- Introducere
Cartea este in viata noastra un element central al creari unui psihic sanatos, a culturii generale, sprijinul in cadrul unei decaderi nervoase, este uneori ceva mai mult decat un profesor, un prieten, o cunostinta. Alte tipuri de lectură cum ar fi lecturarea notațiilor muzicale sau a pictogramelor nu se bazează pe sisteme de scriere legate de vorbire. Legătura între aceste tipuri de lecturi este dată de modul în care simbolurile utilizate sunt interpretate prin extragerea de sens din notațiile vizuale sau semnele tactile (în cazul Braille).
În prezent, lectura se face cel mai adesea de pe hârtie cu cuvinte imprimate folosind cerneală sau toner, cum ar fi dintr-o carte, revistă, ziar, broșură, sau de pe ecrane electronice ale calculatoarelor, televizoarelor, telefoanelor mobile sau a e-cititoarelor. Scrisul de mână care poate fi și el citit, este produs cu ajutorul unor ustensile moderne de scris precum creionul, pixul sau stiloul.
Textele scurte pot fi scrise sau pictate și pe un obiect. De multe ori textul este legat de un obiectul pe care este scris. De exemplu o adresă este scrisă pe un plic, descrierea unui produs pe ambalajul acestuia sau textul de pe un semn de circulație rutieră. Un slogan poate fi pictat pe un perete. Un text poate fi produs chiar și prin aranjarea unor pietre de o culoare diferită într-un perete sau pe un drum. Textele scurte produse astfel mai poartă uneori denumirea de imprimare în mediu.
Pentru a se putea realiza lectura este necesar să existe un contrast bun între litere și fundal (asta depinde de culorile literelor și de fundal, de modelele sau imaginea din fundal, și de lumina) și este necesară folosirea unui font cu dimensiunea potrivită. Pe un ecran de calculator, este important ca linie de text să poată fi văzută întreagă, fără a necesita derularea imaginii de pe ecran.
- Metode de citire și beneficii
Există mai multe tipuri și metode de lectură, care pot fi folosite pentru diferite materiale și scopuri:
Lectura silențioasă sau subvocalizată combină lectura vizuală cu vocalizarea silențioasă. Cei interesați de viteza cu care se citește susțin că acest mod de a citi este lent și încetinește înțelegerea textelor.
Viteza de citire este o colecție de metode care contribuie la creșterea vitezei de citire fără o produce o reducere semnificativă în înțelegere sau memorare. Metodele includ trecerea superficială peste sau trunchierea cuvintelor dintr-un corp de text pentru a crește viteza de citire.
Corectura este o lectură făcută în scopul de a detecta erori tipografice. Odată învățată corectura se poate face rapid iar corectorii profesioniști dobândesc de obicei capacitatea de a o face la viteze mari, mai repede pentru unele tipuri de texte decât pentru altele.
Sondaj-întrebare-citit-recitare-recenzie este o metodă predată adeseori în școlile publice, care presupune citirea orientată spre a dezvolta capabilitatea de predare a ceea ce se citește.
Inteligențe multiple este o metodă bazată pe modurile diverse în care cititorii gândesc și învață să-și îmbogățească interpretarea textului.
Beneficii cognitive
1. cultura generala vasta: cu cat citim mai multe carti,cu atat mai multe si variate vor fi cunostiintele noastre.
2. exprimare corecta, fluenta si coerenta: lectura contribuie la imbogatirea vocabularului.
3. memorie mai buna: cartile stimuleaza activitatea cerebrala,imbunatatind si memoria.
4. imaginatie bogata: imaginatia poate fi dezvoltata prin intermediul lecturilor si ne ajuta sa evadam din realitatea coplesitoare.
5. Relaxare: lectura este remediul perfect, ne deconectam de la mediul cotidian si ne refugiem in povestea pe care o citim.
6. Pot vindeca o depresie: cartile sunt private ca o terapie pentru minte si suflet; ne ajuta sa reducem stresul,sa devenim mai optimisti si mai increzatori in fortele proprii.
7. Alunga plictiseala si reimprospateaza mintea: de exemplu,cartea poate fi purtata la cursuri,poate fi luata la serviciu pentru a citi in pauze. Poti lua carti cu tine si atunci cand pleci in calatorii de lunga durata, sau cand avem nevoie de un refresh.
In concluzie, citeste cartile care iti plac, cele care iti trezesc curiozitatea ori pe cele din care stii ca vei avea ceva de invatat.
- Încheiere
Pentru încheiere ne exprimăm următoarea opinie:
De ce trebuie să citim? De ce e bine să citim?
Cheia aprofundității cunoștințelor este lectura. Cititul ne aduce multe cunoștințe și duce la îmbunătățirea vieții.
Când intri în casa unei personae inteligente, care este primul lucru care sare în ochi? Răspunsul nostru este: BIBLIOTECA! Cu cât persoana este mai inteligentă sau mai bogată cu atât mai multe șanse ca biblioteca să fie mai bine dotată.
Opinie despre citit Gabriela: Cartile ne ofera o varietate de informatii care ne permit sa generam idei noi. Parerea mea este ca lectura este o metoda buna de relaxare,de detasare, iar cu cat citim mai mult cu atat de multe informatii vom acumula pentru a ne dezvolta imaginatia si creativitatea. Mie personal imi plac cartile care se refera la dezvoltarea personalitatii umane, imi place sa citesc carti unde simt ca ma regasesc si citesc pentru a ma descoperi pe mine insami.
Opinie despre citit Deiana:
Ador sa citesc. Imi face o deosebita placere sa rasfoiesc orice tip de carte, atata timp cat ea ma intereseaza. Este un sentiment unic. Nimic nu este comparabil cu momentul in care esti atat de absorbit incat nu mai poti sa dai drumul unei carti din mana. Cititul este o escapada din lumea reala, in cea a cartii. E ca si cum ai merge cu picioarele goale pe nisip. Este ca si cum ti-ai hrani mintea si sufletul. Urci un nivel in materie de gandire, iti dai frau liber imaginatiei. Iesi din realitate si reusesti sa reflectezi la problemele pe care le simti. Iti deschizi inima si mintea. Sa citesti este placere pura. Nu voi uita niciodata atunci cand veneam de la liceu si ma intindeam in pat cu o cartea in mana. Eram atat de absorbita incat nu puteam sa ii dau drumul din mana. Mergeam la bucatarie sa imi iau ceva de mancare apoi ma reintorceam la cartea mea, in timp ce mancam. Pentru unii intrebarea de ce iti place sa citesti este inutila. Raspunsul poate fi pentru ca e necesar sau pentru ca face parte din viata lor. Este precum oxigenul. Imi aduc aminte cu drag perioada liceului cand mergeam din doua in doua saptamani la cercul de lectura si discutam cartea aleasa de noi. De-a lungul anilor, mi-am dat seama ca imi plac foarte mult cartile despre istorie, dar si cele politiste. Imi plac cartile despre istorie deoarece ma fac sa inteleg mai mult despre perioada respectiva si imi dau seama de modul in care se traia atunci. Consider de altfel ca cititul este precum o meditatie. Ne putem gasi inspiratie in citit. El ne poate „hrani” cu putina istorie, cultura. Cititul este de fapt un surogat de experienta. Te duce in timp sau in viitor. Te face sa visezi, sa nu te limitezi la putin, sa iti doresti mai mult, sa iti faci prieteni noi, sa devii mai bun si intelegator cu oamenii din jurul tau.