Tipărire
Categorie: Istorie
Accesări: 433
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

În Evul Mediu, regatul suedez a cucerit Finlanda şi s-a ocupat de creştinizarea acesteia.
Asezarea geografica a Finlandei, intre Rusia – la est si Suedia – la vest, a jucat un rol important in istoria2 tarii. In anii 1000, Suedia si Rusia au declansat o batalie pentru Finlanda. Suedia a obtinut controlul in 1100 si 1200, dar conflictul dintre Suedia si Rusia pentru posesiunea Finlandei a continuat sute de ani. Astazi, limba suedeza este, alaturi de finlandeza, limba oficiala. Rusia a detinul controlul asupra tarii intre 1809 si 1917, cand Finlanda si-a declarat independenta si a devenit republica cu presedinte si parlament. In timpul celui de-al Doilea razboi Mondial (1939 – 1945), Finlanda a luptat de doua ori cu Uniunea Sovietica (formata sub conducerea Rusiei in 1922 si dizolvata in 1991).
În 1809, Finlanda a devenit un mare ducat în Imperiul Rus.
În 1917, profitând de dezordinea cauzată de revoluţia bolşevică, Finlanda şi-a declarat independenţa. Dezacordurile despre viitorul politic al ţării au condus la un război civil între Roşii şi Albi. Albii au câştigat. Independenţa Finlandei a fost recunoscută în 1918.

Războiul civil3 din Finlanda a fost un conflict între forţele "roşiilor" (punaiset) (social-democraţii aliaţi cu comuniştii finlandezi) şi cele ale "albilor" (valkoiset) aflate sub comanda Senatului conservator, care în toamna precedentă reuşise formarea unui guvern de unitate naţională, care avea ca scop menţinerea status quo-ului, (să menţină independenţa şi monarhia constituţională).
Finlandezii folosesc mai multe nume pentru acest conflict: vapaussota (războiul pentru libertate), kansalaissota ori sisällissota (războiul civil), luokkasota (războiul de clasă), punakapina (rebeliunea roşie), torpparikapina (războiul meşteşugarilor), veljessota (războiul între fraţi), sau chiar şi vallankumous (revoluţie). Deşi toate aceste nume reflectă într-un fel sau altul realitatea istorică, sunt cu toate încărcate de semnificaţii propagandistice.
Războiul civil şi războiul în continuare sunt două dintre cele mai controversate şi încărcate emoţional evenimete din istoria modernă a Finlandei. Aceste două conflicte sunt văzute ca două puncte de cotitură a soartei finlandeze, amândouă având o uriaşă influenţă asupra politicii interne şi celei externe.
În 1939, în virtutea acordurilor Molotov-Ribbentrop, URSS a emis un ultimatum Finlandei şi a atacat-o în urma refuzului acesteia. Acesta va deveni războiul iernii 1939 - 1940. Finlanda a pierdut 10% din teritoriu prin tratatul de la Paris din 1947, dar şi-a păstrat independenţa, spre deosebire de alte state baltice.
Finlanda a aderat la Uniunea Europeană în 1995.