Pin It

Termenul de “razboaie macedonene” desemneaza o serie de patru razboaie purtate de Roma impotriva Macedoniei .In urma acestora ,Regatul Macedoniei a fost treptat distrus , fiind impartit mai intai in patru republici vasale Romei si apoi transformat in provincie romana.

Primul razboi macedonean

A fost purtat de Roma , aliata cu Liga Aetoliana si cu Attalus I al Pergamului impotriva regelui Filip al V-lea al Macedoniei , concomitent cu cel de-al doilea razboi punic.

Cu romanii preocupati de razboiul cu Cartagina, Filip al V-lea al Macedoniei a incercat sa isi sporeasca autoritatea in vest. Dupa istoricul Polybius ,un alt factor ce a determinat decizia regelui macedonean a fost influenta pe care Demetrios din Pharos o exercita asupra regelui.

Demetrius fusese ,dupa primul razboi cu ilirii ,conducatorul unei mari parti din coasta Illyriei,insa in timpul celui de-al doilea razboi cu ilirii , a fost infrant de catre romani si s-a refugiat la curtea lui Filip.

Pe cand era in razboi cu Aetolia , in 217 , Filip a aflat de o mare victorie a lui Hannibal impotriva romanilor la lacul Trasimele. Cautand probabil sa-si recupereze regatul , Demetrius l-a sfatuit pe Filip sa incheie pace cu aetolienii si sa se indrepte spre Illyria si Italia.

Filip a inceput imediat negocierile cu aetolienii si ,in iarna lui 217 , a construit o flota formata din 100 de nave de razboi si si-a invatat soldatii sa le manevreze , desi , dupa Polybius , regele macedonean stia ca nu avea resursele necesare pentru a intretine o flota capabila sa o infrunte pe cea romana. Filip a construit un tip de nave numite lembus, nave mici si rapide folosite de iliri. In acest timp ,Filip si-a extins autoritatea pana la granita cu Illyria si , la inceputul verii , a plecat spre Apollonia , unde a auzit ca flota romana se indreapta spre el. Temandu-se de o confruntare cu intreaga flota romana ,Filip se intoarce in Macedonia , unde afla ca venirea romanilor fusese doar un zvon.

Afland de infrangerea rusinoasa a romanilor la Cannae in 216 ,Filip se aliaza cu Hannibal printr-un tratat care prevede cedarea de catre romani a Corcyrei ,Apolloniei, Epidamnusului, Pharosului si a altor teritorii in favoarea Macedoniei in caz ca Hannibal ar incheia pace cu Roma.

Afland de aceasta intelegere , Roma trimite 50 de nave la Tarent pentru a supraveghea coasta italiana a Marii Adriatice.

La sfarsitul verii lui 217 ,Filip a incercat din nou sa cucereasca Illyria cu o flota de 120 de nave lembus. El a reusit sa cucereasca cetatea Oricum si sa asedieze Apollonia.

In acest timp , romanii si-au mutat flota de la Tarent la Brundisium , pentru a putea supraveghea miscarile lui Filip ,si totodata a fost trimisa o legiune sub comanda propraetorului roman Marcus Valerius Laevinus .

Laevinus recucereste cetatea Oricum cu usurinta si il trimite pe Quintus Naevius Crista sa scape Apollonia de sub asediu.Evitand armatele lui Filip ,Crista intra neobservat in oras ,in timpul noptii ,si da foc flotei lui Filip. Acesta se intoarce in Macedonia si continua cucerirea terestra a Illyriei.

El are acces la Marea Adriatica abia dupa ce cucereste cetatea Lissus ,cetate ce parea aproape imposibil de cucerit,fapt ce sporeste sperantele lui Filip de a cuceri Italia. Cu toate acestea ,pierderea flotei l-a facut dependent de Cartagina ,fapt ce a facut invadarea Italiei sa para mai putin atractiva.

Incercand sa-l impiedice pe Filip sa i se alature lui Hannibal , Roma si-a cautat aliati in Grecia. Ei i s-a alaturat Liga Aetoliana , desi aceasta incheiase un tratat de pace cu Filip ,in 217.

Afland de alianta dintre Roma si Aetolia, Filip si-a intarit granitele din nord si a condus campanii in Illyria , Oricum si Appolonia si a asediat orasul Sintia din Dardania.

El a fost chemat de aliatii sai , acarnienii , care se pregateau sa reziste atacului aetolienilor.Auzind de venirea lui Filip ,aetolienii au abandonat planul , insa in primavara lui 210 , i-au ajutat pe romani sa cucereasca Phocian Anticyra , oras pe care l-au stapanit mai apoi.

Desi se temeau de Roma si de metodele ei , la coalitia impotriva lui Filip s-au alaturat Pergamul , Elis , Messenia si Sparta. Cu toate acestea ,cetatile grecesti nu s-au implicat,iar Filip a continuat sa avanseze.

Regele macedonean i-a infrant pe aetolieni la Lamia ,iar acestia s-au retras.

Filip s-a dus mai apoi la Phalara ,unde s-a intalnit cu emisarii din Egipt , Rhodos , Atena si Chios ,care au incercat sa puna capat razboiului ,temandu-se de cresterea influentei lui Filip in Grecia .

Dupa mai multe batalii ,purtate la Lemnos , Elatea, etc. se incheie pacea de la Pheonice , in 205, care pune capat primului razboi macedonean

Al doilea razboi macedonean

Al doilea razboi macedonean s-a desfasurat intre anii 200-196 si a avut drept principala cauza dorinta lui Filip de a cuceri cetatile grecesti.

Acestea au cerut ajutorul Romei , care i-a dat lui Filip un ultimatum :sa accepte conducerea Macedoniei de catre romani , cu alte cuvinte ,transformarea Macedoniei in provincie romana.

Filip a refuzat si astfel a inceput cel de-al doilea razboi macedonean.

Batalia decisiva s-a dat in Thesalia , in 197 ,unde falangele macedonene ale lui Filip au fost infrante de legiunile lui Titus Flaminius.

Acesta a proclamat libertatea Greciei , desi aceasta ajunsese sub protectorat roman.

Al treilea razboi macedonean

Al treilea razboi macedonean , desfasurat intre anii 171-168 , a fost purtat intre Roma si Perseu, fiul lui Filip al V-lea .

In 179 , regele Filip murise , iar tronul fusese preluat de ambitiosul sau fiu , Perseu.El s-a casatorit cu Laodike ,fiica lui Seleucid al IV-lea Keraunos , si-a marit armata si a incheiat tratate cu cateva triburi de iliri si de traci.

Perseu a reinnoit legaturile cu ulele cetati-stat din Grecia si a anuntat ca ar putea sa infaptuiasca reforme care i-ar aduce Greciei puterea si prosperitatea anterioara.

Romanii au inceput sa se ingrijoreze ca Perseu ar putea sa diminueze controlul politic al Romei in Grecia si sa reinstaureze suveranitatea asupra acesteia.

In aceste conditii ,Roma declara razboi Macedoniei. Perseu castiga prima batalie ,de la Larissa si propune Romei un tratat de pace ,dar aceasta refuza.

Romanii aveau de o lunga perioada de timp probleme cu soldatii indisciplinati ,iar comandantii romani nu au putut sa gaseasca o cale de a invada Macedonia.

In acest timp, Perseu ,castiga inca o batalie impotriva armatei romane in Illyria.

Regele Macedonean a incercat sa-i castige de partea sa pe Eumenes din Pergam si pe Antioch al III-lea cel Mare ,insa nu a reusit.

In final , Perseu a a fost infrant la Pydna, in 168 ,iar Macedonia a fost impartita in patru republici vasale Romei.

Al patrulea razboi macedonean

Al patrulea razboi macedonean ,desfasurat intre anii 150-148, a fost si ultimul.

El a avut loc ca rezultat al uzurparii tronului de catre Andriscus , care pretindea ca era fiul lui Perseu.

Dupa cateva lupte castigate impotriva romanilor ,Andriscus a fost infrant de generalul Caecilius Mettelus ,la Pydna ,in 148. Doi ani mai tarziu ,Macedonia a devenit provincie romana.