Pin It

Conceptul de distributie se refera la amplasarea unitatilor în teritoriu, la numarul ghiseelor de contact, la conditiile efectuarii prestatiei.

În constituirea sistemului de distributie se porneste de la identificarea locurilor unde clientul are nevoie de efectuarea unor plati sau obtinerea unor sume de bani. ”Locurile” se refera la punctele de distribuire a produselor, la reteaua de unitati bancare, POS, ATM-uri.

Strategiile de distributie s-au diversificat, iar în ultima parte a anilor ’80, unele dintre cele mai mari banci au început sa experimenteze sistemul telefonic de distributie, cu toate ca pana în ziua de azi multi consumatori înca prefera relatiile cu sucursala, considerând ca aceasta prezinta avantaje distincte fata de serviciul telefonic ”impersonal”.

Dezvoltarea în ultimii ani a sistemelor informatice a permis tot mai mult efectuarea operatiilor direct de la domiciliu prin calculatoare, în sisteme denumite ”Home banking”, ”Business Terminal”, ”Multicash”, însa încrederea populatiei în ele este la fel de scazuta ca si în cazul telefoniei ca si canal de distributie.

Cresterea numarului de bancomat-uri are drept scop sporirea si completarea eficientei retelei si nu eliminarea sucursalei ca principala interfata client/institutie.

În conceptul actual al marketing-ului mix, elementele distributiei eficiente au urmatorul continut :

  1. personalul de servire trebuie sa includa cadre înalt calificate si motivate prin programe de pregatire profesionala bine structurate ;
  2. locul prestatiei, în proiectarea si constituirea sistemului de distributie se porneste de la identificarea locurilor unde clientul are nevoie de efectuarea platilor sau obtinerea serviciilor dorite ;
  3. cartile de credit si echipamentele specifice.

Procesele de inovatie sau de modificare a sistemului de efectuare a serviciilor financiar- bancare ridica problema modalitatii în care aceste elemente trebuie sa fie combinate astfel încât sa permita satisfacerea necesitatilor financiar- bancare la cel mai înalt nivel posibil.

Distributia se refera la circuitul economic al serviciilor adica amplasarea retelei de unitati, deplasarea consumatorului sau prestatorului la locul de întâlnire si în final livrarea, consumul si receptia serviciului cumparat anticipat. Acest circuit include o multitudine de relatii în care intra participantii la distributie, determinate de faptul ca întâlnirea prestatorului cu consumatorul, este precedata si însotita de fluxuri :

  1. fluxul negocierilor si al tranzactiilor, desfasurat în absenta marfii pe baza ofertei prezentate de prestator;
  2. fluxul titlului de proprietate particularizat prin vânzarea- cumpararea unui drept;
  3. fluxul informational generat de modificarile care pot apare între momentul vânzarii si cel al livrarii;
  4. fluxul promotional care precede vânzarea si însoteste prestatia ;
  5. fluxurile finantarii, riscului, comenzilor si platilor.

Întrucât, în cazul multor servicii, majoritatea acestor fluxuri sunt concentrate într-un singur loc, ele sunt grupate într-o activitate complexa numita servicii cu clientii.

Continutul activitatii de distributie permite gruparea principalelor componente astfel : reteaua de distributie, canalele de distributie, procesele activitatii de distributie si serviciile cu clientii.

Reteaua de distributie este constituita de totalitatea locurilor în care sunt amplasate cladirile si echipamentele prin care se realizeaza prestatia si livrarea serviciilor catre consumatori.

Canalele de distributie sunt definite de succesiunea de procese prin care are loc întâlnirea prestatorului cu consumatorul.

 

Formele de livrare si de plata sunt incluse în cadrul activitatilor specifice distributiei desfasurate în momentul contractului dintre prestator si client.

Formele de vânzare cuprind un ansamblu de activitati prin care se asigura accesul clientului la prestatie, cea mai importanta fiind comanda, element care declanseaza procesul de prestatie. Ea asigura primul contact al clientului cu prestatorul si este definita de timpul necesar pentru efectuare, modul în care se realizeaza, formalitatile care trebuiesc îndeplinite.