Optimizarea fluxurilor implica elaborarea de norme:
- de standardizare a anumitor componente și produse;
- relative cantitatilor stocate sau transportate;
- referitoare la procedurile de programare-lansare, aprovizionare;
- referitoare la costuri.
- Diversificarea întreprinderii. Controlul lantului logistic permite întreprinderii largirea gamei activitatilor sale.
- Flexibilitatea și adaptabilitatea întreprinderii, datorate, între altele, dezvoltarii normalizarii, unei mai mari suplete în distributia din amonte și aval, unui mai bun control al gestiunii transportului și stocarii.
În concluzie, performanta și uneori chiar perenitatea întreprinderii depind azi de controlul procesului logistic: strategia, creșterea sau flexibilitatea sunt direct asociate gestiunii fluxurilor, care conditioneazä deciziile strategice și perspectivele de evolutie ale intreprinderii.
Existä o stransä legäturä intre imbunätätirea productivitätii și progresele logisticii. Din acest motiv analiza constrangerilor și mizelor logisticii sunt luate in considerare de cätre institutiile de stat in elaborarea politicilor economice, industríale și tehnice.
Logistica influenteazä direct:
- mediul local al intreprinderii - dezvoltarea regionalä, infrastructura de transport, etc.;
- mediul national al intreprinderii - politica transporturilor, cercetarea știintificä, progresul tehnic, etc.
Logistica exercitä o anumitä influentä asupra:
- sectorului transportului. Dezvoltarea logisticii genereazä profunde mutatii și restructuräri la diferitii actori din domeniul transporturilor care pot sä-și modifice politicile și principiile de conducere a activitätilor;
- dezvoltärii regionale. Intreprinderile sunt atrase sä se implanteze in regiunile dotate cu o infrastructurä logisticä solidä, contribuind la avantul lor economic și la dezvoltarea lor;
- politicilor economice. Luarea in considerare a rolului in creștere a logisticii conduce statul și colectivitätile locale la intensificarea interventiilor lor pentru imbunätätirea retelelor de transport pentru a ajuta o regiune defavorizatä, pentru realizarea unei politici de transporturi, pentru orientarea mutatiilor din sectorul transporturilor, etc.
- mediului știintific și tehnic. Domeniul säu include atat crearea, cat și transmiterea informatiilor necesare optimizärii gestiunii fluxurilor. Dezvoltarea logisticii este legatä de cea a noilor tehnologii ale informatiei și comunicatiilor. Logistica constituie un element al politicii știintifice și tehnice a tarilor industrializate. Analiza logisticii favorizeaza generalizarea unor metode moderne de productie - automatizarea, robotizarea, etc.
În concluzie se poate aprecia ca logistica poate juca un rol important în economie, care însa nu întotdeauna este apreciat pozitiv. Astfel, desfașurarea unor activitati logistice poate sa displaca populatiei, în masura în care poate antrena deteriorarea calitatii vietii - congestionarea traficului, zgomot, probleme de vecinatate, poluare, stocarea materialelor periculoase etc. Cu toate acestea, influentele favorabile prevaleaza, prin favorizarea crearii de locuri de munca directe (persoane care exercita meserii legate de activitati logistice) și indirecte (subcontractanti, întreprinderi de constructii, de salubritate etc.) care conduc la creșterea populatiei și implicit, la antrenarea cererii de servicii publice (școli, transport în comun, spitale etc).