1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Pin It

Fundamentată, în anii 1950, în SUA, de către profesorul doctor în psihologie Eric Berne şi un mic grup de psihologi şi terapeuţi, analiza tranzacţională a apărut ca  o teorie completă a personalităţii individuale.

Pornind de la principalele comportamente observabile la om (cum sunt, spre exemplu, cuvintele şi exprimările utilizate, limbajul nonverbal etc.), Eric Berne a creat o teorie complementară sensurilor tradiţionale ale psihologiei.

Demersul AT constă în analizarea comportamentelor, atitudinilor, exprimărilor şi reacţiilor psihice şi emoţionale prin intermediul „grilelor analitice”:

  • starea de spirit;
  • poziţia de viaţă;
  • mecanismele de manipulare a interlocutorului („jocurile”);
  • mecanismele de automanipulare.

AT nu are rolul de a interpreta comportamentul individului în afaceri, ci îi oferă, acestuia, răspunsuri la întrebările pe care şi le pune în legătură cu viitoarele direcţii de acţiune.

Obiectivele AT constau în:

  1. a) identificarea şi modelarea propriilor stări de spirit ocazionate de relaţiile de afaceri;
  2. b) generarea celor mai eficiente mijloace de acţiune în cadrul relaţiilor interpersonale de afaceri.

Scopul AT îl constituie oferirea celor mai subtile mijloace pentru a crea şi stăpâni situaţii conflictuale în raporturile cu interlocutorii.

Cine va cunoaşte şi va şti când şi cum să aplice principiile şi tehnicile AT, îşi va menţine statutul de „partener”, fiindcă va şti, practic, cum să reacţioneze (în cazul în care nu este, el însuşi, declanşatorul procedeului).

Loading...