Prin Convenţia de la Roma din 1957, Curtea Europeană de Justiţie deserveşte tuturor celor trei Comunităţi Europene prin faptul că are menirea de a asigura garanţia respectării de către statele membre, instituţiile comunitare cât şi de câtre persoanele fizice şi juridice a tuturor normelor juridice comunitare .
De menţionat, referitor la numărul impar al judecătorilor este că acesta devine necesar în vederea adoptării deciziilor cu majoritate, şi că, deşi nu este o regulă scrisă, practica facilitează fiecărui stat membru dreptul de a numi un judecător. Calitatea de judecător poate înceta fie la expirarea mandatului, fie prin demisie, pensionare, deces sau eliberarea din funcţie în urma unei hotărâri unanime a judecătorilor şi avocaţilor generali ai Curţii pe motivul neîndeplinirii condiţiilor pentru continuarea activităţii. Înlocuirea judecătorului respectiv se va face pentru restul mandatului .
Curtea Europeană de Justiţie are o jurisdicţie ce îmbracă forme complexe de natură constituţională, administrativă, precum şi de orice alt domeniu în care este solicitată de către Curţile naţionale să confere o interpretare a normelor de drept comunitar. Trebuie de menţionat că această instituţie mai funcţionează şi ca Instanţă de Apel, unde sunt stocate hotărârile cate de Curtea de primă instanţă
Competenţa Curţii Europene de Justiţie este determinată de faptul că ea este organul comunitar de control al legalităţii actelor adoptate de către celelalte organe comunitare precum şi a acţiunilor lor, transformându-se, astfel, într-un garant al respectării şi aplicării uniforme a tratatelor şi actelor comunitare.