Pin It

Opera de reformare şi de modernizare a reglementărilor privitoare la transprturi, în scopul adaptării, pe de-o parte, la realităţile actuale, precum, îndeosebi, procesele tehnice iar, pe de altă parte, la principiile care călăuzesc orice legislaţie. Nu se admite decît o singură excepţie, care în realitatea echivalează cu o modificare a contractului iniţial de transport.

Obiectul activităţii de transport presupune deplasarea în spaţiu a bunurilor, mărfurilor şi persoanelor de către un transportator, activitate care este o madalitate de înfăptuire a intereselor de natura socio-economică, reglemantate juridic.

Normele juridice în materia transporturilor de mărfuri şi persoane şi cele care vizează activitatea cărăuşilor în calitatea de profesionoşti fac parte din ramura dreptului civil.

Pentru ca activităţile de transport să fie considerate fapte de comerţ acestea trebuie să se desfăşoară în mod repetat, organizat şi profesional de către o întreprinderea specializată.

În general, dreptul transporturilor este ansamblu normelor juridice care reglementează raporturile ce se stabilesc, se modifică sau se sting în pracesul de organizare şi executare a transportului de marfuri sau pasageri.

Totodată, transportul a ridicat şi ridică unele probleme privind siguranţa efectuării fiecărei deplasări în condiţiile de deplină securitate.

Tocmai datorită intensificării transportului , s-a văzut necesara elaborarea unor norme cît mai comlete, în măsura să garanteze nu numai eficacitatea acesteia , ci şi un alt grad de securitate pentru călători, cît şi pentru marfă. Astfel, în 1929 s-a adoptat Convenţia de la Varşovia privind unificarea anumitor reguli referitoare la transportul aerian. În 1924, la Chicago, în SUA s-a adoptat Convenţia privind aviaţia civilă internaţională. Datorită evoluţiei transportului aerian, care în zile de azi ocupă un loc important în procesul de activitate de transport, în 1955 s-au făcut mai multe modificări şi completări Convenţiei din 1929 prin Protocolul semnat la Haga la 28 septembrie 1955 şi prin Convenţia complementără la Convenţia de la Varşovia, încheiată la Guadalajara (1961).  [51].

Cadrul legal al temei date se grupează în nai multe categorii ca şi izvoarele fiecăriei ramuri de drept se împart în:

  • Speciale;
  • Generale;
  • Internaţionale.

Reglementarea legală cuprinde atât reglementările cu caracter general, cât şi reglamentările cu carter special.

Reglementările cu caracter general, cuprind texte izolate referitoare la transporturi, fiind imperios necesară o corobarare a acestora, ele reprezentând  dreptul comun în materie.

Astfel, prin reglementările speciale transportului se deosebesc:

Codul transportului auto, care este adoptat prin Legea din 29.07.1998 (Monitor Oficial al Republicii Moldova, nr. 90-91, 1998). Actul normativ dat, reglementează relaţiile din domeniul transportului auto, stabileşte drepturile şi obligaţiile părţilor, adică a transportatorului şi pasagerului, limitele răspunderiiş i termenele de prezentare a reclamaţiilor.

Reglementază principalele condiţii de efectuare pe teritoriul Republicii Moldova a transporturior auto de călători, bagaje şi mărfuri, executate de către agenţi transportatori, inclusiv de către agenţi transportatori din alte state, cu exepţia transporturilor auto speciale. Prezentul cod constituie cadrul juridic pentru elaborarea următoarelor acte normative privind activităţile de transport auto:

a). Regulamentul transporturilor auto de călători şi bagaje;

b). Regulamentul transporturilor auto de mărfuri;

c). Regulamentul de transport de mărfuri perisabile;

d). Regulamentul de mărfuri periculoase;

e). Instrucţia de transportare a încărcăturilor supragrele şi agabaritice;

f). Regulamentul de prestare a serviciilor de transport şi expidiţie;

g). Regulamentul autogării (staţiei auto);

h). Culegere de instrucţiuni privind siguranţa circulaţiei rutiere.

Prezentul act normativ este compus din şapte capitole, ele fiind compuse din 54 de articole.

 Un alt izvor special caractristic transportului se găseşte în Codul Navigaţiei Maritime Comerciale al Republicii Moldova, ce este adoptat prin Legea din 30.09.1999, (Monitor Oficial al Republicii Moldova nr. 1-4, 2001), care reglementează sfera transportului maritim, dă noţiunea navigaţiei maritime comerciale ca activitatea ce ţine de folosirea navelor pentru:

  1. a) transport de mărfuri, pasageri, bagaje şi poştă;
  2. b) pescuit;
  3. c) explorare şi exploatare a zăcămintelor de minereuri de pe fundul mării;
  4. d) operaţiuni de căutare, salvare, remorcaj, pilotaj;
  5. e) ridicare a bunurilor scufundate;
  6. f) lucrări hidrotehnice, tehnice, subacvatice şi alte lucrări pe mare;
  7. g) lucrări de gospodărire a apelor mării;
  8. h) control sanitar, control de carantină, alt fel de control;
  9. i) protecţie şi păstrare a mediului marin;
  10. j) efectuare de cercetări ştiinţifice în mediul marin;
  11. k) activităţi de instruire;
  12. l) sport şi agrement.

La fel, Codul Navigaţiei Maritime Comerciale reglementează relaţiile ce se stabilesc între pasager şi transportator, drepturile şi obligaţiile lor, limitele şi cazurile de survenire a răspunderii atât a transportatorului cât şi a călătorului, precum şi madalitatea şi termenele de prezentare a reclamaţilor.

Codul Navigaţiei Maritime Comerciale este compus din unsprezece secţiuni, fiecare secţiune din capitole, din 393 articole fiecare având denumire.

Codul transportului feroviar, fiind şi el un izvor special din domeniul transportului, reglementează relaţile între pasager şi transportator.

Codul transportului feroviar,  stabileşte bazele juridice, organizatorice şi economice ale activităţii transportului feroviar, particularităţile, locul şi rolul acestuia în economia ţării, reglementează raporturile lui cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, cu alte tipuri de transport;

reglementează raporturile dintre calea ferată şi expeditorii de mărfuri,  destinatarii  mărfurilor, călători, alte persoane fizice şi juridice,  care beneficiază de serviciile transportului feroviar, stabileşte drepturile, obligaţiile şi răspunderea acestora precum şi                                reglementează condiţiile de bază ale transportului de călători, mărfuri, bagaje şi mesagerii, stabileşte regulile generale de exploatare a liniilor ferate de acces.

Prevederile prezentului cod se aplică transportului de călători, mărfuri, bagaje şi mesagerii pe calea ferată a Republicii Moldova, deschisă pentru uz public, inclusiv transportului de mărfuri, a căror încărcare şi descărcare se execută pe liniile ferate de acces, precum şi pe liniile ferate care se construiesc, racordate la liniile ferate publice (magistrale).

 La fel Codul reglementează controlul asupra respectării prevederilor prezentului cod de către persoanele fizice şi juridice care cad sub incidenţa lui este exercitat de organul de specialitate al administraţiei publice centrale şi de alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, abilitate prin lege cu astfel de atribuţii.

Codul defineşte noţiuni principale folosite de legislator în prezentul act normative. Prezentul cod este compus din opt secţiuni, având 166 de articole.

Legea cu privire la transporturi din 21.05.1997, Monitor Oficial al Republicii Moldova, nr. 67-68, 1997. Prezenta lege determină bazele juridice, economice şi organizatorice ale funcţionării transportului pe teritoriul Republicii Moldova.

Prezentul act normativ este compus din 5 capitole cu 24 de art. Capitolul II prezentei legi, cuprinde bazele juridice de organizare a activităţii întreprinderii de transport cu articole  dedicate noţiunilor de terenuri de transport, tarifelor şi taxei de transport, drepturile şi obligaţiile întreprinderii de transport, precum şi securităţii în transport. Capitolul III dă definiţii noţiunilor – transport feroviar, transport auto, transport aerian, transport naval, transport urban electric.

Un alt izvor special, este Legea aviaţiei civile Nr. 1237-XIII din 9 iulie 1997 (Monitor Oficial nr. 69-70, din 23.10.1997). Prezenta lege reglementează raporturile care apar în legătură cu utilizarea spaţiunlui aerian al Republicii Moldova. Prezenta lege nu se aplică aeronavelor de stat, cum ar fi aeronavele folosite pentru servicii militare, vamale sau de poliţie. Legea dată se aplică în scopul protejării suveranităţii, integrităţii şi intereselor economice ale Republicii Moldova în cazul cooperării internaţionale, reciproc avantajoase în domeniul aviaţiei civile.

Art. 3 al prezentei legi, defineşte noţiuni principale folosite: aeronavă, aerodrome, aeroport, bagaje, certificate de operator aerian etc. Este compusă din 11 Capitole cu 27 articole.

Regulamentul transporturilor auto de călători şi bagaje. Prezentul regulament este elaborate în conformitate cu Codul transporturilor auto, stabileşte condiţiile principale de efectuare pe teritoriul Republicii Moldova a transporturilor de călători şi bagaje cu mijloacele de transport auto şi estze executoriu pentru agenţi transportatori – titulari de licenţe, precum şi pentru întreprinderile, instituţiile, organizaţiile şi persoanele ce beneficiază de serviciile transportului auto. Aici se descriu noţiuni principale folosite în przenta lege, drepturile şi obligaţiile părţilor (pasagerilor şi transportatorilor), condiţiile de îmbarcare şi debarcare a pasagerilor, şi modul de organizare transportării şi păstrării bagajelor de mînă.

Inclusiv conţine modalităţile de prezentare a pretenţiilor, acţiunilor, precum şi restituirea plăţilor şi recuperarea prejudiciului.

Prezentul regulament dispune de o anexă ce conţine instrucţiune privind modul de atribuire a rutelor regulate de călători:

  1. Scopul şi domeniul de aplicare
  2. Dispoziţii generale

III. Deschiderea rutelor regulate

  1. Atribuirea depturilor de deservire a rutelor regulate
  2. Examinarea materialelor privind deschiderea rutelor şi atribuirea dreptului de deservire a acestora.
  3. Retragerea dreptului de deservire a rutelor regulate.

Hotărârea Guvernului nr. 238 din 25.02.2005, despre regulile de acordare serviciilor de transportare a pasagerilor, bagajului, mărfurilor pentru necesităţile personale pe calea ferată.

Prezente reguli sunt elaborate pe baza Codului Feroviar nr. 309-XII din 17.07.2003, ce reglementează relaţiile între Calea Ferată şi persoanele fizice – pasageri, expeditori, destinatari în cazul prestării serviciilor de transport a pasagerilor, bagajelor, mărfurilor pentru necesităţile personale, care nu sunt legate de activitatea de întreprinzător.

Printre actele normative cu caracter general, care la fel conţin reglementări folosite în cadrul contractului de transport sunt:

Constituţia Republicii Moldova;

Codul Civil al Republicii Moldova;

Codul Pena al Republicii Moldova;

Legea privind protecţia consumatorilor;

Legea privind licenţierea unor genuri de activitate.

Toate acestea reglementări indiferent de categoria lor, stau la baza apărării drepturilor pasagerilor şi transportatorilor.