Pin It

Ca celulă de bază a economicului, firma (întreprinderea) este veriga organizatorică unde se desăvârşeşte fuziunea între factorii de producţie (resurse umane şi material–energetice) cu scopul producerii, desfacerii de bunuri economice (produse, servicii, informaţii etc.) în structura, cantitatea şi calitatea impuse de cererea de pe piaţă şi obţinerea unui profit. Întreprinderea suportă costuri corespunzătoarea remunerării factorilor de producţie utilizaţi, care trebuie compensate prin rezultatele producţiei sale. Deci, întreprinderile trebuie să producă o valoare excedentară costurilor sale.

            O uniune de întreprinderi, constituită sub o singură conducere şi gestiune financiară, este denumită firmă comercială.

            Firma comercială poate să cuprindă mai multe unităţi care efectuează activităţi identice localizate în mai multe zone geografice sau filiale care fac afaceri de genuri diferite în aceeaşi zonă. Întreprinderea cu ponderea cea mai mare în cifra de afaceri sau cu marca cea mai cunoscută defineşte, în fapt, firma.

Orice firmă este formată din persoane care au scopuri proprii în cadrul acesteia. Arta managerilor constă în a realiza congruenţa scopurilor acestora, astfel încât, angajaţii să fie motivaţi pentru a participa, atât la realizarea scopurilor generale ale firmei, cât şi a celor personale.

            Activitatea întreprinderii generează două grupuri de fluxuri:

  1. intrări de factori de producţie al căror cost determină fluxurile de cheltuieli ale întreprinderii către agenţi economici care furnizează aceşti factori;
  2. ieşiri de bunuri, servicii etc., realizate şi puse la dispoziţia celorlalţi agenţi economici, care, la rândul lor, generează un flux de venituri obţinute în urma comercializării bunurilor respective.

Aceste grupuri de fluxuri sunt prezentate în figura 2.1.

Fig. 2.1 Fluxurile generate într-o firmă

Procesul de constituire şi dare în funcţiune a unei întreprinderi presupune mai multe etape:

  1. întocmirea formalităţilor de înfiinţare a firmei, de natură juridică, socială, fiscală;
  2. achiziţionarea şi instalarea echipamentului tehnic;
  3. recrutarea şi angajarea personalulu;,
  4. aprovizionarea cu resurse materiale şi energetice etc.;
  5. organizarea internă a firmei prin care se proiectează structura organizatorică a firmei, se elaborează regulamentul de ordine internă, organizarea contabilităţii etc.