Pin It

Regele Solomon a condus timp de patruzeci de ani (circa 961-922 î.e.n.) cel mai puternic regat din istoria Israelului. El a fost al treilea rege al Israelului, dupa tatăl său, regele David, și regele Saul. Era faimos pentru întelepciunea sa, intrată în legendă. A construit marele templu din Ierusalim și a adus o perioadă de pace și prosperitate fără precedent în regat.

Solomon a fost uns rege chiar când fratele sau Adoniyah planuia să ia tronul. Tânărul rege a domnit împreună cu tatăl său până la moartea lui David. Primul act al lui Solomon după moartea tatălui a fost să elimine toți dușmanii. Dupa ce i-a omorât pe toți cei ce-i amenințau autoritatea, el s-a concentrat asupra dezvoltării și imbogățirii regatului.

Solomon moștenise de la tatăl sau un regat imens care se întindea de la Eufrat până la granița cu Egiptul. Regele Solomon controla principalele drumuri între Egipt și Mesopotamia: rutele internaționale cunoscute ca ,,Via Maris" și ,,Drumul Regilor."  Comerțul care se făcea de-a lungul acestor rute a crescut foarte mult bogăția regatului său, deoarece regele garanta siguranța caravanelor în schimbul unor taxe.

Solomon pare să fi avut o relație economică apropiată cu regele Hiram al Tirului, care i-a ajutat pe israeliți să-și dezvolte afacerile navale, ceea ce le-a permis să ajungă în Africa și să aducă de acolo aur, argint, fildeș, pietre prețioase, lemn de cedru, de abanos și de santal. Importa și cai și care de luptă, de unde și faima uriașelor ,,grajduri ale lui Solomon”. Cu toate că era lipsit de calități militare, a întărit armata permanentă creată de David, care, în vremea lui Solomon avea o cavalerie de 12000 de oameni și o grupare importantă de care de luptă; de asemenea, s-a preocupat de fortificarea Ierusalimului și a altor orașe.

Templul din Ierusalim și palatul lui Solomon erau poate cele mai grandioase clădiri ale timpului, construite din materiale rare și scumpe, fabricate de artizani foarte iscusiți. Constructia Templului a durat șapte ani, în timp ce palatul lui Solomon a durat treisprezece ani.

Solomon este de asemenea cunoscut și ca regele evreu cu cel mai mare harem din istorie. S-a căsătorit cu membri ai familiilor regale din alte nații, chiar cu fiica regelui Egiptului, pentru a stabili relații bune și legături strânse cu vecinii săi. Legenda spune că ar fi avut 1000 de soții.
Combinația dintre diplomația pe plan internațional și dezvoltarea internă a reușit să creeze bogăție și fast fără precedent în Israel. Bogătia lui Solomon nu a fost egalată decât de înțelepciunea sa, faimoasa ,,întelepciune a lui Solomon", care este considerată în Vechiul Testament darul lui Dumnezeu.
Înțelepciunea lui Solomon a fost pusă la încercare când două femei au venit la el, ambele pretinzând a fi mama aceluiași copil. Solomon, dându-și seama că adevarata mama va fi cea mai îngrijorată în legatură cu bunăstarea copilului, a ordonat să se taie copilul în două, sub pretextul că va da fiecărei femei o jumătate. Deși una dintre femei era dispusă să accepte această soluție, adevărata mamă a țipat alarmată, preferând să renunțe cu totul la copil decât să moară. Problema a fost astfel rezolvată, mama și-a primit copilul, iar inteligența și dreptatea regelui au primit laudele meritate.

Faima lui Solomon de rege înțelept și drept s-a răspândit curând către alte țări și vizitatori de peste tot veneau să-i aducă omagiul și să-i ceară sfatul. Cea mai faimoasă dintre aceștia a fost regina din Saba, care a venit cu alaiul ei, încărcată cu daruri prețioase. Voia să vadă cu propriii ochi înțelepciunea și bogăția despre care auzise atât de multe și a plecat impresionată.

Îi sunt atribuite înțeleptului rege Solomon și câteva capitole din Biblie: Cântarea Cântărilor, Proverbele și Ecleziastul, care cuprind poezie, filozofie, cugetări, religie.

O importantă descoperire arheologică din ultimii ani aparține cercetătorilor americani din cadrul Universității San Diego din California. Aceștia au descoperit într-o vale din Iordania, rămășitele unor vechi exploatări de cupru. Se bănuiește că ar fi chiar faimoasele mine ale regelui Solomon, pe care căutătorii de comori le-au vânat de secole.