1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
 1. Categorii depersonal :structura personalului unei intreprinderi

Resursele umane , ca obiect al pietii muncii, sunt o categorie a resurselor economice ce sintetiteaza potentialul de munca al societatii, intreprinderi 858g65i i.

Totalitatea resurselor umane care isi desfasoara activitatea in cadrul unei intreprinderi reprezinta personalul intreprinderii.

Personalul intreprinderii cuprinde salariatii incadrati permanent sau temporar, prezenti la lucru, aflatiin concediu de odihna , concediu de boala  sau de studii, salariatii absenti motivat sau nemotivat ,cei aflati in ziua lor libera, cei trimisi sa lucreze in afara intreprinderii , cei aflati in deplasare, elevii si studentii aflati in practica daca sunt salariati ai intreprinderii.

Structura personalului intreprinderii, pe categorii de salariati , cuprinde: muncitori; personal operativ, personal cu functie de executie si conducere.

 1. A)Muncitorii sunt cei mai numerosi. In functie de rolul pe care il indeplinesc in activitatea intreprinderii , muncitorii sunt grupati in : muncitori direct producatori si muncitori indirect producatori ( auxiliari).

-         Muncitorii direct productivi sunt cei care actioneaza direct asupra obiectelor muncii, cu ajutorul uneltelor , masinilor, instalatiilor de care dispun.( lacatusi, strungari, muncitori de la intretinere, muncitori care realizeaza piese de schimb).

-         Muncitori indirect producatori actioneaza indirect asupra obiectelor muncii, deplasandu-le pentru conservare, prelucrare sau livrare.( muncitori din activitatile de transport intern, receptioneri, cei care deplaseaza materialele in afara masinilor sau depozitelor).

 1. B)Personal operativ exista in transporturi, telecomunicatii, comert. (impegati, conducatori, controlori bilete, casieri, ofiteri de bord, piloti, factori postali, telefonisti, vanzatori).
 2. C)Personal cu functii de executie si conducere cuprinde trei categorii de salariati grupati dupa nivelul de pregatire si locul de munca, astfel :
 3. personal cu functii de executie :
 4. a)personal cu pregatire liceala sau post-liceala  pentru:

-         activitati administrative( dactilografa,functionara);

-         activitati de specialitate( tehnician, contabil cu studii medii).

 1. b)maistri;
 2. c)personal cu pregatire superioara( ingineri, economisti,chimisti);
 3. d)personal cu functiie in activitatile de intretinere, paza,si 
 4. Personal cu functii de conducere a compartimentelor functionale, de productie, cercetare, proiectare( sefi de birouri, de servicii, sefi de sectie, sefi de laborator)
 5. Personal cu functii in conducerea intreprinderii ( director general, director adjunct, director economic, inginer-sef)

Angajatii sunt persoanele incadrate pe un loc de munca in cadrul unei organizatii,firme , intreprinderi.

Modelul de gestiune flexibila a fortei de munca cuprinde urmatoarele categorii de angajati:

-         specialistii, tehnicienii, inginerii si alti profesionisti la nivel inalt - acestia sunt recrutati in numar tot mai mare  pentru a indeplini functii cum  ar fi de cercetare-dezvoltare, informatica, marketing, comunicare etc.

-         salariati generalisti - sunt atat la nivelul managerilor, cat si de angajatii relativ polivalenti ( policalificati in mai multe meserii). Aceste doua categorii : angajatii specilisti si generalisti sunt cele mai importante datorita statutului inalt in societate.

-         angajati cu timp partial - angajati care nu au perspectiva in cariera; aceasta categorie este principala zona de gestiune flexibila  a fortei de munca interne.

-         lucratorii temporari- reaspund unor nevoi specifice , fiind angajati pentru obiective sau perioade specifice limitate.

-         angajatii prin sub-contractare- cuprind angajati prin sub-contracte cu intreprinderi specializate pentru a raspunde unor nevoi permanenete( paza, intretinere, informatica) sau ocazionale (consultanta, publicitate).

Loading...