Întocmirea contului de execuţie a bugetului este o fază necesară a procesului bugetar pentru că acest cont reflectă operaţia de execuţie bugetară şi permite stabilirea rezultatului final al acestei execuţii, existenţa excedentului a deficitului sau a echilibrului bugetar.
Contul de execuţie bugetară îmbracă anumite particularităţi în funcţie de soluţia adoptată de ţara respectivă în ceea ce priveşte durata execuţiei bugetului, ori în funcţie de durata există două sisteme: sistemul de exerciţiu, sistemul de gestiune.
În cazul sistemului de exerciţiu contul de execuţie bugetară pe un an reflectă totalitatea operaţiunilor aferente bugetului anului respectiv chiar dacă realizarea lor s-a făcut după încheierea anului bugetar (în cazul celor 3-6 luni convenite) reprezintă avantajul sistemului.
Dezavanatajul – timp de 3-6 luni trebuie să se ţină conturi duble pentru urmărirea execuţiei, unele în care se evidenţiază execuţia anului expirat şi altele pentru anul în curs.
Sistemul de gestiune oferă în ceea ce priveşte încheierea contului de execuţie o mai mare simplitate dar prezintă dezavantajul că acest cont nu oferă o situaţie clară a execuţiei bugetului pentru că o parte a veniturilor şi cheltuielilor aprobate sunt reportate în contul anului viitor.
În ceea ce priveşte aprobarea contului de execuţie a bugetului, acesta se realizează de către Parlament odată cu proiectul bugetului anului următor. Referindu-se la o perioadă expirată deja de cel puţin un an, parlamentarii nu manifestă destul interes în analiza cifrelor ce le sunt prezentate ceea ce înseamnă că aprobarea are în mare măsură un caracter formal.