Tipărire
Categorie: Management
Accesări: 335
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Sistemul informaţional din administraţia publica funcţionează si se fundamentează pe următoarele principii:

  1. a) Principiul conceperii si restructurării sistemului informaţional potrivit cerinţelor specifice managementului din fiecare instituţie publica.
  2. b) Principiul corelării strânse a sistemului informaţional cu, organizarea structurala si cu sistemul decizional din instituţiile publice ţinând seama de faptul ca fiecare componenta a sistemului reprezintă un emitent si nu beneficiar de informaţie; de tipurile de relaţii organizatorice care apar intre posturi, intre compartimente, intre instituţii si/sau autoritate ale administraţiei publice care participa la circuitele informaţionale depinde imaginea reţelei cu multe moduri de interferenţa.
  3. c) Principiul unităţii metodologice de tratare a informaţiilor constituie baza pentru asigurarea compatibilităţilor intre toate componentele sistemului informaţional. Rezulta ca este necesara o metodologie unitara de culegere si prelucrare a informaţiilor, de tratare si prelucrare automata a datelor. Numai astfel sistemul informaţional poate avea un plus ele rigurozitate care sa permită funcţionarea sa corecta.
  4. d) Principiul concentram asupra informaţiilor esenţiale, potrivit căruia informaţiile trebuie transmise, ori de cate ori este posibil, selectiv si operativ pentru a contribui la fundamentarea unor decizii corecte si/sau la elaborarea unor acte administrative esenţiale.
  5. e) Principiul asigurării unui timp corespunzător de reacţie ca componentelor sistemului informaţional al managementului administraţiei publice, bazat pe premisa ca diversele procese de munca si de componente ale acestui sistem au anumite caracteristici temporale. De aceea timpul de culegere, vehiculare si prelucrare a informaţiilor, precum si de fundamentare a documentelor administrative variază de la o informaţie la alta.
  6. f) Principiul asigurării unui maxim de informaţii finale dintr-un fond limitat, care necesita o valorificare si prelucrare eficienta.
  7. g) Principiul flexibilităţii, a modului de adaptare continua a sistemului informaţional din administraţia publica la mediul extern. Acest principiu necesita o permanenta reacţie a instituţiilor din administraţia publică la tot ceea ce este nou, ca si adoptarea rapida a deciziilor oportune.