Din punctul de vedere al obiectului de activitate, transportul se divizează în transport de marfă (bunuri) și de persoane (pasageri).
Transportul auto de mărfuri - orice transport de mărfuri cu ajutorul unui vehicul de transport rutier de marfă. Transportul rutier (autobuze și microbuze, taximetre și troleibuze) de pasageri - transportul de persoane efectuat cu un autovehicul rutier destinat transportului de persoane pe drumurile publice.
Transportul mărfurilor/pasagerilor pe calea ferată - înseamnă mișcarea mărfurilor/pasagerilor folosind vehiculele de cale ferată între locul de la care se face încărcarea/îmbarcarea și locul la care se face descărcarea /debarcarea.
Transportul pe căi navigabile interioare reprezintă deplasarea de bunuri și pasageri folosind nave pentru căi navigabile interioare sau nave mixte, în călătorii care se realizează în întregime (cu același vas), pe căi navigabile interioare.
Mărfuri transportate cu transportul rutier, în tone, reprezintă greutatea mărfurilor, care fac obiectul transportului într-o perioadă de timp. Se cuprind mărfurile transportate cu mijloace de transport proprii sau închiriate oricare ar fi locul de expediție sau de destinație. Transporturile auto de mărfuri includ mărfurile transportate cu autovehicule înregistrate în Moldova.
Greutatea mărfurilor transportate cu transportul rutier cuprinde mărfurile care fac obiectul transportului într-o perioadă de timp. Greutatea mărfurilor transportate se înregistrează în momentul expedierii, cu excepția transportului prin conducte la care înregistrarea se face la sosirea mărfurilor pompate la destinație. Greutatea mărfurilor transportate include atât greutatea proprie a mărfurilor, cât și cea a ambalajelor, containerelor sau paleților folosiți pentru transport.
Transporturile de mărfuri pe calea ferată includ mărfurile încărcate în vagoane și expediate pe calea ferată, indiferent de locul de destinație. De asemenea, includ mărfurile încărcate pe o rețea feroviară străină și transportate pe calea ferată din Moldova pentru descărcare în țară sau pentru tranzit.
Greutatea mărfurilor transportate pe calea ferată exprimă în tone greutatea mărfurilor cu mijloace de transport pe calea ferată. În transportul pe calea ferată se cuprind mărfurile încărcate în vagoane și expediate pe calea ferată, indiferent de locul de destinație, precum și mărfurile încărcate în vagoane intrate prin stații de frontieră.
Cantitatea mărfurilor transportate pe calea ferată se înregistrează în momentul expedierii. La stabilirea greutății mărfurilor transportate (în tone) se iau în calcul și greutățile ambalajelor, containerelor sau paleților folosite pentru transport, precum și vehiculele rutiere pentru transport de mărfuri transportate pe calea ferată.
Mărfurile și poșta transportate în transportul aeroportuar reprezintă cantitatea de mărfuri și poștă expediată printr-un anumit zbor (cu același număr) înregistrată o singură dată. Sunt incluse încărcăturile de mărfuri incluzând greutatea containerelor și a ambalajelor, poșta expres, valiza diplomatică, dar fiind excluse proviziile de bord și bagajele pasagerilor.
Parcursul mărfurilor se determină în funcție de greutatea mărfurilor transportate și de distanțele parcurse de vehiculele care efectuează transporturile, de la locul de încărcare (expediție) până la locul de descărcare (destinație).
Parcursul de exploatare net al mărfurilor - pentru trenurile de marfă - se calculează prin însumarea rezultatelor înmulțirii greutății mărfurilor încărcate cu distanța parcursă de trenuri pe calea ferată, pe teritoriul Moldovei.
Parcursul tarifar al mărfurilor - pentru trenurile de marfă - se calculează prin însumarea rezultatelor înmulțirii cantității mărfurilor transportate cu distanțele parcurse pentru transportul mărfurilor, de la locul de expediție până la locul de destinație pentru transportul național. Pentru transportul internațional și de tranzit, se ia în calcul numai distanța parcursă pe rețeaua de cale ferată de pe teritoriul țării. Parcursul tarifar al mărfurilor se calculează pe ruta dintre locul de încărcare și locul de descărcare în funcție de distanța înscrisă pe documentul de transport al mărfii. Parcursul mărfurilor se înregistrează în perioada calendaristică în care a avut loc expediția.
Distanța medie de transport a mărfurilor caracterizează lungimea medie parcursă de o marfă, exprimată în km. Se calculează ca raport între parcursul mărfurilor și volumul mărfurilor transportate.
Transportul național (intern) de mărfuri reprezintă transportul efectuat între două locuri, un loc de încărcare și un loc de descărcare, ambele situate în Moldova.
Transportul internațional de mărfuri cuprinde transportul la care încărcarea are loc în Moldova, iar descărcarea are loc în altă țară sau transportul la care locul de descărcare este situat în Moldova, iar locul de încărcare în altă țară [78]. Datele statistice cu privire la transportul rutier internațional de mărfuri din publicațiile statistice includ cursele care nu tranzitează Moldova și traficul în tranzit.
Tranzitul este transportul realizat, între două locuri, unul de încărcare, altul de descărcare, ambele situate în aceeași țară sau în țări diferite, fără încărcări sau descărcări pe teritoriul Moldovei.
Transportul auto de mărfuri din cont propriu - transportul efectuat de unități cu altă activitate de bază decât transportul, dar care au în inventar mijloace de transport rutier pentru transportul de mărfuri și efectuează transporturi în folos propriu.
Transportul auto de mărfuri în contul altora - transportul efectuat de unități care au activitate de bază transportul de mărfuri și efectuează transporturi pentru terți (în contul altora), pe bază de plată.
Timpul mediu de rulaj al vagoanelor de marfă exprimă durata medie a unui ciclu de transport complet al vagoanelor de marfă în limitele rețelei, respectiv timpul mediu între două încărcări succesive.
Greutatea medie brută a trenurilor de marfă se determină ca raport între parcursul de exploatare brut și numărul de tren-km. Nu se includ trenurile de manevră, de coletărie, de serviciu și parcursul locomotivelor izolate.
Concepte și definiții utilizate în statistică - Traficul prin aeroportul internațional
Traficul prin aeroport reprezintă îmbarcările/debarcările de pasageri și încărcările/descărcările de mărfuri și poștă în/din aeronavele naționale sau străine care decolează/aterizează pe Aeroportul Internațional Chișinău, precum și mișcările de aeronave pe acest aeroport.
Serviciu de transport aerian comercial: operarea unei aeronave în una sau mai multe etape de zbor desfășurate regulat sau nu, destinate transportului public contra cost de pasageri și/sau mărfuri și poștă.
Serviciu de transport aerian comercial regulat (după grafic): serviciu furnizat prin zboruri sau extrazboruri în cazul afluenței traficului, desfășurate conform unui orar publicat sau cu o frecvență care să constituie o serie sistematică, deschis rezervărilor directe de către public.
Serviciu de transport aerian comercial neregulat: serviciu furnizat prin zboruri comerciale altele decât cele regulate. Sunt incluse zborurile de tip taxi aerian.
Zbor internațional: transport de pasageri și/sau mărfuri și poștă care se desfășoară către/dinspre, în interiorul sau între țări diferite de cea în care se află sediul operatorului de transport. Etapă de zbor: în transport internațional este considerat zborul unei aeronave în care aeroporturile de decolare și aterizare se află în alt stat decât cel în care operatorul de transport își are sediul. Etapa de zbor se referă numai la serviciile aeriene comerciale. Total mișcări de aeronave pentru servicii comerciale - reprezintă totalul decolărilor (plecărilor) și aterizărilor (sosirilor) plătite, efectuate de aeronave civile, pentru curse regulate și neregulate.