Categorie: Management
Accesări: 867

Coordonarea poate fi definită ca un proces de obținere și de asigurare a unității acțiunilor desfășurate în cadrul unor activități interdependente. Privită într-o manieră simplistă, o asemenea coordonare devine esențială chiar și în cazul în care două sau mai multe persoane sau colective interdependente doresc să atingă un scop comun.

Poate cel mai ilustrativ exemplu în această privință îl constituie activitatea de prestații de servicii de alimentație într-un restaurant, unde colectivele de personal din saloanele de servire și din secțiile de producție (bucătărie, laboratoare de pregătire etc) trebuie să acționeze interdependent pentru a realiza obiectivul lor de activitate: servirea în condiții satisfăcătoare a consumatorilor.

Fiecare categorie de personal - și în cadrul categoriilor respective fiecare persoană în parte - trebuie să-și aducă aportul lor bine definit pentru reușita activităților de servire. Deoarece colectivele sunt interdependente, activitatea lor nu poate fi concepută fără o coordonare corespunzătoare din partea unui manager căruia i-a fost încredințată această funcție (de regulă

directorul de restaurant sau în absența lui șeful de sală) de asigurare a desfășurării corecte și într-o succesiune logică a tuturor fazelor de servire (începând cu primirea clienților, primirea comenzilor, continuând cu servirea propriu-zisă, debarasarea veselei utilizate, încasarea contravalorii consumației și terminând cu petrecerea clienților la plecarea lor din unitate).

În cadrul firmelor unele departamente (secții etc.) sunt interdependente într-o mai mare măsură decât altele, fapt pentru care eforturile de a obține o coordonare unitară variată de la o situație la alta. Luând drept exemplu restaurantul amintit mai sus, interdependența cea mai evidentă se manifestă între saloanele de consumație și secțiile de producție a preparatelor culinare oferite clienților în meniul zilei respective, pe câtă vreme alte secții, cum ar fi barul de zi în cadrul aceleași unități are o interdependență redusă față de saloane sau față de bucătărie, putând activa și ca o entitate independentă. La rândul lor însă atât saloanele restaurantului cât și bucătăria pe de o parte, și barul de zi amintit pe de alta, sunt interdependente față de compartimentele de aprovizionare, compartimentele tehnice și de întreținere, de evidență etc.

Din acest exemplu rezultă însă și un alt aspect esențial pentru activitățile manageriale: autonomia relativă a unei unități (secție, departament etc.) reclamă mai puține eforturi de coordonare decât în cazul unităților interdependente din cadrul aceleași întreprinderi.

Încă din perioadele timpurii ale dezvoltării managementului științific teoreticienii au acordat o atenție deosebită coordonării, recunoscând importanța ei ca una din funcțiile primare ale conducerii. Fayol, de exemplu, în cadrul celor 14 principii manageriale formulate, a sesizat și a accentuat la timpul său importanța legăturilor reciproce în eforturile conjugate de a acționa armonios pentru realizarea unor obiective comune, identificând coordonarea ca una din funcțiile majore ale managementului. În aceeași măsură, Mooney și Reilley au definit și ei coordonarea ca reprezentând aranjamentul ordonat al eforturilor de grup pentru a obține unitatea acțiunii în urmărirea unui scop comun, denumind-o "Primul principiu al managementului"1'1.

Pentru o mai bună înțelegere a raționamentului acestor teoreticieni timpurii trebuie avute în vedere și condițiile relativ stabile de mediu din perioadele respective; managerii acționau eficient în condițiile mediului în care situațiile ieșite din comun constituiau încă '"abateri de la normal'", scăpându-se din vedere importanța și perspectivele în care ar putea evolua asemenea schimbări.

Cu toate că teoreticienii managementului au sesizat deja că în anumite condiții ar fi necesare alte forme de coordonare - diferite de cele tradiționale - ei atribuiau erorile de coordonare remarcate la unele firme slăbiciunilor organizaționale. Cu alte cuvinte acești analiștii nu dispuneau încă de suficiente argumente care să le permită concluzia că asemenea erori de coordonare, - care se repetau tot mai frecvent - nu sunt provocate de structurile organizaționale ci de iresponsabilitatea managementelor care nu au reușit să se adapteze noilor condiții impuse de schimbările de mediu.

Erorile de apreciere ale analiștilor trebuie însă înțelese în contextul epocii respective: sistemul "lanțul dispozițiilor" (respectiv a transmiterii dispozițiilor ierarhice pe verticală de sus în jos) acționând încă cu bune rezultate, desigur atâta timp cât situațiile "anormale" se manifestau sporadic și nu au devenit o regularitate, deci firmele continuau să acționeze eficient în condițiile mediului relativ încă stabil.

Așa cum rezultă însă din parcurgerea temelor precedente mediul a început să mai fie stabil, problemele cu care se confruntau întreprinderile devin tot mai diverse și mai complexe, ceea ce a provocat necesitatea reorientării activităților de coordonare pe alte planuri, prin folosirea unor tehnici mai adecvate de coordonare în noile condiții de mediu.

Orientarea aproape exclusivă a teoreticienilor clasici spre aplicarea regulamentelor și procedurilor prestabilite și spre organizarea ierarhică a coordonării a fost determinată deci în mare măsură de natura previzibilă a sarcinilor pe care să le realizeze firmele. Potrivit aprecierilor lui Simon și March asemenea forme de coordonare erau strâns dependente de stabilirea situațiilor, metoda coordonării prin regulamente și planuri de muncă putând fi utilizată acolo unde problemele se repetă și activitățile au caracter de rutină. În aceste condiții programele prestabilite (planuri de muncă) specificau ce activități și când trebuie aduse la îndeplinire, oferind șansa unor rezultate economice acceptabile[1].

Pe de altă parte însă, în situațiile în care schimbările de mediu acționează rapid și apariția de noi probleme devine o regulă generală, analiștii au apreciat că este mai indicată aplicarea tehnicii de coordonare prin feed-back. După această tehnică în sistemul de coordonare este încorporată și capacitatea managementului de a sesiza și de a corecta devierile, utilizând diferite căi și metode de adaptare la schimbări prin intensificarea comunicărilor internale și crearea unor noi compartimente de muncă denumite "departamente integrato"[2].

În paralel, doi analiști Galbraith și Mintzberg, deși lucrând independent, au ajuns la aceleași concluzii, elaborând o descriere a noilor tehnici de management spre a obține coordonarea dorită[3]. După aprecierea lor în acele firme unde problemele de rezolvat au caracter de rutină, managerii se pot baza pe tehnici simple de coordonare ca de exemplu "ajustarea mutuală" și pe continuarea principiilor mecaniciste ca de exemplu aplicarea regulamentelor și a lanțului ierarhic al comenzilor. În schimb, acolo situațiile se modifică rapid, se cer alte tehnici pentru a obține o coordonare eficientă, ca de exemplu "standardizarea profesiilor și deprinderile de specialiști ale angajaților".

Din lucrările celor doi teoreticieni citați rezultă următoarele forme de coordonare:

Așa cum apreciază Mintzberg, o asemenea tehnică simplistă de ajustare mutuală, în mod paradoxal se aplică eficient și în cazul unor întreprinderi mari, unde sarcinile extrem de complexe se modifică atât de rapid și în condiții atât de imprevizibile, încât procedurile standardizate de rezolvare a lor nu oferă rezultate satisfăcătoare.

Standardizând etapele succesive ale proceselor de producție și adaptând personalul la realizarea acestor standarde prin programe de ridicarea calificării profesionale, se ajunge la situația în care personalul respectiv își va cunoaște cu precizie atribuțiile - în toate detaliile - colaborând eficient cu ceilalți muncitori din echipa sa, fără necesitatea unei coordonări sau supravegheri rigide.

În ceea ce privește coordonarea, alți cercetători consacrați ai managementului apreciază că termenii de integrare și coordonare sunt sinonimi; exprimând același conținut, definindu-i ca ”... procesul de obținere a unității eforturilor între diferitele subsisteme care concura la realizarea sarcinilor unei organizații..”'1 După părerea lor, obținerea eficienței coordonării (integrării) este influențată de șapte factori și anume:

Cu titlu informativ mai pot fi menționate și studiile unui alt grup de cercetători26 [6] [7] care ajung în final la aproximativ aceleași concluzii: pe măsura ce crește gradul de nesiguranță în rezolvarea problemelor ce revin unei unități de muncă, descrește semnificativ utilizarea tehnicilor de coordonare impersonală ca de exemplu aplicarea regulamentară a planurilor de muncă, iar în aceeași măsură se amplifică tehnicile de coordonare personală.

O asemenea coordonare personală se obține prin utilizarea pe scară largă a comunicărilor pe orizontală și reuniunile de grup (comitete, comisii) programate sau neprogramate (desfășurate ad-hoc, după necesitățile de moment); cu toate acestea nu este neglijată nici utilizarea “canalelor verticale'’” - a ierarhiei manageriale, care se menține în limitele stabilite pentru coordonarea activităților în interiorul unităților, independent cât de nesigure sunt sarcinile ce urmează a fi realizate.

Din cercetările menționate pot fi desprinse o serie de aspecte esențiale din activitatea de conducere, în care este implicat și managementul firmelor:

  1. Primele tehnici de coordonare pe care un manager trebuie să le implementeze constau în ajustarea mutuală, aplicarea regulamentelor, definirea scopurilor urmărite și ierarhizarea sarcinilor; acestea reprezintă cele mai simple, dar și cele mai fundamentale elemente de facilitare ale coordonării. De regulă, managerii recurg la alte tehnici numai în cazul în care acestea nu mai corespund pentru obținerea coordonării dorite.
  2. Cu cât mai interdependente devin departamentele pe parcursul dezvoltării întreprinderilor, cu atât mai dificilă devine și sarcina de a coordona activitatea lor și ca atare se impune și aplicarea unor mecanisme de coordonare mai complexe. In aceste cazuri se urmărește încredințarea coordonării la nivelul fiecărui departament.
  3. Pe măsură ce se diversifică interesele și scopurile departamentelor care urmează să fie coordonate, cu atât mai dificilă și mai complexă devine și sarcina de coordonare. În aceste situații apar și diferențe semnificative în procesele de coordonare la nivel departamental. De exemplu, departamentele (secțiile) de producție sau de inginerie au preocupări productive aproximativ similare, orientate pentru atingerea unor obiective pentru un orizont pe termen scurt; ca atare, coordonarea lor nu ridica dificultăți deosebite, de neînlăturat. În alte domenii însă, cum este cazul

departamentelor de aprovizionare, de cercetare etc. în fața cărora stau sarcini de rezolvat pentru un orizont de timp mediu sau uneori chiar lung, pentru a se evita riscurile de ineficiență (de exemplu, întreruperi în aprovizionare, întârzieri în realizarea unor teme de cercetare etc.) coordonarea devine mult mai pretențioasă și mai dificilă. Aici pot să apară mai multe situații de necorelare sau chiar conflictuale care reclamă o coordonare dificil de realizat. In asemenea situații devine necesară munca comitetelor speciale, activitatea de legătură sau intervenția integratorilor.

  1. Dacă volumul cazurilor de probleme neprevizibile este în creștere, se renunță tot mai mult la sistemul aplicării rigide a regulamentelor, coordonarea eficientă reclamând mai multe întâlniri de lucru - programate și neprogramate - intensificarea legăturilor interdepar-tamentale și recurgerea la serviciile integratorilor independenți.

Prin prisma acestor implicații întreprinderile mecaniciste se bazează mai mult pe reglementări, regulamente, sarcini bine precizate în planurile (programele) de muncă și pe ierarhia lor organizațională pentru a asigura o coordonare eficientă, pe câtă vreme întreprinderile organice apelează în mai mare măsură la comitete, legături interdepartamentale, ajustare mutuală și integratori.

Din cele expuse rezultă în concluzie că activitățile de coordonare, indiferent prin ce tehnici sunt realizate, reprezintă procesul de obținere a unității acțiunilor în cadrul activităților interdependente ale întreprinderilor.

 

[1]   James J. March and Herbert A. Simon "Organizations" - New York, John Wiley, 1958, pag. 150-161.

[2]     trebuie menționat că rolul crescând al coordonării presupune existența unei interdependențe organizate între compartimentele unei întreprinderi (firme); cu cât această interdependență este mai accentuată, cu atât crește și rolul coordonării - după Joseph Cheng, "Interdependence and Coordination in Organizations. A.Rolle-System Analysis" in Academy of management Journal, vol. 26 nr. 1 martie 1983, pag. 156-162.

[3]    După Jay Galbraith "Organizational Design" - Reading Mass și Henry Mintzberg "Structure in Thrives: Designing Effective Organizations" - Englewood-Clifs, Pretice- Hall, 1983, pag. 4-9.

Paul Lawrence and Jay Lorsch “Organization and Environment” (Cambridge Mass: Harward University Press, 1967)

[5]    Mintzberg oferă un exemplu relevant: pasagerul unui taxi va indica șoferului unde dorește să fie transportat (finalitatea prestației de transport) și nu se va amesteca în munca acestuia indicându-i modul cum să conducă autovehiculul.

[6]    Paul R. Lawrence and Jay W. Lorsch “Differentiation and Integration in Complex

Organizations”, Administrative Science, Quaterlz, vol. 12, no 1 (iunie 1967) pag. 1-47