1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

ÎNTREPRINDERII

Daca prin esenta unui fenomen intelegem caracteristica sa cea mai importanta, mai profunda, atunci, fara indoiala, dupa parerea noastra, prin esenta conducerii trebuie sa intelegem, in primul rand, procesul de luare a deciziei si, ulterior, transmiterea ei prin intermediul comenzii, indiferent ce forma ia aceasta, catre compartimentul sau compartimentele carora le este destinata.

Prin demersul pe care-l presupune precum si prin efectele ei, DECIZIA este cel mai carecteristic mod de exprimare al cadrelor de conducere, insasi masura nivelului calitativ al pregatirii si “talentului” lor.

Afirmatia: “DECIZIA ESTE INSASI ESENTA ACTULUI DE CONDUCERE” fiind contestabila, sunt necesare argumente care sa sprijine acest punctul de vedere.

In primul rand, intreprinderea este creata, exista, nu ca un scop in sine, ci este doar mijlocul pe care-l are la dispozitie sau si-l creeaza proprietarul (indiferent forma de proprietate, de fapt) pentru atingerea concomitenta a unor obiective fundamentale, specifice, si a unor teluri cu caracter general.

Conducerea intreprinderii are tocmai rolul de a asigura atingerea acestor obiective, pe care si-l indeplineste prin corecturi aduse activitatii ori de cate ori aceasta se “abate” de la drumul pe care-l are de urmat.

Rezulta ca, atingerea obiectivelor pe o perioada data se realizeaza printr-un sir continuu de decizii, si comenzile aferente, de dirijare a eforturilor intreprinderii spre scopul sau final.

In al doilea rand, daca conducerea este o activitate desfasurata in circuit (vezi fig. de mai jos), prin care circula in permanenta mesaje de comanda si de verificare a modului cum au fost ele transpuse in practica, atunci, in esenta sa, activitatea de conducere transforma informatiile de stare in DECIZII.

In al treilea rand, aprecierea deciziei drept esenta activitatii de conducere are in vedere si faptul ca absolut toate activitatiile de conducere se finalizeaza de fapt prin luarea unei decizii: de a face sau nu ceva, de a actiona sau nu intr-un domeniu sau altul etc. Pe de alta parte, daca toate actiunile unui cadru de conducere au drept finalitate o decizie este greu de acceptat afirmatia potrivit careia procesul de luare a unei decizii este o activitate (ridicata, este drept la rangul unei functii) a conducerii alaturi de celelalte, care, la randul lor, se incheie tot cu o decizie.

Loading...