“Dacă vreţi ca omul să-şi consacre muncii
sale tot timpul şi toată energia sa, daţi-i un
salariu care să-l pună deasupra preocupărilor
pecuniare.”
Henri Ford
Salariul este un venit ce recompensează munca depusă, adică preţul muncii inchiriate şi utilizate de un întreprinzător pe baza de contract.
La Adam Smith, campionul liberalismului economic clasic, in lucrarea sa “Avuţia naţiunilor” el apreciază că, salariul este singurul venit care se bazează pe munca proprie a beneficiarilor săi, celelalte venituri primare - profitul şi renta funciară - constituie scăzăminte din valoarea noucreată, deci însuşire de muncă străină. Salariul este preţul muncii pe care lucrătorul o vinde capitalistului. El este o mărime variabilă în timp, determinată de necesitatea asigurării mijloacelor de subzistenţă necesare muncitorului şi familiei sale.
A.Smith considera că există două tipuri de salarii: nominal şi real, şi susţine că salariile mari sunt o dovadă a prosperităţii societăţii şi nu un stimulent pentru muncitori de a lucra mai bine.
Salariul real reprezintă cantitatea de bunuri economice care pot fi achiziţionate cu salariul nominal. Este influenţat de salariul nominal şi de preţul bunurilor în consum. Salariul real exprimă puterea de cumpărare a salariului nominal.
Salariul nominal reprezintă suma de bani pe care o primeşte angajatul pentru munca prestată.
În mod obiectiv mărimea salariului trebuie să fie situată între două limite stabilite de comun acord între angajatori şi angajaţi. Pentru stabilirea mărimii salariului unui angajat trebuie luat în consideratie
- nivelul de instruire,
- forma de activitate prestată
- şi efectele muncii prestate.
Factori de influenţă:
- Valoarea diferitelor componente ale forţei de muncă:
- calificarea (cheltuielile pentru instruire);
- valoarea mijloacelor de subzistenţă şi a serviciilor necesare traiului lucrătorului şi a familiei sale, care la rândul lor depind de: gradul de civilizaţie, mod de viaţă, condiţii naturale etc.
- Intensificarea muncii – un volum mai mare de muncă prestat de aceeaşi resursă, pe aceeaşi suprafaţă, în acelaşi interval de timp produce mai multă valoare, va duce la mai mulţi bani şi implicit la salarii mai mari.
- Productivitatea muncii – la intensitate egală, pe unitatea de timp, se pot obţine valori foarte diferite sub acţiunea a o serie de factori: dotare, organizare, calificare etc.
- Factorii specifici menţionaţi la:
- salariul nominal
Mărimea lui depinde de:
- preţul forţei de muncă care se stabileşte pe piaţa muncii prin mecanismul cererii şi ofertei
- evoluţia situaţiei economice a statului (”avânt” – creşte salariul, “recesiune” – diminuare a salariului”)
- politica salarială: măsurile întreprinse în acest domeniu la nivel micro şi micro privind: nivelul, structura, formele.
- salariul real
Mărimea lui depinde de:
- salariul nominal – în directă proporţionalitate;
- preţurile mărfurilor, tarifele pentru servicii, impozitele, taxele – acţionează invers proporţional
- puterea de cumpărare a banilor: deprecierea valorii băneşti – inflaţia – reduce veniturile reale.
- salariul social
Nivelul depinde de:
- politica de protecţie social;
- nivelul “fondurilor sociale”.
Factori de influienţă a salariului - venit modern (actual)
- IMPLICAREA tot mai evidentă a grupurilor salariale şi patronale, sindicatelor corespunzătoare lor.
- INTERVENŢIA STATULUI în relaţiile de muncă salariale.
- DIFERNŢELE dintre mecanismele de stabilire a mărimii salariilor.
- IMPLEMENTAREA mărimii salarilor care osciliază între productivitatea marginală a muncii şi salariul minim legal.
- RIGIDITATEA SALARIILOR pe termen scurt, în condiţii de recesiune şi la scădere.
- RATA RIDICATĂ A ŞOMJULUI şi tendinţa de prelungire a duratei şomajului.
Negocierea salariului îi poate face chiar şi pe cei mai îincercati experţi să îşi arate slăbiciunile. Totuşi, nu este atât de dificil pe cât pare: este esenţial să îţi setezi corect aşteptările prin cercetare şi fapte concrete [4].
În timp ce te decizi dacă să accepţi o ofertă de job, trebuie să te asiguri că primeşti ceea ce meriţi în termeni salariali. Recrutorii vor încerca mereu să îţi ofere un salariu mai mic decât ai putea obţine dacă eşti pregătit să negociezi. Totodată, dacă nu soliciţi un nivel rezonabil de salarizare, ai putea pierde oportunitatea. Mai jos voi prezenta câteva aspecte de care trebue să se ţină cont când negociezi:
- Factori personali – sunt specifici persoanei în parte şi contribuţiei potenţiale în companie. Aceştia includ background-ul educaţional, experienţa de muncă, punctele tari şi realizările. Se determină care dintre aceste calităţi contează pe piaţa muncii şi folosindu-se de ele ca o parte a aspectelor care urmează pentru a cere salariul potrivit.
- Factori care ţin de domeniu – arii diferite de activitate au, implicit, parametri diferiţi de salariu. Se ia în considerare ultimele noutăţi din domeniul în care vrei să lucrezi. Se stabileşte ce salarii câstigă persoanele cu un background similar cu al tău, felul în care criza economică a afectat domeniul, tabloul general al angajaţilor etc.
- Factori care ţin de companie – se ia în considerare şi mărimea organizaţiei angajatoare, nivelurile salariale din firmă, brand-ul şi numărul de angajaţi.Se încearcă de aflat cum se descurcă în ultimă vreme compania şi care sunt condiţiile de profitabilitate. Toate acestea vor ajuta ca solicitările potenţialului angajat să fie realiste şi să primească feedback pozitiv.
- Factori regionali - zone diferite ale tării au costuri diferite ale vieţii, de aceea şi nivelul de salariu este altul în fiecare regiune a ţării. În capitală şi în oraşele mari se plăteşte mai bine, dar într-un orăşel de provincie, pretenţiile salariale prea mari nu ar fi susţinute de realitate.
- Factori generali de business – climatul de afaceri tinde să difere de la o perioadă la alta. De exemplu, economia se confruntă cu scăderi în acest moment, de aceea şi nivelul de salariu se menţine mai ponderat, faţă de anii anteriori, când aveau loc creşteri spectaculoase ale remuneraţiei în condiţiile nevoii acute de personal. Deci nu te aştepta să obţii un salariu cu 50% mai mare decât actualul dacă te menţii în acelaşi domeniu.
Alături de cele menţionate mai sus, există şi alţi câţiva factori precum:
- managerul de resurse umane,
- nevoia urgentă de a găsi un expert pentru poziţia vacantă,
- concurenţa din piaţa pe acel sector etc.
care afectează nivelul salariului.