Pin It

Studiile de management asupra proceselor manageriale şi culturale din diverse ţări contribuie la evidenţierea unor similarităţi şi diferenţieri, pe baza cărora se elaborează teorii privitoare la evoluţiile managementului în viziunea culturală transnaţională. În felul acesta managementul comparat ne apare ca un domeniu ştiinţific bine conturat, capabil să răspundă unor acute necesităţi. Complexul proces de intensificare a afacerilor determină, în primul rând, amplificarea ansamblului managerial şi, în al doilea rând, antrenarea managerilor în acţiunile de preluare a experienţei celorlalte modele, îndeosebi cunoştinţele şi metodele managerial moderne.

Procesul de transfer de cunoştinţe manageriale este amplu şi complex. În acest proces este posibil să apară atât disfuncţionalităţi cât şi riscuri. Acestea pot fi implicate în toate funcţiile managementului comparat. Ele trebuie cunoscute, depistate cauzele şi adoptate măsuri de eradicare. Numai în felul acesta în planul practicii se poate demonstra utilitatea managementului comparat. Utilitatea managementului comparat şi transferul internaţional de elemente manageriale prezintă numeroase faţete. Astfel, sub aspect educaţional orientările şi consecinţele se urmăresc în planul ridicării nivelului de pregătirea managerilor şi a specialiştilor firmei. Un nivel ridicat de utilitate îl regăsim în domeniul managerial, în care problema semnificativă constă în cunoaşterea conducerii sistemelor similare din alte ţări, corelată cu factori culturali implicaţi. Şi în plan social managementul comparat îşi dovedeşte utilitatea, contribuind la îmbunătăţirea climatului de muncă şi de viaţă din fiecare ţară.

Referindu-se la domeniul economic, cunoştinţele de management comparat pot contribui la creşterea eficienţei şi eficacităţii întreprinderilor, localităţilor şi ţărilor în care sunt folosite. Şi, nu în ultimul rând şi în domeniul politic managementul comparat influenţează pozitiv concepţiile şi acţiunile oamenilor politici. Aspectele de utilitate sunt evidente. Ele se întrepătrund. Ca urmare, managerii, beneficiari ai transferului de cunoştinţe manageriale trebuie să aibă grijă ca, indiferent de filierele parcurse la efectuarea procesului de transfer, modelelor selecţionate să li se asigure compatibilitatea cu cultura ţării proprii. Sub semnul respectului faţă de modelele şi experienţele altor state apare necesar ca preluarea elementelor pozitive să se facă cu atenţie iar implementarea să aibă loc în mod creativ în propriul model şi numai dacă nu vin în contradicţie cu propria cultură.