1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Pin It

 Companiile franceze au apărut sub influenţa celor din Olanda, cu toate că comerţul din Franţa iniţial se dezvolta sub influenţa Italiei. Deoarece în Olanda corporaţiile la acest moment au atins un nivel considerabil de dezvoltare, a devenit foarte clar că această formă juridică de activitate este foarte efectivă. În aşa mod Franţa nu inventează o cale nouă de dezvoltarea ci împrumută şi implementează ceea ce există. Cu toate că de copiat experienţa străină este mai uşor decât de inventat ceva propriu, Franţa n-a fost ferită de greşelile mari şi vechi.

Ca şi în Anglia şi Olanda apar multe companii speculative, iar crizele bursiere nu au fost mult aşteptate nici în Franţa. Ca rezultat Guvernul Francez interzice activitatea companiilor, capitalul fondator a cărora se divizează în acţiuni, ce se schimbau liber. În anul 1794 situaţia bursieră şi economică a Franţei se află în aşa o criză, încât guvernul emite o lege prin care interzice formarea oricăror companii ce poartă utilizează numele: „Indiene”.

Legislaţia franceză, în general, nu reglementa formarea şi activitatea primelor companii coloniale, ce existau în baza actelor individuale.

Dezvoltarea propriu-zise a legislaţiei societăţilor pe acţiuni în Franţa, iar după părerea noastră şi a altor autori, şi în alte ţări se începe cu elaborarea Codului Comercial Francez.

Codul Comercial Francez determina următoarele momente:

  1. Societăţile pe acţiuni (societăţile anonime) se formau doar prin permisiunea specială a guvernului, iar tovărăşiile prin comandită pe acţiuni (societăţi acţionare comanditare) se formau în urma unei proceduri de înregistrări simple.
  2. Denumirea Societăţii pe acţiuni trebuie să se deosebească de numele participanţilor şi este obligată se reflecte domeniul de activitate a societăţii;
  3. Gestiunea societăţii se face de câtre funcţionari, care pot să nu fie acţionari a societăţii în cauză;
  4. Se stabilea răspunderea limitată a acţionarilor;
  5. Capitalul iniţial se diviza în acţiuni: nominative şi la purtător;
  6. Pentru a începe activitatea de afaceri este necesar obligatoriu de întărit documentele la notar.
  7. Înregistrarea corporaţiilor putea fi refuzată de către guvern fără o explicaţie a refuzului.

În aşa mod în Cod se sistematiza o parte considerabilă a informaţiilor ce ţineau de activitatea Societăţii pe Acţiuni, se concretizează, se determină baza legislativă. Astfel Societăţile pe Acţiuni sunt recunoscute drept institut al dreptului privat şi nu al dreptului public.

Din această cauză Codul Comercial Francez se consideră primul act legislativ, în baza cărui apare institutul de drept - societatea pe acţiuni, iar Guvernul Francez activ participă la formarea bazelor legislative ce gestionează atât activitatea externă, cât şi activitatea internă a corporaţiilor coloniale.

Loading...