În cazul când nu puteți vizualiza articolul faceți refresh la pagină (butonul F5).

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Frauda poate să fie provocată de mai mulţi factori. Astfel regăsim factorii care generează riscul de fraudă în decontare şi care sunt determinaţi de:

Gestionarea bazelor de date de clienţi, care pleacă de la lucrătorul de ghişeu, respectiv introducerea corectă a detaliilor legate de datele de identificare ale clientului, specimenele de semnături, ale tuturor celor care au drepturi (pe categorii), de a dispune de cont.

Specimene de semnătură ale împuterniciţilor, care efectuează numai anumite operaţiuni.

Circuitul documentelor care poate genera fraude, respectiv cererile de ridicări de numerar, în ordinea firească şi logică a derulării operaţiunii.

Necesitatea posibilităţii găsirii clientului după datele de identificare (CNP, în cazul în care se constată că titularul de cont a produs o fraudă).

Identificarea agentului economic, ca persoană fizică, în funcţie de actele de identitate.

Specimenele de semnătură.

Identificarea emitentului de cec, bilet la ordin, fără acoperire.

Corectitudinea actelor de la dosarul de deschidere de cont.

Lipsa de document-influenţarea lucrătorului de ghişeu printr-un comportament specific al agentului economic, care să nu genereze dubii asupra onestităţii acestuia.

Riscul de neplată din cauza lipsei disponibilităţilor la un moment dat.

Efectele superficialităţii şi neatenţiei, respectiv decontării eronate din contul altor plătitori, cu instrumente de plată de debit, generarea informaţiei eronate în CIP şi mai ales în Fişierul Naţional al persoanelor juridice cu risc, sunt tot atâţia factori generatori de riscuri.

Frauda poate să existe în operaţiile de trezorerie, în poziţii deschise neacoperite, şi în diferite procedee vicioase. Frauda generată din operaţiunile de carduri care, datorită evidenţei necorespunzătoare la nivelul departamentului clientului de specialitate, poate să determine pierderi pentru bancă.

Loading...