1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

La 18 decembrie 1940, Hitler a semnat directiva nr. 21, cunoscută sub numele Planul Barbarossa, ce avea drept obiectiv invadarea U.R.S.S.. Conform acestui plan, trupele germane, prin metoda blitzkrig-ului, trebuiau să lichideze forţele principale ale trupelor sovietice din Rusia Occidentală.

Hitler a declanşat la 22 iunie 1941 cea mai mare operaţiune militară a epocii contemporane, mobilizând circa trei milioane de soldaţi germani, sprijiniţi de aliaţi din România, Italia, Finlanda şi Ungaria. Documentele publicate de istoricii ruşi după 1992 demonstrează că a existat şi un Plan operativ de război al U.R.S.S., elaborat în mai 1941, conform căruia Moscova la rândul său, pregătea un atac în direcţia Germaniei, pentru a elibera ţările europene de nazism. Termenul-limită de începere a acţiunilor era iulie 1941.

În primele luni, « războiul fulger » a permis trupelor naziste să cucerească un întins teritoriu sovietic. Armata Roşie a înregistrat o serie de eşecuri ce se datorau mai multor cause: consecinţele sistemului politico-ideologic, instaurat de bolşevici; faptul că U.R.S.S. se pregătea de un război de ofensivă şi nu de defensivă, Armata Roşie nu era pregătită să reziste în faţa unui asemenea atac. Prima înfrângere, armata germană o înregistrează lângă Moscova la începutul lunii decembrie 1941, când trupele sovietice au reuşit să treacă la contraofensivă.

Începutul războiului germano-sovietic a creat condiţii pentru constituirea coaliţiei antihitleriste. Premierul britanic, Winston Churchill, a anunţat imediat sprijinul Angliei pentru Uniunea Sovietică, iar la 13 iulie era semnat un tratat între cele două puteri. Carta Atlanticului, semnată de Churchill şi Roosevelt la 14 august, va prefigura Marea Alianţă. Uniunea Sovietică a aderat la Carta Atlanticului la 24 septembrie 1941.Sprijinul aliaţilor s-a materializat în toamna anului 1941, când la Moscova a fost semnat un protocol prin care Marea Britanie şi SUA se angajau să aprovizioneze cu material de război Uniunea Sovietică în următoarele nouă luni. La 1 ianuarie 1942, la Washington, 26 de state au semnat “Declaraţia Naţiunilor Unite”.

Între 10 ianuarie-2 februarie 1943 Armata Roşie a reuşit să învingă armata germană în zona oraşului Stalingrad, cea mai mare înfrângere suferită până în acel moment de Hitler.

Loading...