1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Pin It

Carol cel Mare s-a născut la 2 aprilie 742. Făcînd parte din dinastia Carolingiană, este văzut uneori ca părintele fondator atât al Franței cât și al Germaniei, și de unii istoriografi ca părinte al Europei. A fost primul conducător al unui imperiu în Europa occidentală de la prăbușirea Imperiului Roman cu capitala la Roma. Locul nașterii se presupune că ar fi localitatea Prüm unde ar fi trăit mama sa Bertrada, tatăl său Pepin cel Scurt provine de familia Merovingiană și Carolingiană de lângă Lüttich (Liege) Belgia de azi. La moartea tatălui său Pepin cel Scurt în anul 768, Carol cel Mare împarte tronul cu fratele său Carloman, care moare în anul 771. Carol cel Mare devine rege al francilor în 768 și îl domnește pînă la moarte, el se socoate fondator al Imperiului Carolingian. În timpul domniei sale a cucerit Italia și a fost încoronat Imperator Augustus de papa Leon al III-lea pe 25 decembrie 800, unii istorici văzând aceasta ca o încercare de a reînvia Imperiul Roman de Apus. Imperiul Carolingian a fost în Europa într-un anumit sens, un stat rival față de Imperiul Roman de Est cu capitala la Constantinopol, denumit frecvent Imperiul Bizantin.

Politica internă

Carol cel Mare a fost numit “Carol cărturarul”, datorită faptului că a chemat carturari straini pentru a ridica nivelul scolilor din Franta. Paul Diaconul a fost adus de la Monte Cassino si Alcuin de la York pentru a preda la scoala pe care Carol a organizat-o la palatul regal de la Aachen. Carol a trimis emisari în Anglia dupa carti si profesori. scoala palatului a devenit un centru activ de studiu si copiat manuscrise. Împaratul a învațat latina, dar a continuat sa vorbeasca germana si a făcut eforturi uriașe pentru a învața să scrie. "Obișnuia sa țina tablițele sub perna sa, pentru ca în orele libere să își obisnuiasca mâna să formeze litere; dar pentru că a început aceste eforturi atât de târziu în viață, nu a obținut mari progrese", afirma Eginhard, cel care a scris "Analele regatului francilor", lucrarea în care sunt consemnate cele mai importante evenimente ale domniei lui Carol cel Mare. Dezvoltarea culturală din ultimul sfert al secolului al VIII-lea și prima jumatate a secolului al IX-lea a rămas în istorie sub numele de "Renașterea carolingiană". Carol cel Mare a sprijinit înființarea de scoli episcopale si mănăstirești și a invitat la curtea sa cronicari, poeți, gramaticieni, teologi, astronomi, geografi, filozofi si literați renumiți la acea perioadă. A făcut posibilă copierea unor manuscrise antice, printre care scrieri ale lui Cezar, Tit Liviu, Tacit și Vergiliu. Statul franc era foarte bine organizat, suveranul exercitându-și autoritatea fie direct, fie prin intermediul "palatului" si al organelor locale. Imperiul lui Carol cel Mare era împarțit în comitate, fiecare guvernat spiritual de un episcop sau arhiepiscop, și în probleme laice de un conte. Comitatele de frontiera sau hotarele aveau guvernatori speciali. Pe plan local, reprezentantul puterii era comitele, iar conducatorii provinciilor care aveau o anumita autonomie erau ducii. Provinciile de graniță se numeau marci si erau conduse de margrafi, iar supravegherea organelor locale era realizata de trimiși ai suveranului. Anual era convocată adunarea obșteasca, formată din mari proprietari funciari, comiți, slujitori, vasalii regelui si înalți ierarhi bisericești. Pe plan local continuau sa existe adunari locale, ale marilor proprietari funciari, având mai ales caracter judiciar. Carol s-a preocupat de dezvoltarea agriculturii, finanțelor, religiei si moralei, dând numeroase legi în aceste domenii. A încurajat comerțul, a protejat târgurile, greutățile, unitățile de măsură și prețurile au fost reglementate, a impus taxe moderate, a reparat și construit poduri noi, râurile au fost deschise navigației și a plănuit construirea unui canal care să lege Rinul de Dunare. A menținut o monedă stabilă, dar lipsa aurului din Europa si câteva perioade de decadere a schimburilor au dus la înlocuirea monedelor de aur ale lui Constantin, cu cele de argint.

Politica Externă

Războiul cu saxonii - 772

În anul 772 încep războaiele cu saxonii care durează timp de 32 de ani. După aceste războaie Carol este denumit (Pater Europae). Scopul acestor războaie era convertirea la catolicism și alipirea de Imperiul Franc a teritoriului saxonilor care trăiau între Marea Nordului și Munții Harz respectiv între Elba și Rin.

Înfrângerea longobarzilor - 774

În martie 773 lui Carol i se cere ajutor de către legatul papal trimis la curtea sa, împotriva longobarzilor care trăiau în nordul Italiei de azi și amenințau Roma papală. Carol pornește o expediție militară din martie 773 până în vara anului 774, când reușește să-l învingă pe Desiderius, regele longobarzilor.
Carloman, fratele mort și fostul rival a lui Carol, se căsătorise cu fiica lui Desiderius, regele longobarzilor, cu toate că încheiase în prealabil cu Carol I un pact de alianță.
Desiderius pornește o incursiune militară contra papei Hadrian I ca acesta să sfințească ca regi franci pe cei doi fii ai fratelui mort (Carloman), care au primit azil la curtea lui Desiderius.
Carol înfrânge oastea lui Desiderius, proclamându-se în Pavia ca rege al longobarzilor, recunoscând suveranitatea papei iar teritoriul din jurul Romei (Patrimonium Petri) ca stat de sine stătător sub conducerea papală (stato pontificio, stato de la Santa Chiesa).

Războaiele contra maurilor - 778

Expediția contra maurilor s-a pornit pentru a acorda sprijinul cerut de emirul din Saragossa contra emirului Abd ar-Rahman I din Cordoba (756 - 788). La retragerea sa din Spania, ariergarda sa a fost surprinsă de către basci. Bătălia de la Roncesvalles care a urmat este cântată în Cântecul lui Roland. Teritoriul din Pirinei era numai în parte sub controlul francilor, acest teritoriu întinzându-se până la orașele Girona, Cerdagne, Urgell și Barcelona. În anul 806, acest ținut este numit "Marca spaniolă". Unul din rezultatele angajamentului militar al francilor în regiune este constituirea principatului Andorra. Pentru îmbunătățirea relațiilor politice dintre arabi și franci, se spune că în anul 801 califul din Bagdad Harun al-Rashid i-ar fi dăruit lui Carol I, elefanți, dintre care unul era alb.

Bavaria pierde independența - 788

În anul 788 Bavaria va fi integrată în Marca avară aparținând imperiului franc, marcă situată în estul imperiului ulterior fiind denumită 856 Marchia Orientalis ca ținut de graniță și apărare în fața avarilor. Tasilo III prinț de Bavaria a cărui viață a fost cruțată de Pepin cel Scurt căută, însă fără succes să păstreze independența Bavariei printr-o alianță cu longobarzii care erau deja sub stăpânire francă și cu ducele saxon Arichis II von Benevent care era interesat de asemenea la o rezistență împotriva dominației france.

Această coaliție a fost dezmembrată de franci prin asediul orașelor Capua și Salerno 786/787, iar regiunea din preajma Salzburgului din 798 este separată de Bavaria devenind provincie bisericească subordonată unui episcop catolic (asemenea provincii bisericești ca Bamberg, Berlin, Freiburg, Hamburg, Köln, München-Freising, Paderborn, Salzburg și Viena au exitat mult timp în Germania și Austria).
Integrarea Bavariei și Saxoniei în imperiul franc au fost condiții esențiale pentru alcătuirea de mai târziu a Sfântului Imperiu Roman.

Extinderea imperiului spre est - după 800

Pentru a umple golul format în nord estul imperiului (Transalbingien) prin deportarea sașilor, Carol I permite slavilor de pe Elba (Abotriții sau Obotriții) și francilor să se așeze aici.
Conflictele cu danezii din 804 datorită sprijinirii sașilor și prigonirii slavilor, jefuirea ținutului Friesland (810) de către regele danez Göttrik (Godfred), care după analele francilor și-a pregătit o poziție de apărare contra francilor (808) între râurile Teene și Schlei, apărare care a fost consolidată (810) prin zidul de apărare al sașilor (Limes Saxoniae).
Relațiile dintre slavi, sași și turingi au fost de asemenea încordate. In anul 789 francii pornesc o campanie militară contra wilților, iar după înfrângerea rezistenței sașilor, în 806 contra sorbilor, ducele acestora Miliduoch fiind în prealabil omorât.

Urmează ocuparea Boemiei (805 -806) de către franci.

În anul 845 sunt în Regensburg botezați 14 duci din Boemia în timpul lui Ludovic Piosul nepotul lui Carol în timpul căruia imperiul s-a dezbinat prin Tratatul de la Verdun, în 843, Boemia devenind mărul discordiei pentru francii din est, din anul 862 devine și Ungaria nesigură.

Extinderea francilor spre est determină o influență politică și culturală germană în Europa centrală.

Conflictele cu Bizanțul, 806 - 812

Nicefor I (802 - 811) împăratul bizantin („Basileus“) refuză să recunoască titlul de împărat a lui Carol cel Mare, o solie francă (803) trebuie să se reîntoarcă umilită din Bizanț.

Conflictele se agravează când Carol pretinde și apoi tratează Dalmația și Veneția ca teritorii ale sale.

Nicefor răspunde printr-o blocadă maritimă a Veneției, fiul lui Carol Pepin regele Italiei ocupă Veneția, lucru care-l determină pe împăratul bizantin să înceapă tratativele.

La sfârșitul anului 810 sosește o solie bizantină în Italia, deoarece fiul lui Carol a murit între timp († 8. Juli 810), solia bizantină este primită de Carol în Aachen care nu acceptă compromisele bizantine.

Între timp Nicefor I cade într-o campanie militară contra bulgarilor († 26. Juli 811).

Puterea politică este preluată de ginerele împăratului bizantin Mihail I Rangabe (811 - 813) prin înlăturarea cu sprijinul bisericii ortodoxe a lui Staurakios fiul lui Nicefor I.

Spre deosebire de precedesorul său (Nicefor I) Mihail I este interesat pentru o alianță cu francii, trimițând o solie bizantină la Aachen, care recunoaște oficial titlul lui Carol cel Mare, acesta din urmă trebuind să renunțe la Dalmația și Veneția.

Urmașii lui Mihail I adaugă la titlul lor de împărat al romanilor, pe când urmașii lui Carol se numeau numai „imperator augustus“ abia în 996 în timpul lui Otto al III-lea (980 - 1002) din dinastia Ottonă titlul este schimbat în Romanorum imperator augustus, ca împărat al Sfântului Imperiu Roman.

Carol cel Mare a fost un mare domnitor ce a putut să conducă un Imperiu mare și puternic și să instaureze dreptate și primele forme ale justiției pe moșiile Imperiului Carolingian. Este o personalitate ce a devenit incoronată de papa de la Roma Cu titlul de Imperator Augustus și a putut să extindă și să instaureze o eră a creștinismului peste imperiul său.