O caracteristică a unei economii libere de piaţă o constituie procesul dinamic de creare a noi întreprinderi şi preocuparea conducerii acestora de a asigura menţinerea pe piaţă, în condiţiile unei puternice competiţii, şi de a urmări, ori de câte ori este posibil, dezvoltarea acestora.
Crearea unei noi întreprinderi viabiile presupune existenţa unui ansamblu de condiţii care trebuie îndeplinite atât în ceea ce priveşte antreprenorul sau managerul, cât şi demersurile necesare pentru punerea în funcţiune a întreprnderii şi, ceea ce este foarte important, pentru asigurarea funcţionării acesteia în viitor, în condiţii de rentabilitate.
Crearea unei noi întreprinderi este un act de curaj din partea viitorului antreprenor sau manager, care trebuie să depună toată capacitatea şi energia sa şi să folosească toate mijloacele de care dispune sau pe care le poate atrage (prin împrumut sau prin atragerea unui anumit număr de asociaţi sau acţionari) pentru transpunerea în viaţă a proiectului.
Pentru a pune în funcţiune o întreprindere, un viitor antreprenor trebuie să aibă dorinţa de a o crea, să aibă o idee bine conturată cu privire la obiectul de activitate al întreprinderii şi să dispună, cel puţin în faza incipientă de un minim de mijloace materiale.
O dată precizată ideea cu privire la obiectul constituirii noii întreprinderi, trebuie întocmit un plan de fezabilitate sau un studiu tehnico-economic prin care să se definească elementele necesare adoptării deciziei de constituire, cu o bună fundamentare sub raport tehnico-economic. Într-un astfel de studiu trebuie să se definească, ca elemente principale, produsul, lucrarea sau serviciile care urmează a fi executate, piaţa de desfacere, modul de cuplare produ-piaţă, obiectivele comerciale, mijloacele materiale şi resursele umane necesare, forma juridică de constituire a unei întreprinderii şi analiza, sub raport financiar, a oportunităţii creării întreprinderii.
În cadrul procesului de definire a produselor, lucrărilor sau serviciilor care urmează a fi executate de viitoarea întreprindere trebuie analizate calităţile sau funcţiunile care urmează să fie îndeplinite de noul produs în comparaţie cu produsele, lucrările sau serviciile similare existente pe piaţă., elementele de noutate pe care le aduc acestea, caracteristicile tehnico-economice, elementele noi pe care le aduc. Trebuie de asemenea să se definească piaţa căreia se adresează produsele ca şi cererea estimată. Antreprenorul sau managerul trebuie să poată face o evaluare, ca volum şi valoare, a posibilităţilor de absorbţie de către piaţa vizată, de a putea preciza circuitele de distribuire a produselor, lucrărilor sau serviciilor şi a punctelor posibile de vânzare.
Viitorul întreprinzătorul trebuie să precizeze încă de la început obiectivele comerciale pe care şi le propune. Aceasta presupune acordarea unei anumite denumiri produselor ce urmează a fi vîndute, asigurarea unei publicităţi corespunzătoare prin alegerea celor mai potrivite canale şi mijloace de comunicare şi informare a publicului larg. De asemenea, viitorul întreprinzător trebuie să stabilească încă de la început mijloacele de producţie şi resursele umane necesare în raport cu obiectul de activitate dar şi cu dimensiunea gândită pentru viitoarea întreprindere.
Proiectul de craere a unei noi întreprinderi trebuie să conţină o analiză financiară a viitoarei afaceri ţinând seama de forma juridică adoptată pentru viitoarea întreprindere.
Lansarea în proiectul de creare a unei noi întreprinderi trebuie să urmărească realizarea unui anumit profit ca urmare a investiţiei de inteligenţă, timp, effort, mijloace materiale şi financiare investite.
Experienţa mondială dar şi realitatea românească a ultimului deceniu recomandă întocmirea unui plan de afaceri care să cuprindă toate etapele şi resursele necesare transpunerii în practică a obiectivelor propuse potrivit unei scheme de acţiune construită logic. Astfel, un plan de afaceri trebuie să conţină:
- Pagina de titlu
- Cuprinsul
- Sumarul executiv
- Afacerea
- Piaţa
- Organizarea şi conducerea
- Planuri financiare
- Eşalonare
- Anexe.
Actele constitutive ale societatilor comerciale difera în functie de forma
acestora:
- • societatea în nume colectiv sau în comandita simpla se constituie pe baza contractului de societate;
- • societatea pe actiuni, în comandita pe acţiuni sau societate cu raspundere limitata se constituie pe baza de act constutiv şi statut. dacă SRL se constituire prin actul de vointa al unei singure persoane se întocmeste numai statutul.
Actul constitutiv se semneaza de catre toti asociatii, sau în caz de subscriptie publica, de fondatori şi se încheie în forma autentica. Fondatorii sunt persoanele care au avut un rol important în constituirea societatii.
Actul constitutiv al societatii în nume colectiv, în comandita simpla s-au cu raspundere limitata cuprinde:
- • Datele de identificare (numele , prenumele, locul şi data nasterii, domiciliul şi cetatenia asociaţilor );
- • Forma societatii, denumirea sediul;
- • Obiectul de activitate al societatii;
- • Capitalul social subscris şi varsat;
- • Asociatii care reprezinta şi administreaza societatea;
- • Partea fiecarui asociat la profit şi la pierderi;
- • Sediile secundare (sucursale, agentii sau alte unitati fara personalitate juridica puncte de lucru);
- • Durata societatii;
- • Modul de dizolvare şi de lichidare.
Actul constitutiv al societatii pe acţiuni cuprinde:
- • Datele de identificare;
- • Forma, denumirea, sediul;
- • Obiectul de activitate al societatii ;
- • Capitalul social subscris şi varsat;
- • Valoarea bunurilor constituite ca aport în natura;
- • Numarul şi valoarea normala a actiunilor, cu specificarea dacă sunt nominative sau la purtator;
- • Numele şi prenumele, locul, data nasterii şi cetatenia, domiciliul administratorilor persoane fizice şi cenzorilor;
- • Clauze privind conducerea, administrarea, controlul gestiunii şi functionarea societatii;
- • Durata societatii ;
- • Modul de împartire a profitului şi de suportare a pierderilor;
- • Sediile secundare (sucursale, agentii, reprezentante etc.),
- • Avantajele rezervate fondatorilor;
- • Actiunile comanditarilor în societatea în comandita pe actiuni;
- • Operatiunile încheiate de asociaţi în contul societatii;
- • Modul de dizolvare şi de lichidare a societatii.
La constituirea societatii pe acţiuni prin subscriptie publica fondatorii vor întocmi un prospect de emisiune, semnat de catre acestia în forma autentica care va fi depus la registrul comertului din judetul unde se va stabilii sediul societatii.
Societatea comerciala este persoana juridica la data înmatricularii în registrul comertului, dupa care se publica în Monitorul Oficial al României pentru evidenta fiscala, cu mentionarea numarului de înmatriculare. Societatile comerciale pot crea filiale, care au forma de societati comerciale cu personalitate juridica şi au regimul juridic al formei de societate în care s-au constituit.
Spre deosebire de filiale, sucursalele nu au personalitate juridica şi se înfiinteaza în aceeasi localitate cu societatea fondatoare. Reprezentantii societatilor şi sucursalelor sunt obligati sa depuna la oficiul registrului comertului semnaturile lor , în termen de 15 zile de la data înmatricularii societatii, dacă au fost numiţi prin actul constitutiv.