Introducere
Dintre evenimentele care au marcat inceputul erei moderne nici unul nu a avut urmari mai inseminate decit ,,marile” descoperiri geografice din sec. XV- mij. sec. XVII.
Marile descoperiri geografice de la mij.sec. al XV-mij.sec. al XVII au fost legate de procesul acumularii primitive a capitalului in Europa.Noile cai comerciale si tari ,jefuirea tinuturilor nou descoperite au contribuit la dezvoltarea acestui process,au pus inceputul crearii sistemului colonial al capitalismului,formarii pietei mondiale.Pioneri ai marilor descoperiri geografice au devenit in secolul XV-lea tarile din Peninsula Iberica-Spania si Portugalia.
Calatoriile facute de europeni in Asia si descrierile lasate de ei ,precum relatarile lui Marco Polo au jucat un rol in cunoasterea Asiei de catre europeni.Calatoriile pe uscat erau realizate pe drumuri extrem de lungi,periculoase si nesigure, nu ofereau perspective si de aceea nu puteau constitui o baza de plecare pentru descoperiri de noi teritorii.
Fie ca a fost vorba de glorie,de supravietuire,de speranta imbogatirii sau pur si simplu de curiozitate,dorinta de a explora necunoscutul s-a dovedit a fi o trasatura definitorie a omului.Tocmai acest sentiment i-a determinat pe cei mai de seama exploratori: Marco Polo (1254-1324),Bartolomeo Diaz (1451-1500) ,Vasco de Gama (1460/1469 -1524),Cristofor Columb (1451-1506) ,Fernando Magellan (1519-1522) s-a se aventureze in necunoscut si s-a deie o noua confiuratie lumii.
Consecintele marilor descoperiri geografice au fost multiple,atingind toate domeniile: economice,politice,demografice,stiintifice etc.
Formarea Imperiilor Coloniale
Pe la mij.sec.XVI-lea s-a incheiat prima faza hotaritoare a epocii ,,marilor” descoperiri.Contemporanii si-au dat perfect seama de importanta lor.Insa ei nu au inteles decit consecintele immediate ale acestora (economice,politice,religioase).Rezultatele lor au fost insa mult mai adinci si mai indepartate conturindu-se intr-un timp indelungat.
Formarea Imperiului Colonial Portughez
Explorarea tarmurilor Africii si descoperirea caii maritime spre India au deschis Portugaliei vaste perspective maritime,comerciale ,colonial.
Populatia portugheza deplasata in colonii era redusa ca numar si era formata in deosebi de soldati,marinara,negustori.Imperiul Colonial Portughez era condus de coroana.Ca urmare a descoperirii caii maritime spre India, in fata portughezilor s-au deschis posibilitati colosale pentru exploatarea Indiei.Datorita superioritatii in cee ace privesc armele si tehnica maritima,portughezii au reusit sa-i izgoneasca pe arabi din Oceanul Indiansi sa puna stapinire pe intregul comert maritime.Portughezii au devenit niste exploratori incomparabili de crunti,le-au cerut indienilor sa intrerupa toate relatiile comerciale cu arabii si sa izgoneasca populatia araba de pe teritoriul Indiei.
In India propriu-zisa,Portughezii nu cucereau teritorii intinse,ci cautau sa stapineasca capete de podpe litoral,au pus stapinire pe toate relatiile comerciale dintre diferite regiuni de pe tarmurile Oceanului Indian.Comertul le aducea venituri impresionante,inaintind mai departe la est de litoral,au pus stapinire pe caile de transit ale comertului cu mirodenii.
Imperiul Colonial Spaniol
De la sfirsitul sec.XV-lea – inceputul sec.XVI-lea, navigatorii spanioli au organizat expeditii de explorare a Americii Centrale,Golfului Mexic si a tarmurilor Nordice ale Americii de Sud.
Spaniolii in frunte cu Hernand Cortezin decurs de numai 2 ani (1519-1521) au cucerit Statul Aztec si capitala acestuia.De asemenea spaniolii au luat in stapinire Peru in 1532-1553 condusi de Francesco Pizzaro si Diego Almagro.In decursul anilor 30-40 ai sec. XVI –lea spaniolii au pus stapinire pe Chille sip e Argentina.Coloniile erau Impartite in 2 viceregate,unul cuprinzind posesiunile din Mexic si America Centrala; celalalt pe cele din America de Sud,conduse de viceregi numiti de suveran.
Luptele si represiunile din perioada cuceririlor,inrobirea si munca fortata ,abuzurile din partea administratiei spaniole,destramarea structurilor sociale si a traditiilor,epidemiile provocate de bolile aduse din Europa,toate acestea au dus la o decadere demografica in rindul triburilor amerindiene.
Teritoriile cucerite au adus spaniolilor cantitati mari de aur,argint,paminturi.Spre deosebire de cel portghez,imperiul colonial spaniol a durat o perioada mai indelungata acestea intemeindu-si asezari.
Asadar,descoperirile geografice au avut ca urmare formarea imperiilor coloniale
Consecintele politice si economice
Descoperirea Americii,a caii maritime spre India si formarea imperiilor colonial portughez si spaniol au generat dezvoltarea considerabila a comertului international,s-au extins relatiile Europei cu Africa si mai ales cu Asia de Sud-Est si America.Europa a reusit sa scape de monopolul impus de arabi in comertul cu mirodenii si s-au pus bazele comertului transatlantic cu Lumea Noua.Astfel,europenii si-au extins relatiile comerciale impunindu-si suprematia maritima si comerciala in aceste zone.
Stapini pe insulele mirodeniilor,portughezii au preluat o mare parte a negotului cu condiment,care erau transportate pec ale maritima directa : Indonezia-Oceanul Atlantic-Portugalia.
Procurate cu preturi mici in insulele mirodeniilor si scutite de lantul de vami si intermediari de pe vechile cai,condimentele puteau fi vindute cu un pret foarte avantajos,cee ace adusea un venit colosal.
Oceanul Atlantic a devenit axa comerciala a lumii,iar tarile situate pe tarmurile europene (inclusiv pe litoralul Marii Nordului),au devenit principalele puteri comerciale si maritime ale lumii.In sec.XVI-XVII comertul din Marea Mediterana si cea Baltica a continuat sa fie activ.
Exploatarea puternica a bogatiilor minerale din teritoriile descoperite a dus la un puternic aflux de materiale pretioase spre Europa cee ace a lasat puternice urmari economice.
,,Marile”descoperiri geografice au dat un puternic impuls productiei mestesugaresti si manufacturiere,comertului transoceanic,activitatii bancare,expansiunii maritime si comerciale,astfel creind conditii favorabile dezvoltarii relatiilor capitaliste in Europa de Apus.
Bogatia zacamintelor de metale pretioase americane,introducerea unei tehnici avansate in mine si ieftinirea fortei de munca in marea ei majoritate formata din populatia localnica supusa la munca fortata ,au dus la scaderea valorii aurului si argintului si la o crestere a preturilor produselor cunoscuta in istorie ca ,,revolutia preturilor”.
Descoperirea si colonizarea de catre spanioli si portughezi a Americii au avut drept consecinta aclimatizarea reciproca a unor plante si animale.Din Europa au ajuns in America plante ca: griul,secara,meiul,orezul,vita de vie,maslinul,pomi fructiferi,trestia de zahar: animale ca :boul,bivolul,calul,magarul,oaia,porcul,pasari de curte.Din America au fost aduse cereale si legume (porumb,cartofi,rosiile,ananasul,tutunul si pasari precum curcanul etc.)
Astfel ,,marile”descoperiri georafice au permis Europei Occidentale sa devina ,,Stapina Lumii”.
Consecintele culturale si religioase
Comertul intensiv dintre Imperiile coloniale si descoperirea de noi teritorii au afectat atit religia cit si cultura.
Dupa descoperirea ,,Lumii noi” America a fost coplesita de dorinta europenilor de a pleca spre ,,pamintul fagaduintei” pentru o viata mai buna.Acest proces a generat contopirea bastinasilor cu migratorii europeni formindu-se astfel poporul latino-american.
Catolicii avind scopul de a-si mari influenta in America Latina sustineau ,,marile”descoperiri geografice,ceea ce a dus la raspindirea credintei catolice,in America Latina religia dominanta devine romano-catolica.
,,Marile”descoperiri geografice au avut in general urmari negative pentru popoarele din Africa,America si Asia, cu care au venit in contact europenii.Pe linga schimbul de cultura care a fost destul de superficial,europenii si-au impus hegemonia prin agresiune si lupte singeroase.Astfel intregi civilizatii amerindiene practice au disparut din cauza luptelor cu noile imperii coloniale (disparitia incasilor,aztecilor si mayasilor si distrugerea populatiilor precolumbiene.)Atit Asia cit si Africa au fost supuse unor conditii grele de subjugare (India).
Nu a ramas neatinsa si latura stiintifica ca urmare a ,,marilor”descoperiri geografice.Inconjorul lumii (1521-1522) a lui Fernando Magellan a demonstrat pentru prima data fosrma sferica a Pamintului,ceea ce a pus bazele cunostintelor geografice ,a progresat istoria,botanica,zoologia,etc.
Concluzie
,,Marile”descoperiri geografice din sec.XV-XVII au exercitat o colosala influenta asupra evolutiei mondiale.Descoperirile geografice nu inseamna numai vizitarea de catre reprezentantii unui popor civilizat a unor tinuturi necunoscute mai inainte.Notiunea de ,,descoperire geografice”cuprinde stabilirea unor legaturi directe intre teritoriile nou descoperite si focarele de cultura ale Lumii Vechi.
Marile descoperiri geografice au extins in mod considerabil cunostintele europenilor despre lume,au spulberat multe prejudecati si idei gresite despre alte continente si despre popoarele care le populau.
Bibliografie
- Istoria Evului Mediu vol.II Z.V.Udaltova,S.P.Karpov-Editura Lumina ,Chisinau 1993
- Epoca Marilor Descoperiri Geografice S.Goldenberg,S.Belu-Editura Stiintifica Bucuresti 1972