Metoda (din l. greacă metodos - „drum, cale") este modul de cercetare şi transformare a realităţii obiective, este totalitatea de mijloace şi procedee de asimilare teoretică şi practică a realităţii. Metoda este o anumită ordine de formulare a cunoştinţelor şi folosirea lor pentru a transforma realitatea, pentru a căpăta noi cunoştinţe. Metoda trebuie să corespundă următoarelor cerinţe: să fie productivă, economică, demnă de încredere, lipsită de arbitrar şi haos, orientată cu un scop bine determinat, clară).
După sfera de utilizare, metodele pot fi clasificate: 1) metode particular-ştiinţifice, care se folosesc într-o ştiinţă concretă, într-o ramură a ştiinţei; 2) metode general- ştiinţifice, care se folosesc în mai multe ştiinţe, dar nu în toate; 3) metode universale, filozofice, care se folosesc în toate ştiinţele şi se bazează pe legităţile universale ale realităţii. La metodele general-ştiinţifice se referă metoda informaţională, cibernetică, sistemică, analogică, analiza şi sinteza, inducţia şi deducţia ş.a. După nivelurile cunoaşterii deosebim metode ale cunoaşterii empirice (observaţia, comparaţia, măsurarea, experimentul) şi teoretice (abstractizarea, idealizarea, formalizarea, concretizarea şi abstractizarea, istoric şi logic, ascensiunea de la abstract la concret). La metodele universale se referă dialectica şi metafizica.
Dialectica este teoria despre cele mai generale legităţi ale dezvoltării existenţei şi cunoaşterii şi, totodată, ea este metodă universală de asimilare a realităţii. Dialectica înţelege şi studiază lumea aşa cum este ea într-adevăr, în mişcare, în dezvoltare, în conexiuni universale. Dialectica este un mod de gîndire flexibil, creator, care cuprinde lumea în contrariile ei.
Metafizica este percepută ca: 1. metodă de gîndire contrară dialecticii, care priveşte fenomenele şi procesele naturii ca ceva separat, izolat, fără dezvoltare şi conexiune universală. 2. acea parte a filozofiei în care se studiau şi se interpretau problemele speculative, ce depăşesc cadrul experienţei (despre Dumnezeu, spirit, libertatea voinţei).