Pin It

 

     În Uniunea Europeană, ca şi în România, se delimitează în prezent, 3 categorii de IMM-uri:

 

De reţinut!

-          microîntreprinderi – 1 – 9 salariaţi;

-          întreprinderi mici – 10-49 de salariaţi;

-          întreprinderi mijlocii – 50-499 de salariaţi.

  

  Aşadar, întreprinderile mici şi mijlocii sunt definite după un singur criteriu: numărul de salariaţi. În România, domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii este reglementat în principal de Legea 133 din 20 iulie 1999 privind stimularea întreprinzătorilor privaţi pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii..

Conform prevederilor acestei legi, întreprinderile mici şi  mijlocii care îşi desfăşoară activitatea în sfera producţiei de bunuri materiale şi servicii, se clasifică, în funcţie de numărul scriptic anual de personal, astfel:

  • până la 9 salariaţi : microîntreprinderi;
  • între 10 şi 49 de salariaţi : întreprinderi mici;
  • între 50 şi 249 de salariaţi : întreprinderi mijlocii.

Legea 133/1999 nu se aplică societăţilor bancare, societăţilor de asigurare şi reasigurare, societăţilor de administrare a fondurilor financiare de investiţii, societăţilor de valori mobiliare, societăţilor cu activitate exclusivă de comerţ exterior, precum şi  societăţilor comerciale care au ca acţionar sau asociat persoane juridice care îndeplinesc cumulativ următoarele 2 condiţii:

  • au peste 250 de angajaţi;
  • deţin peste 25% din capitalul social.

Microîntreprinderile sunt supuse unor reglementări speciale. Noutatea în ceea ce priveşte modalitatea de impozitare a fost adusă de Ordonanţa Guvernului 24/2001 privind impunerea microîntreprinderilor. Conform acestor reglementări, în categoria microîntreprinderilor intră persoanele juridice care îndeplinesc cumulativ, la 31 decembrie anul precedent următoarele condiţii:

 

 

De reţinut!

-          sunt producătoare de bunuri  materiale, prestatoare de servicii sau desfăşoară activitate de comerţ;

-          au de la 1 la 9 salariaţi inclusiv;

-          au realizat venituri, reprezentând echivalentul în lei de până la 100000 de euro inclusiv;

-          au capital integral privat.