Pin It

Stat creat în Orientul Mijlociu, la mijlocul secolului 3 î.Hr., de triburile parţilor, originare din regiunea de la sud de Marea Aral, care a cunoscut o mare înflorire în secolele 2–1 î.Hr., când şi-a întins stăpânirea de la Eufrat la Ind şi de la Golful Persic până la fluviul Amu-Daria.

A avut drept capitală, de la mijlocul sec. 2 î.Hr., Ctesifon (Ktesiphon), oraş în Mesopotamia, pe malul stâng al Tigrului. S-au remarcat regi precum Mithridate I (171–139 î.Hr.), care a cucerit Iranul şi Babilonia, şi Orode II (57–37 î.Hr.), în timpul căruia imperiul atinge apogeul.

A purtat îndelungate războaie cu Imperiul Roman, fiind, timp de aproape câteva secole, principalul adversar al acestuia în Orient. După câteva înfrângeri ale romanilor (cea mai importantă fiind cea repurtată de generalul Surena asupra armatei conduse de triumvirul Marcus Licinius Crassus, la Carrhae, în anul 53 î.Hr.), este încheiat (în anul 20 î.Hr.) un tratat, care confirmă Eufratul ca graniţă între cele două imperii şi, ca preţ pentru recunoaşterea egalităţii în plan diplomatic cu Imperiul Roman, Imperiul Part renunţă la revendicările asupra Armeniei.