Pin It

New  York situat în statul cu acelaşi nume, face parte din regiunea Middle Atlantic, fiind principalul centru economic către care gravitează activitatea acestei regiuni. New York, este cel mai mare oraş şi  cel mai important centru al vieţii economice şi culturale al SUA. De asemenea este sediul ONU, centru global financiar, al comunicaţiilor şi al afacerilor. Oraşul este neobişnuit printre celelalte, datorită marii sale densităţi a populaţiei, a diversităţii culturale, a sutelor de birouri şi clădiri de apartamente, a centrului de afaceri înfloritor, a sistemului de transport foarte bine dezvoltat. Viaţa culturală este reprezentată  prin  numeroase săli de concerte, teatre, muzee.

  • Poziţia geografică. Clima.

 Oraşul propriu-zis este situat la ţărmul Oceanului Atlantic, în zona de vărsare a fluviului Hudson, pe insulele Manhattan, Long şi Staten, având o suprafaţă de 780 km;  suburbiile sale se află pe continent, în mare parte în statul New Jersey : Paterson împreună cu Clifton, Passaic, Fair Lawn, Hackensack, East Paterson, Lodi, Garfield, Glen Rock ; Newark împreună cu Elizabeth, Linden, Orage, Belleville, Irvington, Hillside, Roselle, Maplewood, South Orange, East Orange, West Orange, Bloomfield ; Jersey City cu bayonne, Wechawacken, Hoboken, Union City, North Bergen etc.

 New York City se gaseste in centrul megalopolisului BosWash, la 350 km de Boston si 373 km de Washington.

New Yorkul are un climat continental umed, cu ierni reci (-18 °C), primăveri blânde (10 - 15 °C), veri călduroase şi umede (peste 32 °C) şi toamne lungi şi blânde. Cu toate acestea, oraşul poate fi lovit de furtuni de zăpadă sau se poate confrunta cu perioade lungi de ploi sau secetă. Cel mai mare pericol care poate ameninţa New Yorkul sunt uraganele – în special pentru Long Island.

  • Istoric

Golful New York a fost descoperit în anul 1524 de navigatorul italian Giovanno de Verrazano şi vizitat în 1609 de Henry Hudson. Mai târziu olandezii s-au stabilit în Insula Manhattan, pe care au cumpărat-o de la indienii algonkini pentru suma de 24 de dolari. Ei au înfiinţat în anul 1621 aşezarea cu numele de Niuewe Amsterdam, devenită apoi capitala coloniei Noua Olandă care formează nucleul New Yorkului de astăzi. În anul 1664 oraşul este ocupat de englezi, care i-au dat numele actual după­ cel al ducelui de York. Între 1785 -1790 a fost capitala federaţiei nord-americane. Ieşirea la ocean a permis dezvoltarea industriei manufacturiere, a comerţului şi adunarea marilor averi. În 1898 Manhattanul s-a unit cu alte patru târguri, oraşul format astfel a devenit al doilea ca mărime din lume. Populaţia a crescut în intervalul 1800 – 1900 de la 79.000 la 3 mil locuitori. În secolul al XX – lea a devenit cel mai mare centru industrial şi port american.

  • Populaţia

În anul 2000 populaţia New Yorkului era de 8,008,278 loc, iar împreună cu suburbiile ajunge la 21,199,865. cu o densitate de 10,194.2 locuitori/ km˛. Din punct de vedere rasial, in New York traiesc 44.66 albi, 26.59 % negri, 0.52 %  amerindieni, 9.83 % asiatici, 13.49 % de alte origini. 26.98% din populaţie este  de origine hispanică, 35.9 % s-au născut în afara Statelor Unite. În New York City există cea mai mare comunitate evreiască din SUA, numărând în 2002 circa 972,000 de persoane. În New York există numeroase enclave etnice: irlandezi, italieni, greci, chinezi (cea mai mare -  Chinatown - din America de Nord), coreeni, portoricani, dominicani, jamaicani, arabi, evrei etc.
Venitul mediu anual pe cap de locuitor este de 22,402 dolari. Rata şomajului la New York era în martie 2005 de 5.2 %.

Datorită imigranţilor populaţia a crescut, astăzi amestecul de culturi a devenit principala particularitate a oraşului. Cele 9 mil de locuitori vorbesc 80 de limbi. Chiar dacă a avut perioade de declin şi de relansare, New Yorkul este unul din cele mai dinamice oraşe ale lumii.

  • Câteva date economice

În prezent New York este capitala mondială a afacerilor şi a finanţelor, numeroase corporaţii naţionale şi internaţionale avându-şi sediile aici. Serviciile şi turismul furnizează suportul economic al oraşului. Majoritatea newyorkezilor sunt angajati în servicii, centre de sănătate, divertisment, hoteluri, publicitate, radio şi televiziune, precum şi în saloane de înfrumuseţare, frizerii, spălătorii. Urmează, ca număr, populaţia angajată în comerţul cu amănuntul şi en-gross şi cea din serviciile guvernamentale. O proporţie mică este ocupată în finanţe, asigurări, servicii imobiliare, manufactură, transport public, utilităţi publice, construcţii.

Principalele  10 atracţii turistice sunt : Ellis Island, Empire State Building, South Street Seaport, Rockfeller Center, Museum of Modern Art, Central Park, Metropolitan Museum of Art, Statue of Liberty, Brooklyn Bridge, Chinatown.

  • Districtele

Oraşul este format din 5 districte : Manhattan (aici se află majoritatea obiectivelor turistice), Bronx, Queens, Brooklyn şi Staten Island.

1)   Manhattan

Este cel mai mic dintre cele cinci districte, cu o suprafaţă de 59.5 km2 şi o populaţie de cca 1.500.000 locuitori, dar reprezintă inima oraşului. Este locul unde se află cei mai numeroşi zgârie-nori.

 Lower Manhattan etalează toate construcţiile moderne emblematice al New Yorkului: World Finacial Center, clădiri vechi (Castle Clinton, Broadway), Hanover Square, Bank of New York, Morgan Bank, 70 Pine Street, 40 Wall Street, Bursa din New York. Vechiul şi noul se întâlnesc în extremitatea sudică a Manhattanului, unde bisericile coloniale şi monumentele americane stau în umbra zgârie-norilor. Aici este locul de naştere al New Yorkului şi tot aici se află primul organ legislativ al naţiunii. Comerţul s-a dezvoltat începînd din 1626 când olandezul Peter Minuit a încheiat una dintre cele mai celebre afaceri, cumpărând insula Man-a-hatt-ta de la indienii algonkini, pe mărgele în valoare de 24 $. Miza a crescut şi finanţele joacă un rol hotărâtor în viaţa acestei zone a oraşului, unde se află Wall Street, Federal Reserve Bank, Stock Exchange, Satuia Libertăţii, biserici (Tinity Church, Altarul Sf Elizabeth).

Statuia Libertăţii este simbolul New Yorkului şi al SUA. A fost oferită americanilor de către francezi. Înălţimea sa echivalează cu cea a unui bloc de 22 de etaje! Are 31 m înălţime de la picioare până la torţă şi 93 de la baza piedestalului până la torţă.

Time Square îşi datorează numele ziarului „New York Times”, care şi-a instalat birourile aici în anul 1904. Este locul unde se adună oamenii pentru a sărbătorii trecerea în noul an. Times Square este considerată oglinda afacerilor  şi a mass-media, datorită faptului că în zonă se află Bursa de pe Wall Street şi redacţiile prestigioaselor ziare: New York Times, New York Post.

 Midtown Manhattan este o zonă înfrumuseţată de câteva turnuri şi cupole spectaculoase: Empire State Building în stil Art Deco, Chrysler Building, Waldorf Astoria, General Electric Building, St Mary`s Garden, Citicorp Group, Beekman Tower, United Nations, Tudor City, Grand Central Station ( marea gară a New Yorkului ).

Empire State Building are o înălţime de 443 m şi 102 etaje. A fost construit în 410 zile, în timpul crizei din 1929. La ultimul etaj se află un observator care oferă o perspectivă uluitoare asupra oraşului.

Ellis Island. Jumătate din populaţia Americii are rădăcini aici, acesta fiind centrul de primire al străinilor din 1892 până în 1954. Pe aici au trecut 17 mil oameni care s-au răaspândit în toată ţara în timpul celui mai mare val de emigrări din istorie. Astăzi aici se află un muzeu naţional. Expoziţia  “Through America`s gate” ilustrează verificările efectuate la sosirea imigranţilor. “Peopeling of America” este o hartă electronică pe care sunt reprezentate naţionalităţile din SUA.

Seaport şi Civic Center. Concentrează instituţiile juridice, municipale, statale şi federale, fiind totodată şi sediul departamentului de poliţie al metropolei. Zona este o enclavă cu arhitectură impunătoare, având clădiri reprezentative din toate perioadele importante pentru istoria oraşului : Woolworth Building ( secolul al XIX-lea ), City Hall (secolul al XIX-lea ), St Paul`s Chapel (secolul al XVII-lea ), portul South Street Seaport, zonă care în prezent adăposteşte : un muzeu, magazine, restaurante, parcuri, City Hall Park, Brooklyn Bridge. Acesta din urmă este considerat cel mai frumos pod din lume. Inaugurat în anul 1883 este primul pod suspendat, realizat din cabluri de oţel. Pasarela începe la est de City Hall oferind o panoramă asupra cartierului Lower Manhattan.

Lower East Side. Nicăieri altundeva nu se simte mai puternic parfumul etnic al New Yorkului decât aici, unde s-au aşezat pentru prima oară imigranţii. Italienii, evreii, chinezii şi-au construit cartiere separate, păstrându-şi pe pământ străin limba, obiceiurile, bucătăria şi tradiţiile.

Noi imigranţi de diferite naţionalităţi ocupă în prezent aceste cartiere cu clădiri joase ; zona abundă în restaurante în care predomină un spirit cu adevărat unic : Police Headquarters Building, Little Italy, Chinatown, Orchard Street, Columbus Park, magazinul Schapiro`s Winey.

Little Italy este lumea italienilor, surprinzătoare enclavă, cu restaurante tradiţionale de bună calitate. Chinatown este unul dintre cele mai impresionante cartiere din New York, inima comunităţii este Mott Street, stradă presărată cu restaurante. Se găseşte aici un templu cu buddha auriţi şi târgul din Chinatown. În cartier se găsesc ziare în limba chineză, cabine telefonice în formă de pagodă, temple buddhiste…

SoHo şi Tribeca. Arta şi arhitectura au transformat radical aceste foste cartiere industriale. În anii 60 SoHo ( South of Huston ) era ameninţat cu demolarea, dar datorită arhitecturii în fontă a clădirilor a fost salvat, iar în mansarde au început să se mute artiştii. Au urmat galeriile, cafenelele şi magazinele. Haughwont Building, St Nicholas Hotel, Greene Street, Singer Building, White Street, Harrison Street, Guggenheim Museum SoHo etc.

Greenwich Vilage. A fost iniţial zona verde de la marginea marelui oraş, locul unde s-au refugiat locuitorii în timpul epidemiei de friguri galbene din 1812. Străzile aşezate la întâmplare nu au putut fi încadrate în planul de caroiaj al oraşului, aşa că zona a rămas o enclavă, un refugiu boem pentru artişti şi scriitori. Lângă Washington Square se adună studenţii de la New York University. St Luke`s Place, Grove Court, Patchin Palace, Salmagundi Club, Washington Square

East Village. Pe la 1900 înalta societate s-a mutat în partea rezidenţială, iar în zonă au venit imigranţii. Irlandezii, germanii, evreii, polonezii, ucrainenii, portoricanii şi-au lăsat amprenta pe bisericile din zonă, au individualizat anumite locuri şi au deschis restaurante ieftine cu specific naţional. Prin 1950, chiriile modeste au atras generaţia « beat ». Hipioţii au fost urmaţi de punkişti. Cluburile muzicale şi teatrele experimentale sunt şi azi de avangardă. Astor Place este înţesată de studenţi. Spre est se află bulevardele A, B, C, D, aşa-zisul Alphabet City. Cooper Union, Colonnade Row, Merchant`s House Museum, Grace Churce, Tompkins Square, Public Theater.

Gramercy şi Flatiron District. În această zonă antreprenorii imobiliari din secolul al XIX-lea au prevăzut patru scuaruri pentru a imita cartierele rezidenţiale din oraşele europene. Unul dintre ele a fost Gramercy Park. Vilele din jur au fost proiectate de unii dintre cei mai buni arhitecţi din oraş şi locuite de câţiva dintre cei mai de vază cetăţeni ai oraşului. Astăzi se deschid buticuri şi restaurante ultramoderne în apropiere, pe porţiunea de pe Fifth Avenue. New York Life Insurance Company, Flatiron Building, Ladie`s Mile, National Arts Club, The Library at the Players, Block Beautiful, Madison Square, Gramercy Park, Union Square.

Chelsea şi Garmet District.  Prin 1830 zona devenise o suburbia a oraşului, iar în 1870, după construirea căilor ferate suspendate era deja centru commercial. Pe 23rd Street se aflau teatrele, iar în umbra şinelor suspendate se dezvoltă Fashion Row, cu magazinele sale destinate newyorkezilor din clasa de mijloc. Centrul modei s-a mutat în zona rezidenţială, iar Chelsea a decăzut. După ce liniile suspendate au fost scoase, newyorkezii au redescoperit zona, Herald Square, mai spre nord, a început să prospere, iar apariţia magazinului Macy`s a dus la dezvoltarea comerţului cu amănuntul. Empire State Building, General Post Office, Chelsea Historic District, Madison Square Garden, Worth Monument; hoteluri: Empire Dinner, Chelsea Hotel etc.

Theater District. După mutrea în 1883 a Operei Metropolitan pe Broadway, în zonă s-au deschis teatre şi restaurante. În anii 20 numărul cinematografelor a crescut, iar reclamele au devenit din ce în ce mai luminoase, până când strada a început să fie numită « Marele drum alb ». După al doilea război mondial interesul pentru cinematografe a scăzut, iar strălucirea a fost înlocuită mizerie. Un program de reamenajare a readus publicul şi luminile. New York Yacht Club, New York Public Library, Paramount Building, Rockfeller Center, Mony Tower, Bryant Park, Lyceum Theater, New Amsterdam Theater, City Center of Music and Dance, Carnegie Hall, Algonqin  Hotel, Russian Tea Room, magazinul Diamond Row.

Lower Midtown. Aici se află clădiri deosebite, în diferite stiluri, de la Beaux Arts la Art Deco. Zona rezidenţială Murray Hill şi-a primit  numele de la o fostă proprietate rurală. Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, locuiau aici mai multe familii de frunte ale oraşului, printre care şi cea a bancherului J.P. Morgan, a cărui bibliotecă este în prezent un muzeu. 42nd Street este animată de o intensă activitate comercială mai ales în zona Grand Central Terminal şi Chrysler  Building. Home Savings of America, Tudor City, Pierpont Morgan Library, Japan Society, MetLife Building, Church of the Incarnation, sediul ONU, etc.

Upper Midtown. În această zonă sunt biserici, sinagogi, cluburi, muzee, hoteluri scumpe, magazine renumite, zgârie-nori şi oaze de viaţă luxoasă. Aici au locuit familii celebre: Astor, Vanderbilt. În anii 50 s-au ridicat clădirile moderne Lever şi  Seagram – transformând această zonă din Park Avenue într-o preţioasă zonă publică. Vilard Houses, General Electric Building, Roosvelt Island, Fuller Building, Trump Tower, IBM Building, Lever House, Seagram Building, Museum of Modern Art, Waldorf Astoria, Plaza Hotel, Fifth Avenue, Bloomingdale`s, etc. Rockfeller Center este un exemplu al reînoirii arhitecturale americane din secolul al XX-lea. La intrarea în General Electric Building -  în prezent ocupat de birourile NBC- se poate admira o frescă murală monumetală a pictorului Jose Maria Sert.

Upper East Side. La începutul secolului al XX-lea înalta societate newyorkeză s-a mutat spre Upper East Side. Multe dintre vilele în stil Beaux Arts sunt azi muzee şi ambasade, dar în apartamentele luxoase de pe Fifth Avenue şi Park Avenue există încă locatari. Pe Madison sunt deschise magazine elegante şi galerii, iar mai departe spre est se află German Yorkville în East 80S, Hungarian Yorkville, spre sud şi Mica Boemia, cu populaţie cehă. Mulţi dintre germani, maghiari şi cehi nu mai locuiesc în zonă, dar bisericile, restaurantele şi magazinele lor specifice au rămas. Seventh Regiment Armony, Henderson Place, Jewish Museum, Cooper-Hewitt National Design Museum, Solomon R Guggenheim Museum, Metropolitan Museum of Art, Whitney Museum of American Art, Asia Society, Mount Vernon Hotel, Museum of the City of New York etc.

Central Park. Grădina oraşului a fost creată de Frederick Law Olmstead şi Calvert Vaux în 1858, pe un loc care cuprinde cariere, ferme, teren mlăştinos, bordeie. 10 mil căruţe de piatră şi pământ l-au transformat într-un parc de 340 ha. Au fost create coline, lacuri şi pajişti şi s-au plantat peste 500.000 de copaci şi arbuşti. De-a lungul timpului, parcul s-a îmbogăţit cu terenuri de sport, patinoare, spaţii unde se poate juca orice, de la şah la cricket. The Diary, Belvedere Castle, Strawberry Fields, Fântâna şi terasa Bethesda, Bow Bridge, Conservatory Water, Central Park Wildlife Center, Conservatory Garden.

Upper West Side. Această parte a oraşului a devenit zonă rezidenţială pe la 1820 când linia suspendată de pe Ninth Avenue a făcut posibilă naveta spre zona comercială. Aici se află tipicele brownstone. Central Park West, Lincoln Center, American Museum of Natural History, The Dakota, Riverside Drive and Pack, Museum of American Folk Art, New Planetarium, Children`s Museum of Manhattan, Lincoln Center for the Performing Arts, New York State Theatre, Metropolitan Opera House, Lincoln Center Theater, Avery Fisher Hall, Hotel des Artistes, The Ansonis etc.

Morningside Heights şi Harlem. Aici se află Columbia University şi două dintre cele mai frumoase biserici din oraş. La marginea Harlemului se află Hamilton Heights. Pentru a admira obiectivele dispuse pe o suprafaţă foarte mare se fac tururi organizate, inclusiv duminica dimineaţa. Cele mai multe pornesc de pe Hamilton Heights şi continuă spre districtul istoric St Nicholas. Se face o oprire pentru a asculta corul gospel de la Abyssinum Baptist Church şi totul se încheie cu o masă la Silvia`s.

Columbia University, St Paul`s Chapel, Low Library, Grant`s Tomb, Schomburg Center for Reasearch into Black Culture, Studio Museum in Harlem, Museum del Barrio, Harlem YMCA, Apollo Theater, Chatedral of John the Divine, Riverside Church, Abyssinian Baptist Church, Marcus Gravery Park, restaurantul Silvia`s.

Harlemul este cartierul cu reputaţia cea mai îndoielnică din New York. Populaţia acestuia este formată în majoritate din afro-americani şi sud americani, cu predominanţă portoricană. Baschetbalistul Magic Johnson a deschis aici un complex gigantic de cinematografe, iar fostul preşedinte Bill Clinton şi-a instalat birourile.

Deşi fac parte din New York City, districtele din afara Manhattanului sunt foarte diferite ca înfăţişare şi spirit. Acestea cuprind zone rezidenţiale şi nu întâlnim zgârie-norii asociaţi în general cu peisajul newyorkez. Chiar locuitorii de aici spun când merg în Manhattan, « mergem în oraş ». Există multe puncte de atracţie şi în aceste zone : cea mai mare grădină zoologică din oraş, grădini botanice, muzee, plaje şi terenuri de sport. Morris-Jumel Mansion, George Washington Bridge, Wave Hill, Yanke Stadium, Grand Amy Plaza, Historic Richmond Town, Alice Austin House, The Cloisters, New York Hall of Science, Brooklyn Children`s Museum, The Brooklyn Museum, New York Botanical Garden, Flushing Meadow, Corona Park, Brooklyn Botanic Garden, Brooklyn Academy of Music, plaje: City Island, Coney Island, Jamaica Bay Wildlife Refuge Center, Jones Beach State Park etc.

2)  Queens

 Este cel mai mare dintre cele cinci districte, având o suprafaţă de 2830 km 2 . Oferă  o largă paletă de atracţii, o zonă rezidenţială, una comercială şi una de afaceri, numită Long Island City. În Queens a început să se construiască după 1909, când a fost ridicat podul Queensboro înlesnind comunicaţia cu celelalte zone. Acest district mai este cunoscut şi pentru numeroasele şi enormele cimitire, care acoperă mari suprafeţe, ca de ex Calvary Cemetery în care sunt cca 2,5 mil morminte. Plajele se întind pe o lungime de 16 km, iar parcurile ocupă o suprafaţă de 6400 acrii.

Aici se află cele mai mari aeroporturi ale New Yorkului -  LaGuardia, John F. Kennedy şi câteva enclave etnice, precum cartierul grecesc Astoria, Woodside, unde trăiesc irlandezii ; Maspeth şi Ridgewood – cartiere ale italienilor ;   Flushing, Jackson Heights, Corona şi Elmhurst în care trăiesc diferite grupuri etnice din Asia, mai ales coreeni şi chinezi ; evreii în Forest Hill ; afro-americani în Hollis, Cambria Heights, St. Albans.

În Queens se află Shea Stadium, The National Tennis Center, aici se desfăşoară turneul de tenis de la Flushing Meadow; American Museum of Image este un ansamblu de studiouri de cinema inaugurat de Paramount.

3)     Brooklyn

Dacă Brooklyn ar fi un oraş separat, ar fi al patrulea ca mărime din SUA. Este al doilea ca mărime  ( 182,9 km 2 ) şi are cea mai numeroasă populaţie – 2.300.664 locuitori în anul 2000. Brooklyn este cel mai mare creuzet în care trăiesc laolaltă: americani, afro-americani, evrei, ruşi, italieni, sârbi. În Brooklyn se află districtele rezidenţiale: Park Slope şi Brooklyn Heights.

Aici se află sediul unor instituţii culturale precum: Brooklyn Museum, Brooklyn Academy of Music, Brooklyn Botanic Garden. Coney Island este binecunoscută pentru plajele şi parcurile de distracţii.

4)    Staten Island

 Este al treilea district ca mărime,151,2 km2, dar are cea mai redusă populaţie (378,977 locuitori în anul 2000 ). Frumuseţile de pe Staten Island nu sunt bine cunoscute newyorkezilor. Vizitaorii sunt întâmpinaţi de dealuri, lacuri, pajişti verzi, imagini asupra portului şi vechi clădiri perfect conservate. Una dintre surprize este o colecţie de artă tibetană ascunsă într-o imitaţie de templu budist - Jacques Marchais Center of Tibetan Art . Multe case din acest district datează din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea. ex Conference House (1680).

5)  Bronx

 Este al patrulea district ca mărime (109 km2 ; populaţia este de 1.204.000 locuitori în anul 2000) şi este singurul district care se află pe continent. Districtul prosper de altădată, cu apartamente elegante a devenit astăzi un simbol al degradării urbane. Zona în care trăiesc diverse comunităţi etnice, oferă încă atracţii unice, cum ar fi Riverdale. Cele două puncte majore de interes sunt grădina zoologică, una dintre cele mai mari din lume şi grădina botanică. Mulţi newyorkezi vin în Bronx pentru a urmări meciurile de baseball de pe Yankee Stadium.

  • Arhitectura

Deşi a urmat tendinţele mondiale în acest domeniu, New Yorkul şi-a adus propria contribuţie la dezvoltarea arhitecturii, stilul clădirilor fiind influenţat de geografia şi economia sa. Oraş-insulă, în criză de spaţiu, New Yorkul trebuia să se dezvolte pe verticală, tendinţă reflectată la început în clădirile înalte şi înguste, iar mai târziu în zgârie nori.

  • Arhitectura în fontă - fonta a fost folosită mai ales pentru faţade. În Soho se află câteva astfel de clădiri.
  • Clădiri cu apartamente – ex Art Deco din Central Park West.
  • Vile din secolul al XIX-lea construite în stilul Renaşterii franceze.
  • Beaux Art – vila Frick, un stil luxos.
  • Modernismul anilor 50 – 60 – zidurile sunt din bronz şi sticlă (ex Seagram Building) ; lipsa decoraţiei şi monumentalitatea sunt tipice pentru arhitectura postbelică.
  • Postmodernism (1985) – ex Worl Financial Center.
  • Brownstones – construcţii din gresie locală; au fost preferate de clasa mijlocie din secolul al XIX-lea ex India House pe Wall Street.
  • Arhitectura federală - stil foarte popular în secolul al XIX-lea ex City Hall
  • Apartamente ieftine – au fost construite pentru a rezolva problema locuinţelor. Se află mai ales în Lower East Side.
  • Zgârie-norii – clădirile sunt o îmbinare perfectă între posibilităţile ingineriei practice şi ornamentaţia bogată. The Chrysler Building (1930) construit în stil Art Deco, are aspect de arcuri succesive. Rockefeller Center cuprinde un grup de 12 de clădiri semeţe, este sediul unor televiziuni şi radiouri (Radio Corporation of America, National Broadcasting Company etc), World Trade Center , „gemenii”, au fost distruşi în anul 2001, Seagram Building un zgârie-nor construit din sticlă şi oţel, neornamentat, Flatiron Building este o clădire înaltă cu aspect triunghiular.
  • Muzeele

 Există aproximativ 250 de muzee specializate pe diferite domenii: istorie naturală, radiodifuziune, bresle, muzee ale etniilor etc.  Câteva muzee valorifică moştenirea culturală  a New Yorkului, prezentând vizitatorilor aspecte din viaţa oamenilor şi evenimente din istoria oraşului.

  • Intreprid Sea – Air – Space Museum: situat pe un mare portavion de pe fluviul Hudson, muzeul naval are exponate din istoria zborului şi a explorării submarine.
  • Pierpont Morgan Library deţine una dintre cele mai frumoase colecţii de manuscrise din lume, texte tipărite şi cărţi.
  • Merchant`s House Museum este o casă din 1820, perfect păstrată; a aparţinut unui comerciant bogat.
  • Ellis Island – muzeul recreează în detaliu experienţa a milioane de imigranţi.
  • American Museum of Natural History din Central Park West, este cel mai mare muzeu din lume dedicat istoriei naturale: colecţii de fosile de dinozauri, de meteoriţi, păsări, obiceiuri ale nativilor americani, ale eschimoşilor, etc.
  • Museum of the City of New York prezintă costume, opere de artă, obiecte gospodăreşti, creând o imagine detaliată a oraşului.
  • Cooper Hewitt Museum - reşedinţa lui Andrew Carnegie în care este expusă o adevărată comoară de artă decorativă.
  • Solomon R.Guggenheim Museum este bine cunoscut pentru arhitectura sa (are formă de melc, cu galerii în spirală) dar şi pentru colecţiile de artă modernă.
  • Metropolitan Museum of Art aflat în Central Park, deţine cca 3 mil de obiecte provenite din diferite culturi ale lumii, începând din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. Este al treilea muzeu ca mărime din lume, după British Museum şi Ermitaj.
  • Whitney Museum of American Art – muzeu de artă modernă dedicat secolului al XX-lea.
  • Frick Collection cuprinde o colecţie importană de picturi de Tizian, Rembrandt, Vermeer
  • The Cloisters este o filială a lui Metropolitan Museum, situat în Fort Tryon Park, în nordul Manhattanului, specializat în artă medievală.
  • Museum of Modern Art concentreză opere ale artiştilor născuţi după 1880. Are o colecţie impresionantă de impresionişti francezi, sculptură modernă, fotografie şi film.
  • Brooklyn Museum are colecţii de artă precolumbiană, egipteană, asiatică; colecţii de îmbrăcăminte din Rusia.
  • Federal Hall National Memorial aflat pe locul unde George Washington a depus jurământul când a fost investit în funcţia de preşedinte.
  • Cultură

- Columbia University este cea mai veche, mai bogată şi mai faimoasă instituţie de învăţământ superior, situată în Morningside Heights din Manhattan.

  • Aria metropolitană include mai mult de 100 de colegii şi universităţi: New York University, Cooper Union for the Advancement of Science and Art, Pratt Institute este o scoală privată de artă şi arhitectură, Fordham University, Manhattan College, St. John’s University, Yeshiva University – o universitate pentru evreii ortodocşi, etc.
  • Educaţia de stat este bine reprezentată de City University of New York
  • Multiculturalitatea New Yorkului

Oricine merge la New York , chiar în zonele centrale aglomerate, îşi dă seama de marea varietate etnică a oraşului. Imigranţii sosesc şi în prezent deşi numărul lor a scăzut faţă de anii de vârf 1880-1910 când au venit 17 mil . În anii 80 s-au stabilit 1 mil de nou-veniţi, mai ales din Asia şi Caraibe. Sunt prezenţi în număr mai mare : afro-americani, hispanici, italieni, chinezi, ruşi, indieni, evrei, irlandezi, coreeni, germani, ucraineni, etc.

  • Newyorkezi de seamă

- Scriitori : Edgar Alan Poe, Henry James, Fenimore Cooper etc

- Artişti: Adolph Gottlieb, Mark Rothko, Andy Warhol.

- Actori: Mae West

- Industriaşi: Andrew Carnegie, Cornelius Vanderbilt, James Fisk, Donald Trump.

  • Anotimpurile în New York

 Februarie.

- Chinese New Year's Celebration. O mare mulţime de oameni se adună în Chinatown, urmărind dragonul , dansând.

Martie.

- St. Patrick's Day Parade. Este o paradă care se desfăşoară anual în 17 martie, începând de pe str 4 şi 5 pentru celebrarea Sf Patrick, patronul irlandezilor. Parada se desfăşoară în suntete de cimpoaie.

Iunie.

- Gay Pride Parade. Se ţine în ultima sâmbătă a lunii iunie. Este o paradă foarte ”colorată”  .

August – Septembrie.

- The US Open. Se desfăşoară turneul de tenis de la Flushing Meadow.

Octombrie.

- Halloween Parade. Are loc în 31 octombrie, fiind aşteptată cu nerăbdare în fiecare an, din 1973, de când a început să se desfăşoare regulat.

Noiembrie.

-  New York City Marathon. Cca 35.000 de participanţi din toată lumea  aleargă în prima duminică a lunii, în cea mai cunoscută şi mai mare competiţie de acest gen din lume. Maratonul se desfăşoară în Manhattan, Staten Island, Brooklyn, Queens şi Bronx.

- Macy's Balloon Inflation. Are loc înainte cu o zi de parada de Haloween. Sute de oameni merg în Central Park West să privească giganticele baloane.

- Macy's Thanksgiving Day Parade. Are loc în a patra joi a lunii noiembrie, fiind sponzorizat de Macy`s. Începe la ora 9 pe strada 77, apoi coloana de oameni se îndreaptă spre Central Park West, Columbus Circus, Broadway, Macy`s Herald Square.

Decembrie.

- Rockefeller Center Christmas Tree Lightning. Tradiţia bradului de Crăciun datează din 1931, când muncitorii care construiau acest centru au împodobit primul brad.

- Midnight Run Marathon. Este un marathon de 4 mile care începe în Central Park în ajunul Anului Nou, exact la ora 24. Este mai apreciat de participanţi decât de privitori.

- New Years Eve Celebration.  Este un mod mai ieftin de a celebra sosirea noului an. Evenimentul este transmis şi la TV.

  • Sărbători legale

Anul Nou, Ziua lui Martin Luther King, Ziua Preşedintelui (februarie), Memorial Day (mai), Ziua Independenţei (4 iulie), Ziua Muncii (septembrie), Ziua lui Columb (octombrie), Ziua Alegerilor (noiembrie), Ziua Veteranilor (11 noimebrie), Ziua Recunoştinţei (noiembrie), Crăciunul.

  • Hoteluri

Cu cele peste 65000 camere de hotel, New Yorkul poate oferi găzduire pentru toate gusturile şi buzunarele. La preţuri mai scăzute sunt apartamentele mobilate sau pensiunile. East Side este prin tradiţie zona celor mai luxoase hoteluri. Oamenii de afaceri preferă zona Midtown, mai ales hotelurile la preţuri moderate care se află pe Lexington Avenue ; apoi zona Times Square, Herald Square. Cele mai bune hoteluri sunt : Wyndham, Plaza, Paramount, Algonquin, Box Tree, Carlyle, Lowell, Four Season, Regal United Nations Plaza, Pickwick Arms.

  • Restaurante şi baruri

Newyorkezilor le place să mănânce bine, şi restaurantele ( peste 25000 ) se străduiesc să îi mulţumească. Localurile la « zi » şi bucătăria se schimbă mereu, dar unele îşi păstrează mereu popularitatea.

În baruri, cei care servesc sunt răsfăţaţi şi aşteaptă să primească un dolar pentru fiecare băutură adusă! O practică în acest oraş este „Doggy bag”, plecarea cu resturile de mâncare de la restaurant. Oraşul prezintă un contrast între tendinţa gastronomică ”globalizantă”, de schimb între bucătăriile naţionale şi păstrarea tradiţiilor. Fast-foodurile, care înfruntă prejudecăţile, se găsesc pretutindeni. La New York viaţa de noapte începe la 21 de ani.

Cele mai bune restaurante şi cafenele şi baruri : Union Square Cafe, Florent, Caffe Vivaldi, Golden Unicorn, McSorley`s Old Ale House, Zen Palate, Carnegie Delicatessen, Cafe des Artistes, Mezzalluna, Serendipty 3, The Four Season, Hatsuhana.

  • Cumpărături

Cine vizitează New Yorkul include şi cumpărăturile. Oraşul este capitala mondială a consumatorilor, paradisul cumpărăturilor, o sursă permanentă de amuzament. Aici se poate găsi orice, de la haine provenite de la marile case de modă la cărţi rare pentru copii, de la aparatură electronică de vârf la mâncăruri exotice.

  • Originalităţile New Yorkului

Este oraşul în care orice fel de  magazin, indiferent cât de ciudat ar fi el, atrage clienţii. Zeci de magazine răspândite în întreg oraşul vând tot felul de lucruri ciudate, de la fluturi şi oase, la comori tradiţionale tibetane sau trifoiul alb – emblema Irlandei. Iar descoperirea lor, în cele mai îndepărtate colţuri, face din colindarea magazinelor o experienţă de neuitat.

  • Moda

Indiferent dacă doriţi să vă cumpăraţi o pereche de blugi de firmă la mâna a doua sau o rochie de gală, sigur le veţi găsi la New York. Oraşul este capitala americană a modei şi un important centru vestimentar. Magazinele de confecţii reflectă diversele stiluri şi culturi : Bill Blass, Donna Karan, Perry Ellis, Liz Claiborn, Betsey Johnson, Calvin Klein. Moda pentru femei se schimbă foarte des, iar magazinele din New York ţin pasul cu aceste tendinţe. Majoritatea magazinelor elegante se află în midtown în zona bulevardelor Fifth şi Madison. Aici se află câteva dintre cele mai mari magazine universale, unde se găsesc creaţii ale marilor designeri : Chanel, Fendi, Valentino, Ann Taylor, Givenchy, Emanuel Ungaro etc.

  • Cărţi şi muzică

Fiind capitala editorială a Americii, nu este de mirare că New Yorkul are cele mai bune librării, de la cele care cuprind cărţi de interes general la sute de librării ezoterice specializate în toate domeniile, de la SF la suspans, cu cărţi vechi şi noi.

Iubitorii de muzică vor găsi aici tot ce doresc, la preţuri rezonabile, plus mii de înregistrări rare. Barnes & Noble este considerată cea mai mare librărie din lume cu peste 3 mil cărţi, Strand Book Store cu peste 2 mil de cărţi, Coliseum Books, Borders, Books & Music, Rizzoli, Shakespeare & Co.

  • Artă şi antichităţi

Toţi iubitorii de artă care vin la New York pot petrece câteva zile colindând galeriile răspândite în tot oraşul. Iubitorii de antichităţii vor afla în numeroase talciocuri, diverse comori, inclusiv cărţi, hărţi sau documente alături de diferite  chilipiruri ; sau pot vizita magazinele europene şi americane din centrele selecte de antichităţi. Pentru a fi la curent, citiţi Art Now Gallery Guide, care se găseşte la majoritatea galeriilor sau citiţi ziarele locale.Galerii: Leo Castelli, Mary Boone Gallery, John Weber Gallery, Postmaster, Gagosian Gallery etc. Case de licitaţie: Sotheby`s, Christie`s.

  • Mâncare şi articole de uz casnic

Diversitatea culturală şi etnică a New Yorkului este cel mai bine reflectată  de mâncare, magazinele care vând alimente oferind un adevărat festin internaţional. Găsiţi magazine cu articole de uz casnic, electronice şi foto.

Băcănii pentru gastronomi : Balducci`s, Dean & DeLuca, Russ & Daughters, The Gourmet Garage, Zabar`s.

Specialităţji şi vinării: Poseidon Greek Bakery, H & H Bagels, Vesuvio, Myers of Keswick, Kam Man Food Products, Italian Food Center, Jefferson Market, SoHo Wines and Spirits etc.

  • Distracţii la New York

Oraşul este un spectacol nesfârşit, care se desfăşoară zilnic, pe tot parcursul anului. Indiferent care vă sunt preferinţele, oraşul le  va satisface în mare măsură : teatru pe Broadway, Opera Metropolitan, jazz într-un club din Village, cinematografe.

New York este una dintre capitalele mondiale ale distracţiei. Nume de primă mână din toate domeniile vin aici să joace şi adesea să trăiască şi să muncească. Au loc şi numeroase evenimente sportive, iar în ceea ce priveşte viaţa de noapte are reputaţia de oraş « care nu doarme niciodată ».

 - Madison Square Garden – evenimente sportive.

-  New York Knicks meciuri profesionale de baschet.

-  New York Rangers -  pentru meciuri de hochei.

-  Limelight – club de noapte

-  Film Forum

-  Village Vanguard – club de jazz,

-  The Fantasticks

  • Carnegie Hall, o sală de concerte cu o superbă acustică.
  • Lincoln Center este cel mai mare centru de spectacole din lume. Aici se află sediul Filarmonicii. Metropolitan Opera House este piesa centrală a întregului complex, unde cântă numeroşi solişti străni. Tot aici se află Juilliard School, una dintre cele mai faimoase şcoli de muzică din SUA.

- Brooklyn Academy of Music este unul din cele mai vechi centre artistice din ţară.

- Bronx Zoo este cea mai mare dintre cele cinci grădini zoologice din oraş; are 3500 animale. Include: Jungle World o pădure tropicală reprodusă în interior; Wild Asia animalele pot fi văzute din maşini; World of Darkness unde pot fi observate animalele nocturne.

- New York Botanical Garden una din cele mai vechi şi mai mari grădini din SUA, are 12 grădini exterioare.

- Brooklyn Botanic Garden se desfăşoară pe 20 ha având 12000 de specii diferite de plante, inclusiv 900 specii de trandafiri. O secţiune este dedicată cireşilor japonezi.

  • New Yorkul copiilor

Atracţiile pentru toate vârstele sunt nesfârşite, multe fiind destinate copiilor. Alături de peste zece companii teatrale, oraşul le oferă celor mici două grădini zoologice şi trei muzee, plus nenumărate activităţi organizate în muzee şi parcuri. Copiii pot să viziteze un studio TV, iar circul Big Apple este o încântare.

  • Securitatea personală şi sănătatea

La New York turiştii sunt trataţi foarte firesc şi atâta timp cât urmaţi sfaturile elementare pentru securitatea persoanelor, veţi avea posibilitatea să exploraţi oraşul, bucurându-vă de toată libertatea unui newyorkez,

Pentru persoanele cu nevoi speciale, New Yorkul este mai accesibil decât majoritatea oraşelor. Toate autobuzele au rampe ; hotelurile, magazinele şi clădirile guvernamentale sunt echipate pentru accesul cu scaune cu rotile. Unele muzee asigură posibilitatea de vizitare pentru surzi şi orbi. Câteva teatre asigură audiţia celor cu probleme de auz.

  Autobuzele şi metrourile sunt sigure şi ieftine.

În 1998, New Yorkul era cotat ca cel mai sigur oraş din SUA. Forţa poliţienească a oraşului se concentreză pe patrulele terestre şi pe motociclete în zonele turistice, securitatea fiind întărită în centru, în sistemele de tranzitare  a oraşului şi mai ales pe aeroporturi. Există însă şi locuri periculoase.

  • Bănci şi bani

New Yorkul este centrul bancar al Americii. Aici se află multe bănci locale, regionale şi importante bănci naţionale, precum şi filiale ale băncilor internaţionale.

- Citigroup Inc., J.P. Morgan Chase & Co, Bank of New York, Morgan Bank

Există numeroase bancomate, iar banii pot fi schimbaţi fără probleme la bancă, hoteluri etc.

  • Telefoanele publice

 Se găsesc la colţuri de străzi, în hoteluri, restaurante, baruri, teatre, magazine universale.

  • Sosirea la New York

Multe companii  aeriene internaţionale au linii directe spre New York. Oraşul este deservit de multe zboruri interne sau charter. Concurenţa a determinat reducerea tarifelor, iar zborurile interne au devenit o alternativă viabilă la autobuze sau troleibuze. Pentru grupurile organizate preţurile sunt mai mici. Aeroporturi : JFK, Newark, La Guardia

Queen Elisabeth 2 este unul din vasele de croazieră care acostează în port.

Trenurile pe distanţe lungi sunt curate şi confortabile. Autobuzele interstatale şi cele pe distanţe lungi sunt confortabile, cu aer condiţionat.

Gări: Grand Central Terminal, Pennsylvania Station.

  • Plimbări prin New York

Oraşul are peste 10.000 km de străzi, fiind împărţit într-o reţea de districte şi poate fi vizitat zonă cu zonă. Taxiurile,  « Yellow Cabs », sunt utile, dar pot fi blocate în trafic, mai ales la orele de vârf. Autobuzele în număr de cca 4000, de culoare alb-albastru sunt sigure şi ieftine, acoperind 200 de rute, dar adesea merg prea încet. Metroul  are o lungime de 375 km, este sigur, ieftin şi rapid şi are multe staţii în Manhattan. Maşinile închiriate, din cauza traficului şi costurilor fac ca şofatul să fie neplăcut, prin oraş ( limita de viteză este de 48 km/oră, din cauza traficului şi gropilor din asfalt, majoritatea străzilor au sens unic şi există semafoare la toate colţurile, maşinile circulă pe dreapta ).

  • Turismul

New York este o destinaţia  turistică  de top a SUA, atrăgând turişti din ţară, dar şi din străinătate. Turoperatorii internaţionali oferă din ce în ce mai multe pachete de vacanţă, îmbinând turismul urban cu deplasările în afara oraşului spre Cascada Niagara, Golful Hudson, Catskills, Finger Lake, etc. Dar, oraşul rămâne  o destinaţie predominată pentru turismul urban, datorită numeroaselor sale obiective. Fiind un oraş dinamic, fenomenul turistic se desfăşoară  tot timpul. La New York ajung anual circa 39 milioane de turisti, Manhattanul beneficiind  foarte mult de pe urma turismului ; în anii 90 au fost  cca 30 mil turişti.

  - Turismul cultural se desfăşoară mai ales cu mijloace auto, având ca motivaţie vizitarea patrimoniului cultural-istoric. Are loc mai ales în sezonul cald. Statuia Libertăţii, The Chrysler Building, Seagram Building, Museum of the City of New, Solomon R.Guggenheim Museum Metropolitan Museum of Art, Central Park, Museum of Modern Art,  Brooklyn Museum, Bronx Zoo, grădinile botanice, etc

  - Turismul de sejur are durată variabilă, de la 3 la 21 de zile. Pentru vizitarea obiectivelor importante se pot realiza  circuite cu durată diferită în funcţie de distanţa la care se află amplasate acestea. Deplasarea se face de la locurile de cazare spre obiective. Sejurul în oraş oraşul concentrează numeroase şi variate obiective culturale permiţând o continuitate a secvenţelor culturale : vizitarea  muzeelor dimineaţa, monumentele după-amiaza, spectacole seara, toate întrerupte de pauze de masă, în funcţie de buget.

-   Festivalurile, paradele şi spectacolele atrag numeroşi turişti, unii dintre ei nefiind doar spectatori la evenimente : New York City Marathon, Halloween Parade, Gay Pride Parade, Midnight Marathon, New Years Eve Celebration, festivalurile de modă etc.

- Turismul gastronomic este favorizat de numeroasele şi celebrele restaurante şi baruri, care oferă o largă varietate de mâncăruri. Se observă o îmbinare a bucătăriilor orientală, sud-americană şi occidentală.

- Turismul de afaceri este bine dezvoltat datorită faptului că New Yorkul este capitala mondială a afacerilor, aici aflându-se cea mai mare bursă din lume, Wall Street-ul, numeroase bănci, sediile unor mari firme.

- Turismul sportiv are un caracter sezonier, realizându-se doar în anumite perioade. Turneul de tenis de la Flushing Meadow, cursele de maraton, meciurile de baschet.

- Turismul pentru cumpărături se desfăşoară în tot cursului anului, dar are o intensitate mai mare în perioada sărbătorilor, când magazinele fac mari reduceri. În aceste perioade vin şi numeroşi străini din Europa.

  • Asociaţii turistice

 The United States Travel and Tourism Administration deţine birouri internaţionale şi un departament de cercetare pentru turism. Dezvoltă programe în străinătate pentru a atrage turişti din diferite ţări şi colaborează cu guvernele naţionale.

Travelers Aid Association of America este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit care oferă consultanţă turiştilor ce au nevoie de ajutor. Are birouri în aeroporturi, staţii de autobuz,  de tren. Lucrătorii sunt profesionişti, dar şi voluntari. Agenţia oferă o paletă largă de servicii, de la îndrumări privind deplasarea, la asistenţă financiară şi chiar la reorientarea serviciilor.

Bibliografie

  1. Berman Eleanor,2001, New York. Ghid turistic. Editura RAO, Bucureşti
  2. Letea I.et al,1900,        Geografia Americii de Nord şi Centrale, Edit. Ştiinţifică şi   Enciclopedică, Bucureşti.
  3. www.nylovesu.co.uk
  4. Microsoft Encarta, 2000