Capitalul circulant reprezintă resursele financiare ale firmei investite în obiectele de muncă, cu ajutorul cărora se efectuează circuitul economic.
Capitalul circulant include două părţi componente:
- Fondurile circulante de producţie reprezintă obiectele muncii care participă la un singur ciclu de producţie, consumându-se la prima utilizare şi transferându-şi complet valoarea lor în costul producţiei fabricate.
- fondurile de circulaţie - exprimă mijloacele circulante băneşti, valorile de trezorerie şi producţia finită, care urmează să fie comercializată şi transferată în bani.
Capitalul circulant al întreprinderii se formează pe baza resurselor financiare proprii şi a celor împrumutate. Resursele proprii includ o parte din capitalul statutar al întreprinderii şi o parte din profitul obţinut. Dar, în majoritatea cazurilor, resursele financiare proprii sunt insuficiente pentru formarea capitalului circulant necesar pentru desfăşurarea unei activităţi economice normale. De aceea, o parte din capitalul circulant se formează pe baza resurselor financiare împrumutate. Acestea pot fi credite bancare de scurtă durată (pe un termen mai mic de un an), împrumuturi comerciale de la diferiţi agenţi economici etc. Pentru creditele luate întreprinderile plătesc dobânzi băncilor comerciale şi altor creditori. Dobânda exprimă preţul creditului luat. Ea se stabileşte în procente faţă de suma împrumutată, constituind cheltuieli suplimentare suportate de întreprinderile care iau credite.
În termenul stipulat în contractul de creditare, întreprinderea este obligată să restituie băncii (creditorului) suma împrumutată şi suma dobânzii calculată pentru termenul respectiv.
Suma dobânzii pentru creditele pe termen scurt se calculează astfel:
Sd = (Sc * Nd *t) / 12 * 100
unde:
Sd - suma dobânzii pentru creditele pe termen scurt
Sc - suma creditului acordat;
Nd - norma anuală a dobânzii în % faţă de suma creditului acordat;
t - termenul de acordare a creditului.
Astfel, în termenul stipulat întreprinderea va trebui să ramburseze atât suma creditului primit, cât şi suma dobânzii calculate:
St = Sc + Sd
Capitalul circulant efectiv al întreprinderilor este evidenţiat atât în expresie naturală, cât şi în expresie valorică. În expresie naturală pot fi evidenţiate numai elementele capitalului circulant: volumele de stocuri de materii prime şi materiale, cantitatea de stocuri de combustibil etc. În calitate de indicator statistic al capitalului circulant se foloseşte volumul în expresie valorică. Deoarece valoarea capitalului circulant nu este o mărime constantă, ea variează nu numai în cursul anului, dar şi în fiecare lună. Mărimea corectă a valorii capitalului circulant poate fi evidenţiată la o dată concretă. Pe baza acestor valori pot fi determinate valorile medii pe o perioadă oarecare.
Astfel, valoarea medie lunară a capitalului circulant poate fi determinată ca semisuma valorilor la începutul lunii şi la sfârşitul lunii respective:
O = (O0 + O1) / 2
Valoarea medie anuală a capitalului circulant poate fi calculată ca medie a valorilor medii lunare sau ca medie cronologică a valorilor lui la începutul fiecărei luni:
O = (½*O1 + O2 + ... + ½* On) / n-1
Pentru a estima eficienţa folosirii capitalului circulant, pot fi folosiţi următorii indicatori:
- Viteza de rotaţie a capitalului circulant se calculează ca raportul dintre volumul producţiei (VP) şi valoarea medie a capitalului circulant (O). Ea exprimă cantitatea de producţie ce revine la 1 leu de capital circulant :
Vr = VP/ O
- Timpul de rotaţie a capitalului circulant se determină ca raportul dintre numărul de zile ale anului (Tz) şi viteza de rotaţie a capitalului circulant (Vr):
Tr = Tz / Vr sau Tr = O / VP