Sistemul de productie este un caz particular al sistemelor în general. Caracteristicile lui sunt date de trasaturile de productie.
Activitatea de productie pentru obtinerea produselor industriale are un caracter complex. Ea are ca scop obtinerea produselor prin prelucrarea materiilor prime si a semifabricatelor. In acest sens, omul trebuie sa foloseasca un sistem de mijloace de munca. Rezulta ca productia are la baza o interconditionare între om si mediul înconjurator, schimb care se realizeaza prin intermediul unor mijloace de munca.
Intrarile x în sistemul de productie sunt formate în principal de fluxurile de foita de munca, fluxuri de resurse materiale (materii prime,materiale,fonduri fixe,etc.) fluxuri de energie si fluxuri informationale, la iesirile y sunt reprezentate de fluxuri de produse sau lucrari care constituie obiectul activitatii sistemului de productie si fluxuri informationale.
Fluxurile informationale însotesc sistemele de productie, prelungindu-se în afara sistemelor de productie, în cadrul repartitiei schimbului si consumului.
Realizarea obiectivului fundamental al sistemului de productie, adica obtinerea produselor necesare satisfacerii unor cerinte, se face prin intermediul sistemului de conducere.
Sistemul de conducere al productiei este alcatuit din totalitatea deciziilor, decidentilor, fluxurilor decizionale, punctelor de decizie, metodelor, tehnicilor, instrumentelor utilizate pentru coordonarea fluxurilor materiale, energetice, informationale, ale fortei de munca în vederea desfasurarii procesului de productie dupa o serie de prioritati, restrictii, obiective.
Un rol important în furnizarea informatiilor de cunoastere sau fundamentare a deciziilor îl are sistemul informational care este puternic legat de sistemul de conducere.
Sistemul de conducere al productiei nu poate fi conceput în afara sistemului informational si sistemului condus. Toate trei sunt intercorelate între ele si functionarea unuia depinde de functionarea celorlalte doua. Totodata ele se întrepatrund, fapt pentru care de cele mai multe ori în practica este greu de delimitat linia de demarcatie între ele.
Ele sunt grefate pe structura organizatorica realizând o îmbinare perfecta cu aceasta.
Conducerea productiei este o activitate complexa prin care se urmareste realizarea functiilor de previziune-planificare, organizare, dirijare, evaluare-control.Ea este prezenta în toate sectoarele si domeniile societatii.
Subsistemul de conducere a productiei, în cadrul întreprinderii industriale are urmatoarea structura functionala pe domenii: prognoza produselor, planificarea productiei, defalcarea planului de productie, programarea operativa a productiei, lansarea productiei si urmarirea realizarii planului de productie.
În cadrul sistemului informatic al unei unitati economice, un loc important îl ocupa sistemul informatic pentru conducerea productiei, caruia îi revin functiuni de însemnatate deosebita pentru ansamblul activitatilor tehnico-economice, prin intermediul lui asigurându-se convergenta celorlalte sisteme informatice.
Cu privire la stabilirea unei arhitecturi a sistemelor informatice pentru conducerea productiei, specialistii în informatica au elaborat diferite studii prin care s-au stabilit în linii mari concepte în legatura cu forma unor asemenea sisteme, dar nu s-a ajuns înca sa se stabileasca o arhitectura comuna a acestor sisteme informatice, datorita unor dificultati obiective. Dintre aceste concepte, urmatoarele caracteristici comune stau la baza elaborarii arhitecturii:
. Sistemul informatic trebuie sa reflecte conducerea ierarhizata de tip multinivel, care este caracterizata prin faptul ca descentralizarea decizionala se face pe mai multe niveluri;
. În structura sistemului trebuie sa existe mai multe unitati locale de decizie care au acces la un fond de date care sa reflecte sistemul real;
. În structura sistemului trebuie sa existe module coordonatoare prin care se dirijeaza functionarea modulelor locale;
. Sistemul informatic sa fie construit în asa fel încât sa fie flexibil, robust si mai putin sensibil la perturbatii;
. Structura sistemului sa permita realizarea unei legaturi pe verticala si orizontala cu celelalte subsisteme,etc.
Îmbinând functiile la nivel de unitate cu conceptele, caracteristicile prezentate si tinând seama de desfacerea în timp si spatiu a proceselor informatice, specialistii în informatica au ajuns la construirea unei structuri de sistem informatic pentru conducerea productiei structurat _ pe o serie de aplicatii care se comporta ca un sistem cibernetic cu trei bucle de reglaj. Principalele componente ale acestui sistem sunt aplicatiile informatice pentru: marketing si prognoza fundamentarii planului de productie, urmarirea si analiza modului de realizare a sarcinilor de plan.
Aplicatia informatica de marketing si prognoza, de exemplu, are ca scop culegerea , transmiterea, prelucrarea si analizarea datelor din activitatea de prospectare a segmentelor prezentate în potentiale de utilizatori, în vederea identificarii cererii de produse pe piata interna si externa. Rezultatele obtinute din aceasta aplicatie sunt utilizate în fundamentarea deciziilor de plan (program). Ele pot fi grupate în urmatoarele "iesiri informationale": marimea si structura pietei produselor semifabricatelor existente; cererea de noi produse, orientarile în comercializarea produselor, orientarile tehnologice pe plan mondial ale produselor; tendintele de modificare a programelor de productie din domeniul respectiv; componentele politicii de produse; procesele optime de vehiculare; directiile de orientare a planului de productie.
Aceste iesiri informationale se fundamenteaza în primul rând pe baza a doua categorii mari de informatii de intrare:
. Informatii ce reflecta sistemul economic al întreprinderilor si anume informatii privind stocurile, structura si capacitatea de productie a acestora;
. Informatii obtinute prin intermediul anchetelor si sondajelor organizate în rândul utilizatorilor din cadrul pietei si anume-informatii privind marcile, sortimentele, produsele solicitate, cauzele care determina o cerere mai mica a anumitor sortimente, marci de produse, amplasarea geografica a utilizatorilor produsului, etc.
În functie de structura si continutul iesirilor informationale, aplicatia poate fi prelucrata în urmatoarele module: prospectarea pietei produselor, stabilirea evolutiei proceselor si fenomenelor economice ce dau contextul pietei produsului; stabilirea conditiilor de realizare a unor programe de productie, estimarea actiunilor viitoare pentru cresterea productiei; elaborarea variantelor obiectivelor de plan.
Aceste module, prin intermediul diversilor operatori logici si aritmetici transforma multimea informatiilor de intrare în informatii de iesire. Pentru aceasta este necesara circulatia prealabila a informatiilor, ceea ce da nastere la fluxuri de prelucrare si la fluxuri decizionale.
Sistemele informatice pentru conducerea productiei au ca elemente componente: baza tehnica, baza informationala, baza stiintifico-metodologica, sistemul de programare, resursele umane, etc.
Sistemele de asistare a deciziilor ca o forma superioara a sistemelor informatice traditionale cuprind o serie de elemente, cum ar fi : baza de cunostiinte, un sistem rezolutiv, un sistem declarativ, etc.
Baza tehnica a sistemelor informatice pentru conducerea productiei este formata din totalitatea mijloacelor tehnice utilizate. În cadrul acestor mijloace tehnice, un rol important îl ocupa computerele cu întreaga gama de unitati periferice ce intra în configuratia lor. In afara de calculatoare, în aceasta grupa includem echipamentele de culegere, înregistrare si transpunere de suporturi tehnice, echipamente specifice de teleprelucrare (linii de transmitere a datelor la distanta, terminale de teleprelucrare), masini mecanografice de centralizat, facturat, sortat,etc.
Cum sistemul de conducere a productiei este destul de complex, cu unitati dispersate în spatiu, este absolut necesar ca aceste mijloace tehnice sa fie intercorelate astfel încât sa permita o prelucrare distribuita a datelor.
Baza stiintifica-metodologica este o componenta de baza a sistemelor informatice pentru conducerea productiei. Ea este formata din modulele economico-matamatice, metodologiile, algoritmii, metodele, tehnicile utilizate si transpuse în programe. Fara existenta acestor elemente nu se poate vorbi de un sistem informatic. Ele sunt integrate si se intercoreleaza cu celelalte elemente ale sistemului informatic pentru conducerea productiei.
Baza informationala cuprinde toate datele supuse prelucrarii, în vederea conducerii productiei, fluxurile informationale, codurile utilizate. Toate celelalte elemente componente ramân la nivelul de mijloace potentiale, daca ele nu intra în contact cu obiectul prelucrarii, si anume datele. Resursa "informatie" în cadrul sistemelor informatice reprezinta materia prima. De felul cum sunt organizate aceste date depinde foarte mult timpul de regasire, gradul de ocupare a memoriei. În sistemele informatice pentru conducerea productiei, organizarea datelor poate sa fie în fisiere clasice, fisiere integrate, baze si banci de date. Pentru asigurarea eficientei acestor sisteme, în ultimul timp se contureaza si mai mult ideea ca nu se poate concepe un sistem informatic pentru conducerea productiei fara existenta unei baze de date centralizate sau distribuite.
Sistemul de programare cuprinde totalitatea produselor program de baza si aplicative. Datorita complexitatii problemelor de conducere a productiei, sistemul de programare este si el deosebit de complex. El se intercoreleaza cu toate celelalte elemente componente si se construieste având la baza metodele economico-matematice, algoritmii, metode, tehnici, metodologii, etc. Faptul ca exista pachete de programare generalizate care rezolva o serie din problemele conducerii productiei în cadrul sistemului informatic rezulta ca este necesara includerea acestor produse-program standardizate. Succesiunea executiei acestor programe trebuie sa conduca la tehnologii de prelucrare cât mai convenabile utilizatorului informatician sau neinformatician.
În concluzie se poate considera ca sistemele informatice pentru conducerea productiei trebuie sa prezinte în principal urmatoarele caracteristici:
. Sa contina o baza de date cu facilitati de gestionare si regasire a informatiilor. In aceasta baza de date trebuie sa existe corelate toate informatiile necesare conducerii productiei.
. Sa cuprinda metodele matematice pentru planificare, programare si conducere. Aceasta înseamna ca nu trebuie sa acordam mai putina importanta culegerii,stocarii si regasirii informatiilor. Aceste operatii sunt absolut necesare pentru alimentarea modelelor cu date utile, semnificative,etc.
. Sa furnizeze în timp util informatii pentru fundamentarea deciziilor la orice nivel de organizare. Pentru a satisface aceasta cerinta este necesara actualizarea periodica a bazei de date si existenta unor proceduri performante.
. Sa permita interactiunea imediata dintre utilizator si sistem. Aceasta interactiune între om si calculator este cu atât mai necesara cu cât decidentul uman este plasat pe un nivel mai înalt în ierarhia conducerii.
. Tehnologia de prelucrare trebuie sa fie astfel adoptata încât sa conduca la exploatarea echipamentelor de calculator în conditii optime.