Pin It

Structurarea organizațională este o corelaţie logică dintre nivelurile de management şi domeniile funcţionale, construită aşa, ca să permită mai efectiv să fie realizate scopurile organizaţiei.

 Pot fi evidenţiaţi 2 factori principali care acţionează asupra structurii:

 1) diviziunea muncii specializate

 2) sfera controlului

Particularitatea diviziunii muncii specializate constă în acea că lucrul este repartizat nu haotic, dar este înfăptuit de specialiştii funcţionali - în marketing, planificare etc.Diviziunea muncii manageriale între experţi de marketing, finanţe, producţie este evidentă în firmele contemporane.

 Alegerea domeniilor de funcţionare determină structura de bază a organizaţiei şi arată activitatea ei succesivă. În organizaţie este important cum se înfăptuieşte diviziunea muncii verticale. Diviziunea muncii verticale, conştientă ne dă ierarhia nivelurilor manageriale. Caracteristica de bază a ierarhiei este supunerea formală la fiecare nivel, managerul superior poate să aibă în supunerea sa câţiva manageri medii care, reprezintă domeniile funcţionale.Astfel managerul subdiviziunii producţie în supunerea sa poate să aibă 10 manageri inferiori, peconducătorii schimburilor şi zonelor funcţionale.

Numărul subalternilor unui manager reprezintă sfera controlului.

Sfera controlului este un aspect important în organizaţie. Dacă managerului se supun mulţi oameni, sfera controlului e destul de largă, iar structura organizaţiei este plată.

Am aflat deja ca in esenta organizarea este un proces de divizare a muncii, de precizare a responsabilitatilor si a autoritatii.

In aceste conditii, structura organizatorica este caracterizata prin ansamblul persoanelor si compartimentelor de munca, a posturilor, modul cum sunt ele constituite, principalele legaturi ce se stabilesc intre acestea, sfera de autoritate, nivelurile ei ierarhice dar si relatiile interumane.

      Structura organizatorica a unei organizatii este puternic influentata de o multitudine de factori - de natura economica, politica, sociala, tehnologica etc. In elaborarea unei astfel de structuri trebuie sa se aiba in vedere faptul ca nu exista o organizare ideala si nici reguli universal valabile. Cea mai buna structura organizatorica este aceea care raspunde cel mai bine necesitatilor organizatiei.

      Variabilele sau factorii ce afecteaza organizarea structurala a unie firme sunt: strategia, mediul inconjurator, tehnologia, resursele umane si virsta organizatiei si ca urmare obiectivul principal al managerilor este sa stabileasca o legatura intre structura organizatorica si acesti factori.