Pin It

Stilul de muncă al managerului se caracterizează prin numeroase trăsături esenţiale :

  • preocuparea pentru transpunerea în viaţă a obiectivelor societăţii comerciale , însoţită de aptitudinea de a descoperi esenţa fenomenelor, analiza obiectivă a cauzelor diverselor laturi ale activităţii manageriale ;
  • capacitatea de a lua în mod operativ decizii optime şi de a organiza aplicarea acestora ;
  • exercitarea unui control sistematic ;
  • realizarea unei strânse legături cu salariaţii.

O altă trăsătură a stilului de muncă al managerului este cunoaşterea exactă a realităţii societăţii comerciale, obţinută printr- un contact direct cu salariaţii, cât şi printr – un sistem de informare direct, coerent, eficient.

În conturarea şi perfecţionarea stilului de muncă managerul trebuie să aibă în vedere faptul că stilul modern este stilul participativ, orientat asupra scopului ţi obiectivelor preconizate, planificat, raportat la viitor şi care înlătură nepriceperea şi eficienţa şi stimulează cunoştinţele, inteligenţa şi iniţiativa salariaţilor, a membrilor comitetului director şi a consiliului de administraţie.

O altă trăsătură a stilului de muncă al managerului este fermitatea. Aceasta se manifestă îndeosebi în momente de tensiune psihică, când managerul este chemat să adopte decizii îndrăzneţe, în situaţii complexe şi să dovedească tenacitate în transpunerea lor în fapt. În asemenea momente dificile managerul trebuie să dea exemplu personal de stăpânire de sine, rezistenţă fizică şi morală şi mai ales de modestie.

Apare ca necesară şi o altă trăsătură şi anume disciplina care trebuie să – l caracterizeze pe manager tot timpul, şi îndeosebi în momentele grele. Intoleranţa faţă de indisciplina proprie şi a salariaţilor reprezintă criteriul de apreciere a seriozităţii şi eficienţei stilului de muncă al managerului.