În ultimele decenii, activitatea decizională şi cercetarea de marketing au fost marcate de o adevărată revoluţie informaţională. Apariţia şi dezvoltarea calculatoarelor şi a limbajelor de programare, au condus la progrese deosebite în domeniul stocării, prelucrării şi analizei datelor şi informaţiilor.
Sub influenţa tehnologiei computerelor, rolul cercetării de marketing se modifică. Tot mai mult, cercetarea de marketing se orientează de la proiecte la sisteme, pentru a oferi informaţiile adecvate. În anii următori, managerii vor avea acces la reţele de cunoştiinţe din care îşi vor extrage informaţiile necesare pentru elaborarea deciziilor. Cercetarea de marketing va continua să aibă un rol major în crearea şi actualizarea reţelelor.
La sfârşitul anilor 70, un nou sistem informaţional decizional a venit în ajutorul managerilor de marketing, respectiv sistemul de sprijinire a deciziei, având ca element central calculatorul. Caracteristicile unui astfel de sistem sunt următoarele: caracter interactiv, flexibilitatea, capacitatea de a realiza predicţii şi uşurinţa învăţării şi utilizării.
Cu ajutorul sistemului, pot fi realizate: analize ale vânzărilor, liniilor de produse, pieţelor, clienţilor, evaluări ale publicităţii, previziuni. Managerii apelează tot mai frecvent la foi de calcul electronice pentru realizarea de operaţii pe serii de numere.
Cultura organizaţiei şi calitatea managerilor firmei vor influenţa crearea şi eficienţa utilizării sistemelor de sprijinire a deciziilor. Progresele viitoare din domeniul inteligenţei artificiale vor spori eficienţa procesului decizional, imprimând noi caracteristici cercetării de marketing.
„Nici un război, nici o grevă, nici o bancă falimentară,
nici un incendiu nu poate distruge într-un fel aşa de grav o afacere
cum ar face-o un produs nou şi mai bun în mâinile competitorilor.”
- Russell Bichowski