Pin It

   Cronicarii au avut o mare importanta istorica, scrierile lor fiind surse extraordinare pentru aflarea trecutului romanilor.

   Grigore Ureche, in “Letopisetul Tarii Moldovei” infatiseaza evolutia tarii de la Dragos Voda si viata domnitorilor, pana la Aron Voda.

   Cronica lui Ureche, ca si alte cronici, a ajuns la noi alterata de interpolariile unor copisti, dintre care cei mai importanti au fost Simion Dascalul, Axinte Uricariul si Mihail Calugarul, in urma lor rezultand aproximativ 42 de copii.

   Intr-una din aceste copii, cea a letopisetului lui Miron Costin, acesta elogiaza actiunea lui Ureche, dar ii sanctioneaza pe Simion Dascalul si pe Axinte Uricariul, ale caror ‘adaosaturi’ sunt ‘ocari’, ‘basme’ de care trebuie sa se ia seama.

   Ureche a prelucrat cronicile slavone si romanesti, completand in special domnia lui Stefan cel Mare. Din acesta cauza, fagmentul ce reda epoca domniei acestuia este cel mai intins, el cuprinzand o treime din intraga cronica. Ureche ofera aici modelul unei epoci de glorie a Moldovei. Epoca lui Stefan cel Mare este epoca eroica povestita lumii neeroice contemporane – cronica transformandu-se astfel intr-o povestire digresiva.

   Letopisetul Tarii Moldovei este prima cronica scrisa cu intentii artistice, in care autorul da dovada de talent de povestitor si de portretist. Stilul sau este sententios, dese ori vioi si abundant in proverbe, zicatori si expresii populare. In opera lui se pot intalni, de asemenea, interogatia si exclamatia retorica. Grigore Ureche inaugureaza forma simpla a naratiunii istorice; el exprima necesitatea cartii de istorie in limba romana si despre romani.

   Constiinta acoperiri acestei lacune istorice il indeamna sa-si asume rolul de prim scriitor al unei cronici moldovenesti in limba tarii. El este reprezentant al umanismului romansesc, orientat de ideea latinitatii originale. El inventeaza scoala cronicarilor moldoveni si epica istoriei in limba romana.

   Prin opera sa, cronicarul a oferit subiecte unor mari scriitori ce aveau sa-i urmeze: Costache Negruzii va scrie “Alexandru Lapusneanu”, Vasile Alecsandri – “Despot Voda”, Barbu Stefanescu Delavrancea – binecunoscutele “Trilogia Moldovei”, si “Apus de soare”, iar marele Mihail Sadoveanu va uimi cu “Fratii Jderi”, “Soimii”, “Nicoara Potcoava” si altele.

   Ureche a adus in prim plan viziunea moralistica (prin care spunea ca istoria educa, nu numai informeaza despre trecut). De asemenea, el utilizeaza tiparul narativ organizat pe nucleie, iar in opera lui, fiecare paragraf poarta un titlu ce anunta contintul, si aceste paragrafe se centreaza in jurul unui eveniment sau a unei persone istorice. Povestirea se realizeaza la personana a III-a. Se distinge, de asemenea, verosimilitatea, deoarece opera nu este fictiva, ci in ea se configureaza adevarul si cunoasterea. Letopisetul nu este o istorie traita, ci una evocata. In ansamblu, cronica are aspectul unei povestiri in tip mozaicat.

   Naratiunile lui Grigore Ureche, la fel ca si cele ale lui Ion Neculce urmeaza modelul popular, cu fraze scurte dominand coordonarea si respectand si topica partilor de propozitie, cu epitetele si comparatiile de factura populara. Grigore Ureche a intemeiat genul naratiunii simple de factura istorica. Textul sau atinge ceea ce numea Eugen Simion naratiunea pura, prin precizie, linearitate si vigoarea relatarii. El stie ca istoria trebuie sa exprime fapte. Un spatiu intins este acordat domniei lui Stefan cel Mare, dupa cum am mai precizat anterior, in momentele cele mai importante: cucerirea Chiliei si a Cetatii Albe, disputele cu Radu Voda, Lupta de la Razboieni – Podul Inalt, ridicarea manastirii Putna, conflictul cu regele polon Albert, lucrarea Pocutia. Caracterul moralizator al naratiunii este dovedit de autor prin atitudinea luata impotriva abuzurilor si crimelor savarsite de unii monarhi fara discernamant.

   Portretele lui Grigore Ureche sunt clasice, anunta trasaturile fizice, apoi pe cele morale si faptele care le justifica pe cele din urma. Cel mai reusit portret este al lui Stefan cel Mare, care isi dovedeste clasicismul prin impulsivitate, capacitatatile morale, harnicia si agerimea, arta militara, vitejia fara seaman, capacitatea de jertfa si perseverenta in lupta, faptul ca se incredea in victorie.

   In ceea ce priveste dialogul, la Grigore Ureche sunt cunoscute dialogurile dintre Petru Rares ce se intorcea de la pescuit, si boierii care l-au intampinat, ca mostenitor al tronului, sau dialogul lui Alexandru Lapusneanu si cei patru boieri.

   “De neamul moldovenilor”, de Miron Costin, este conceputa in stil umanist ca o opera de sinteza istorica si geografica in care se incadreaza etnogeneza romana (istoria poporului roman). In sprijinul idei originii romane, el aduce (dupa argumentele filosofice ale lui Ureche) si argumente arheologice (valul lui Traian, inscriptii pe piarta, cetati vechi, monede, Columna lui Traian), etnografice (port, ceremonia ospatului, a inmormantarii, similare cu cele ale romanilor) si argumente folclorice. Daca Grigore Ureche avusese ca sursa de inspiratie Letopisetul lui Eustratie Dragos, Miron Costin nu are drept sursa decat propria memorie si surse externe pe care le enumera la inceputul cronicii. Scrierea cuprinde sapte capitole in care Miron Costin impleteste date referitoare la Italia si la Imperiul Roman cu cele privind situatia Daciei in momentul cuceririi ei de catre Traian, astfel incat sa rezulte geneza poporului roman din contopirea dacilor cu romanii.

   Cartea este o scriere privitoare la originile lumii izvorata din durerea inimii si din dorinta de a nu-si lasa neamul cu mare ocara, infundat de basmele interpolatorilor lui Ureche sau ale altor rau voitori. Este dorinta patriotului de a nu lasa istoria tarii la cheremul unor neaveniti care murdaresc imaginea acestui neam viteaz.

   Primul capitol al scrierii,“De Italia”, reprezinta o lucrare geografica si etnografica a Italiei. In acest capitol, autorul isi asuma rolul de martor, el povestind sub forma unui memorandum, ca si cand ar fi vizitat acele locrui. In al doilea capitol, “Pentru imparatia Ramului”, prin valorificarea legaturilor privitoare la intemeierea Romei se vorbeste despre formarea Imperiului roman si despre expansiunea lui. Al treilea capitol, “De Dachia”, infatisaza Dacia, patria stramosilor nostri, iar al patrulea capitol prezentand cuceriea si colonizarea Daciei de catre Traian si expansiunea romanilor in Asia si Africa. In urmatorul capitol se argumenteaza originea romana a poporului roman pe baza dovezilor arheologice, iar in al saselea se aduc si argumente filologice si etnografice. Ultimul capitol incearca sa completeze rastimpul dintre colonizarea Daciei si intemeierea Moldovei. Scopurile pe care acest text le urmareste sunt, in primul rand, stabilirea imprejurarilor istorice care au determinat nasterea poporului roman, si demonstrarea latinitatii acestuia.

   “Biruit-au gandul” reprezinta o fraza emblematica ce reda spiritul celor dedicati infloririi culturale nationale. Miron Costin are o atitudine plina de consideratie fata de Grigore Ureche, recunoscandu-i meritele si patriotismul. El combate falsurile celor doi interpolatori si face elogiul cartii, relevand importanta scrisului. Autorul reprezinta un moment esential in evolutia naratiunii istorice romanesti, din care se va naste romanul istoric sadovenian “Nunta domnitei Ruxandra”.

   Din traducerea costiniana se naste si tipul de povestitor meditativ din opera lui Sadoveanu. Din punct de vedere artistic la Miron Costin se deosebeste un patriotism de latura psihologica, spre deosebire de Ion Neculce, care se axeaza pe portretul anecdotic.

   Cu o scriere mai dificila si mai culta decat cea a lui Grigore Ureche, Miron Costin foloseste sintaxa si topica limbii latine, motiv pentru care frazele sale sunt mai greoaie.

   Miron Costin reprezinta naratiunea istorica de tip anecdotic, dusa mai tarziu la apogeu de Ion Neculce. Costin este primul nostru narator meditativ. Spre deosebire de Ureche, scrisul lui nu mai este spontan si trece printr-un proces semnificativ; acest process se realizeaza si pe linia constructiei personajelor. Dincolo de insiruirea de evenimente, cronicarul lasa loc analizei psihologice si framantarilor interioare.

   Miron Costin realizeaza mici biografii de-a lungul carora se urmareste metamorfoza personajelor. Spre exemplu, evolutia lui Tomsa Stefan pe parcursul celor doua domnii: la inceput este un domn crud si sangeros, pentru ca “la a doua domnie cu multu schimbatu intr-altu chip dupa patima ce-i venise si lui la cap.” Daca Ureche povestea detasat, Costin traieste istoria la modul dramatic, destinul tragic al omului supus unei forte implacabile fiind tema lui predilecta.

   Avand o structura flexibila, el este singurul cronicar care-si indreapta atentia asupra destinului fiintei umane, tema ce asigura unitatea operei sale. Textul costinian este impregnat de maxime, proverbe, cugetari ce puncteaza o anume situatie sau un caracter anticipativ. Costin este preocupat nu numai de destinul hotaritor, ci si nestatornicia lucrurilor omenesti. “Iara nu sunt vremurile subt carma omului, ce bietul omul subt vremi.”

   Portretele lui Miron Costin sunt lapidare: anunta trasatura dominanta de caracter. Dialogul este predominant doarece personajul care are replica se caracterizeaza prin ceea ce spune. Portretele sale nu sunt nuantate, fiecare personaj reprezentand un tip uman: Gasper Gratiani este strainul care domina tara, Barnovski este nevinovatul sacrificat, Vasile Lupu este ambitiosul fara margini, iar Gheorghe Stefan este omul instruit, inteleptul. In concluzie, pe Miron Costin nu-l intereseaza portretele fizice, el axandu-se pe cele morale.

   Nicolae Manolescu remarca in “Istoria critica a literaturii romane” ca Miron Costin este un reprezentant al Barocului romanesc care realizeaza pentru prima data o opera ce este expresia unei noi constiinte tragice, ce o inlocuieste pe cea senina clasica. Este cel care descopera moartea ca tema literara. Prin Costin se pregateste terenul aparitiei romantismului.

   Ion Neculce ii continua pe ceilalti cronicari in atitudinea memorialistica fata de istorie. Opera populara confera autenticitate, iar preocuparea pentru istorie este mai mare in letopiset, caci el povesteste evenimentele. Oralitatea si spontaneitatea tin de talentul sau natural. El este o expresie a constiintei naturale, istoricul care intelege intamplarile istorice traite, constiinta artistica. El dovedeste har si descopera valoarea de document si valoarea artistica a legendelor popuare. “O sama de cuvinte” este un titlu simbolic ce releva faptul ca cele culese si prelucrate de el sunt numai un fragment din marea creatie populara. Avand o formatie intelectuala modesta, el nu este un istoric, ci un memorialist, un narator ironic si subiectiv al istoriei. Trasatura dominanta a mentalitatilor de tip popular a acestui povestitor este comunicativitatea. Niciodata nu a mintit cu discretie, cum o facea Miron Costin ca sa treaca in pagina fapte de culise. Costin refuza sa scrie ceea ce ar fi fost de urata pomenire, insa Neculce aici gaseste sursa povestirii fara ocoluri si euferisme. Intelectual condus de firea sa, Costin nu patrunde indiscret in viata personalitatilor, pe cand Neculce exploateaza aceasta sursa spre a-si colora puternic si original intruchiparile individuale. Neculce foloseste graiul dulce moldovenesc. Incepe sa se configureze o anumita structura artistica impusa de moldovenii care sunt povestitori lirici. Neculce a gasit la Miron Costin o valoare spirituala complementara spiritului sau popular.

   Spre deosebire de ceilalti cronicari, Ion Neculce este mai sensibil la sensational decat la intamplari marete, cu tendinta de a aduna anecdote recurgand la amanuntul picant. “O sama de cuvinte” releva aplicarea asupra evenimentului minor, uneori ridicol de comic, a spiritului anecdotic.

   Cele mai realizate portrete sunt cele ale lui Ion Neculce (spre exemplu, portretul mitropolitului Dosoftei). Neculce enunta amanuntele ce evidentiaza intregul, semnele particulare, ticurile si gesturile. El individualizeaza, portretele sale ramanand in memoria cititorilor. Portretul lui Neculce se situeaza intre caricatura si tablou.

   Tot la Neculce intalnim si frecventa cea mai mare a dialogului. Evenimentele si personajele despre care nareaza pare ca le-a cunoscut direct, dovedindu-si inca o data talentul incontestabil de narator. Ca si Creanga, el introduce dialogul printr-o formula.

   Comunicativitatea indiscreta si abilitatea dezvinovatirii, abundenta anecdotelor si proverbelor, cartirea si blestemul, sistematizarea portretizarii sunt specifice in opera lui Neculce. Forta individualizatoare l-au determinat pe George Calinescu sa vorbeasca despre tehnica potretului. Neculce a fost considerat un fel de Caragiale inaninte de Caragiale. El prefigureaza umanismul popular al lui Creanga. Este cel ce manifesta spirit ludic, consacrand genul povestirii de delectare.

   La Dimitrie Cantemir s-a remarcat patriotismul, el afirmand ca, desi sub apasare straina, roman poporul si-a pastrat fiinta nationala, politica si obiceiurile. Marele erudit se dovedeste primul savant roman cu un vast orizont de istorie nationala si universala. Desi exagereaza originea pur romana a poporului roman, lucrarile lui au o valoroasa incarcatura istorica (spre exemplu “Cresterea si descresterea Imperiului Otoman”).

   “Descrierea Moldovei” este prima descriere a statului feudal moldovean, apartinand unui om de cultura roman, si nemascandu-se prin vastitatea informatiei. Cartea are trei parti. Partea geografica prezinta forme de relief, flora si fauna, bogatiile naturale (sare, fier, titei). In descrierea sa, Ceahlaului este comparat cu olimpul. Partea politica are nouasprezece capitole, si cuprinde formele de stat, organizarea politica si administrativa, inscaunarile si obiceiurile legate de logodna, nunti sau inmormantari (capitolul al XVII-lea cuprinde descrierea calusarilor cu efecte terapeutice). A treia parte, in care se vorbeste despre “cele bisericesti si ale invataturii in Moldova”, cuprinde informatii despre graiul moldovenesc, literele folosite, la inceput latinesti, intruchipari antologice (Doina, Frumoasele, Ursitele, Sanzienele, Zburatorul). Cartea este insotita de o harta, Dimitrie Cantemir fiind primul nostru cartograf.

   Cantemir a fost cel mai mare umanist al nostru, el scriind, in afara de istorie, si geografie, versuri, proza, tratate de muzicologie, matematica, fizica, realizeaza prima sinteza metafizica datorata unui roman, trage concluzii politice si sociale din faptele trecutului si ale prezentului.

   Cronicile sunt cele care realizeaza cea dintai imagine scrisa. Mai intai au aparut in limba oficiala slavona, iar mai tarziu, incepand cu secolele saisprezece – saptesprezece, in limba nationala, acestea fiind primele scrieri originale de mari intinderi.

   Valoarea literara a cronicilor deriva si din faptul ca letopisetele concemneaza evenimentele petrecute anterior, iar acestea reprezinta primele scrieri artistice: naratiunea, portretul, descrierea si dialogul.