Pin It

Pe parcursul anului curent economia Republicii Moldova a fost în continuă creştere, determinată de sporirea consumului extern şi intern. Cele mai accentuate ritmuri de creştere s-au înregistrat în sectoarele: comerţul exterior, investiţii, transporturi. Se marchează o inflaţie relativ mică şi modificări neînsemnate a cursului de schimb al leului moldovenesc. Esenţial s-a majorat cîştigul salarial mediu lunar, iar şomajul - s-a micşorat.

Produsul intern brut (PIB) a crescut moderat. PIB în trimestrul I al anului curent a însumat 16,8 mild. lei, majorîndu-se faţă de acelaşi trimestru al anului trecut cu 8,4% (în preţuri comparabile). Majorarea PIB-ului a fost condiţionată, în general, de restabilirea cererii externe la bunurile industriale fabricate în Moldova şi celei interne din contul consumului final.

Preţurile de consum cresc în continuare, dar cu un ritm mai lent decît în anul trecut. În iulie 2011 preţurile de consum au crescut cu 4,9% faţă de decembrie 2010, comparativ cu 4,7% în perioada similară a anului 2010. Această situaţie a fost condiţionată, în general, de modificarea preţurilor la unele produse alimentare (legume, fructe, produse lactate etc.), precum şi majorarea tarifelor la servicii comunal-locative (apeduct şi canalizare, încălzire centralizată şi gaze naturale în reţea).

Leul moldovenesc s-a apreciat faţă de dolar, dar s-a depreciat faţă de Euro. Cursul de schimb al monedei naţionale în ianuarie-iulie 2011 a marcat o apreciere faţă de dolarul SUA cu 6,2% în termeni nominali şi o depreciere faţă de Euro cu 1,2%. Principalii factori care au determinat modificarea cursului de schimb au fost intrările valutare de peste hotarele ţării, intensificarea comerţului exterior, precum şi fluctuaţiile cursurilor de schimb pe pieţele valutare internaţionale.

Situaţia din sectorul bancar este stabilă. Masa monetară M3 la sfîrşitul lunii iulie 2011 a constituit circa 39,8 mild. lei şi s-a majorat cu 18,2% comparativ cu data similară a anului 2010, în special datorită sporirii depozitelor în monedă naţională. De asemenea, este în creştere şi volumul de bani în circulaţie, depozitele în valută străină şi creditele acordate sectorului privat.

Resursele bugetului public naţional au un ritm de creştere lent. În 7 luni ale anului 2011 la bugetul public naţional au fost acumulate venituri în sumă de circa 16 mild. lei, în creştere cu 9,3%, şi au fost efectuate cheltuieli în sumă de 17,9 mild. lei, în creştere cu 10,8%. Astfel, deficitul bugetar la sfîrşitul lunii iulie curent a constituit 1,9 mild. lei, fiind cu 0,4 mild. mai înalt decît cel înregistrat la aceeaşi dată a anului 2010.

Datoria de stat este în creştere. Suma totală a datoriei de stat (internă şi externă), administrată de Guvern, la sfîrşitul lunii iulie a anului curent, a constituit circa 19 mild. lei, în creştere cu 5,9% faţă de aceeaşi dată a anului 2010. Majorarea datoriei de stat a fost cauzată, în mare parte, de necesitatea finanţării bugetare.

Exporturile cresc mai rapid decît importurile. În ianuarie - iunie 2011 exporturile s-au majorat cu 64,9% şi importurile - cu 41,7%. Soldul negativ al balanţei comerciale a constituit 1374,9 mil. dolari SUA faţă de 1069,2 mil. dolari în ianuarie-iunie 2010.

Sectorul industrial a înregistrat creştere. Volumul producţiei industriale în ianuarie-iunie 2011 a înregistrat o creştere de 9,1% faţă de ianuarie-iunie 2010. Creşterea a fost determinată de sporirea volumului producţiei industriei extractive cu 20,6% şi industriei prelucrătoare – cu 11,3%.

Rezultatele sectorului agricol au fost pozitive. Producţia agricolă în toate categoriile de gospodării, în primul semestru 2011 a înregistrat o creştere de 3,9% (în preţuri comparabile) faţă de perioada respectivă a anului 2010. Majorarea producţiei agricole a fost determinată de creşterea producţiei animale cu 4,2%.

Investiţiile în active materiale pe termen lung s-au majorat considerabil. În semestrul I 2011 volumul investiţiilor în active materiale pe termen lung a însumat 4,8 mild. lei, cu o creştere de 31,8% faţă de perioada similară a anului precedent.

Volumul serviciilor de transport a înregistrat o creştere pronunţată. Întreprinderile de transport feroviar, auto, fluvial şi aerian au transportat circa 4,9 mil. tone de mărfuri în perioada ianuarie-iulie 2011 sau cu 24% mai mult faţă de volumul realizat în ianuarie-iulie 2010.

Volumul comerţului cu amănuntul a crescut esenţial, iar al serviciilor de piaţă prestate populaţiei – moderat. Volumul cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul s-a majorat cu 20,6% (în preţuri comparabile) faţă de semestrul I 2010, iar volumul cifrei de afaceri în servicii de piaţă prestate populaţiei s-a majorat cu doar 1,3%.

Situaţia socială s-a îmbunătăţit. Cîştigul salarial mediu lunar brut al unui lucrător din economia naţională în luna iunie 2011 a constituit 3556,2 lei şi s-a majorat cu 20% faţă de luna iunie 2010 în termeni nominali şi cu 11,4% în termeni reali. Numărul şomerilor, estimat conform metodologiei Biroului Internaţional al Muncii în trimestrul II 2011 a fost de 82,6 mii persoane, fiind cu 11,9 mii mai mic faţă de trimestrul II 2010. Valoarea medie a pensiei lunare la 1 iulie 2011 a constituit 875,6 lei şi s-a majorat cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali, iar în termeni reali - cu doar 0,5%.