Există o mare varietate de surse de idei de afaceri. Întreprinzătorul trebuie să determine care dintre aceste idei are un potenţial comercial suficient pentru a deveni nucleul noii afaceri. Există două mari categorii de surse de idei de afaceri:
- Studierea tendinţelor de evoluţie macroeconomică
- Conjunctura microeconomică.
1 Prospectarea tendinţelor de evoluţie macroeconomică
Numeroase idei de afaceri se pot inspira din studierea şi evoluţia tendinţelor macroeconomice. Cele mai importante tendinţe macroeconomice sunt: demografice, sociale, tehnologice şi tendinţele în afaceri.
- Tendinţele demografice
Demografia studiază caracteristicile şi evoluţia populaţiei. Pentru oportunităţile de afaceri un interes deosebit îl reprezintă studiul segmentelor de populaţie şi al diferitelor categorii ale populaţiei în funcţie de vârstă, sex, educaţie. Două categorii de vârstă sunt semnificative pentru afaceri:
- tinerii între 20-30 de ani care îşi schimbă preferinţele în mod frecvent creând posibilităţile de afaceri;
- bătrânii al căror număr a crescut.
- Tendinţele sociale. Tendinţele sociale care generează oportunităţi de afaceri sunt:
- modificarea structurii familiei ;
- modificarea preferinţelor şi a modului de coabitare;
- creşterea interesului pentru mediul înconjurător.
- Tendinţele tehnologice. Acestea pot genera oportunităţi de afaceri în domenii ca:
- folosirea calculatorului;
- utilizarea faxurilor;
- poşta electronică;
- telefonia mobila.
- Tendinţele în afaceri.
Acestea pot genera oportunităţi care rezultă în colaborarea tot mai clară a marilor firme cu firmele mici şi mijlocii în realizarea unor produse sau prestarea unor servicii.
2 Studierea conjuncturii microeconomice
Numeroase surse de idei de afaceri apar şi la nivel microeconomic. Numeroase aspecte legate de micromediul economic sunt surse viabile de idei de afaceri. Prezentăm în continuare câteva din acestea:
- Experienţa precedentă în muncă a întreprinzătorului.
Cele mai multe idei de afaceri provin din experienţa dobândită anterior de întreprinzător. Experienţa anterioară este considerată un „block starer ” care reprezintă punctul de plecare în afaceri al întreprinzătorului. Experienţa într-un domeniu l-a făcut competent pentru a oferi produse concurenţiale, iar concurenţa l-a făcut să cunoască bine furnizorii, clienţii şi modul de operare al afacerii.
- Hobby-uri şi vocaţii.
Transpunerea unei pasiuni într-o afacere este o alternativă relativ frecventă. Întreprinzătorii pot avea succes în afaceri întrucât lucrează cu pasiune în domeniul în care îl stăpâneşte foarte bine. Această afacere este de mici dimensiuni în care întreprinzătorul singur sau cu unii membrii ai familiei sau prieteni. Produsele sunt de bună calitate dar uneori nu se vând . de aceea întreprinzătorul trebuie să studieze piaţa şi apoi să încerce să transforme hobby-ul într-o afacere viabilă.
- c) Contactele sociale.
Relaţiile sociale pot juca un rol important în înfiinţarea unei firme întrucât ele pot furniza idei de afaceri:
- relaţiile cu clienţii care pot furniza idei valoroase privind introducerea unui nou produs sau serviciu;
- relaţiile cu distribuitorii pot oferi informaţii utile privind calitatea şi defectele produselor şi pe această bază se pot aduce îmbunătăţiri;
- participarea la târguri şi expoziţii care furnizează informaţii şi care oferă cadrul de discuţii cu distribuitorii şi unde se pot observa tendinţele pieţei şi se pot identifica unele idei potenţiale pentru o nouă afacere;
- relaţiile speciale: relaţiile cu prieteni, cu rudele, cunoştinţele, pot oferi idei valoroase ce pot fi valorificate.
- d) Constatări personale.
Uneori observaţia directă a unei nevoi zilnice poate deveni o sursă de inspiraţie pentru un produs sau serviciu de succes.
- e) Cercetări proprii deliberate.
Studiile de fezabilitate arată că descoperirile apar după ce persoana respectivă a depus un efort stăruitor de a se documenta într-un domeniu de afaceri în care se ocupă. Cercetarea deliberată presupune: cercetarea ziarelor, a revistelor, a cărţilor de specialitate. În cadrul unei firme brainstormingul poate furniza idei de afaceri.
- f) Apelarea la institute de cercetare de la care se poate cumpăra un patent al unei invenţii după care acesta se poate valorifica într-o afacere proprie.
- g) Apelarea la internet. Prin internet se pot obţine alte surse valoroase de idei de afaceri. Oferă conexiuni utile privind ideile de afaceri.