Punctul de plecare al oricarei intreprinderi si de demarare a oricarei firme sau afaceri il reprezinta existenta si identificarea unei oportunitati economice. Printre putinele definitii date oportunitatii economice sau intreprenoriale este cea data de Haward Stevenson care spune ca oportunitatea economica reprezinta o dorita stare viitoare, diferita de cea prezenta si concomitent o credinta a unei persoane (intreprinzatorul) ca este posibila realizarea sa cu succes.
Dupa pofesorul Niculescu, oportunitatea economica este o necesitate si / sau o cerere potentiala de un produs sau un serviciu, intr-un anumit context al carui sesizare, identificare, luare in considerare si si satisfacere printr-un proces economic de catre o persoana sau un grup poate genera profit in viitor. Dimensiunile oportunitatilor economice sunt:
- economica – in sensul crearii de profit;
- psihologica – in sensul ca numai unele persoane cred;
- contextuala, concreta – se manifesta numai in anumite conditii si situatii;
- prospectiva – devenind o realitate in viitor.
Principalele categorii de surse ale oportunitatilor economice in functie de natura lor sunt:
- comerciale – reprezentate prin cererea deschisa de produse si servicii;
- stiintifice – reprezentate prin descoperirea de noi principii, legi, tehnologii;
- tehnice – reprezentate de noi tehnologii, materii prime;
- juridice – aparitia de noi legi, ordonante, hotariri guvernamentale;
- fiscale – prin schimbarea modului de calcul al diferitelor taxe si impozite;
- bancare – modificarea conditiilor de acordare a creditelor;
- informationale – noi abordari si tehnologii informatice;
- educationale – reprezentate de pregatirea de personal;
- manageriale – reprezentate de noi abordari, metode si tehnici.
Exista mai multe categorii de oportunitati de afaceri:
- O inventie proprie sau cumparata – putine investitii se dovedesc a fi fiabile; cauzele principale le reprezinta lipsa de valoare comerciala a majoritatii lor si absenta sau insuficienta calitatilor intreprenoriale a majoritatii inventiilor. Folosirea unei inventii necesita piete pentru viitorul produs, urmata de evaluarea resurselor financiare, cunoasterea restrictiilor si limitelor implicate de constituirea unei afaceri pe baza produsului respectiv. Important este ca de la inventie si pina la punerea la punct a unei afaceri este necesar sa se cheltuiasca o mare cantitate de timp si energie pentru a atrage potentiali clienti sa cumpere noul produs.
- Desprinderea sau separarea unor elemente dintr-un produs sau serviciu existent si transformarea lor in obiectul unei noi afaceri de sine statatoare. Persoana implicata in producerea si comercializarea unui produs constata ca anumite parti ale acestuia se pot folosi si / sau comercializa separat, in conditii de performanta economica superioara.
- Transformarea hobby-ului intr-o afacere. Pentru aceasta avem doua elemente esentiale: examinarea si constatarea ca hobby-ul respectiv are valoare economica si ca exista o piata suficienta pentru el. Transformarea hobby-ului intr-o afacere va antrena numeroase eforturi.
- Constientizarea existentei unui anumit client pentru o anumita afacere – apare cind o anumita firma are nevoie de un anumit produs si nu exista nici un producator. Aceasta este foarte valoroasa intrucit asigura certitudinea cumparatorului.
- Descoperirea unei nise de piata – este una din cele mai frecvente si de succes oportunitati de afaceri, principalul element fiind determinat de marimea nisei de piata si a duratei acesteia pentru a fi sigur ca poate sustine o afacere de succes pe termen lung.
- Dezvoltarea unei activitati realizate anterior in afara orelor de program de munca.
- Sansa de a intilni si recunoaste o oportunitate de afaceri viabila.
- Competenta sau experienta profesionala deosebita in unul sau mai multe domenii – poate facilita punerea in valoare a oportunitatii de afaceri.
- Situatia economica personala sau familiala disperata – cum ar fi modificarea dramatica a situatiei familiale care impune cu acuitate un venit superior, poate duce la infiintarea de firme mici cu resurse relativ modeste si cu un proces de infiintare concentrat, in timp stress-ant.
- Cumpararea unei firme existente.
- Achizitionarea unei francize. Franciza consta in cumpararea de catre una sau mai multe persoane a dreptului de a marcheta un anumit produs sau serviciu de la o firma consacrata, utilizindu-i marca si numele in conditiile respectarii cu strictete a sistemului aplicat de aceasta. In schimb, francizorul plateste anumite sume sau procente de-a lungul intregii perioade de realizare a francizei. Orice franciza garanteaza succes.
Sursele de oportunitati stiintifice – denumite si spin offs – constau in transferul de cunostinte, de know – how din domeniul universitatilor si institutelor de cercetari in activitatea economica prin implicarea nemijlocita a salariatilor acestora care participa la actiunile interprenoriale. Sursele au conturat trei tipuri principale de Academic Spin – Offs:
- firmele infiintate de cadrele didactice si de cercetarea din universitati si institute de cercetare;
- firmele infiintate de studenti sau absolventi pentru a extrapola cooomercial rezultatele cercetarilor in care au fost implicati;
- firmele infiintate pentru a extrapola comercial rezultatele cercetarilor finalizate in universitati.
Avantajele Academic Spin - Offs sunt:
- descoperirea rapida a oportunitatilor economice oferite de noile cunostinte stiintifice;
- valorificarea operativa a valentelor programatice asociate cunostintelor si know – how-ului stiintific si universitar;
- accelerarea infiintarii si dezvoltarii de firme in domeniul tehnologiilor de varf;
- valorificarea si dezvoltarea talentelor in rindul profesorilor, cercetatorilor, studentilor;
- obtinerea efectiva de sinergie intreprenorial stiintifica.
Dupa Howard Stevenson opoortunitatea economica reprezinta un ansamblu de n determinari.
Dintre aceste patru determinari, cea mai importanta este cea referitoare la persoana. Omul este cel care sesizeaza oportunitatea economica, o identifica si analizeaza, stabileste un demers pragmatic de valorificare si decide si actioneaza asupra respectivei situatii pentru a obtine profit.
Pentru ca o persoana sa poata identifica si fructifica potentiala oportunitate economica trebuie sa posede anumite abilitati pragmatice, cunostinte teoretice, sa aiba contacte cu persoane si organizatii si anumite resurse semnificative din punct de vedere al oportunitatilor respective.
Principalele faze ale abordarii oportunitatii:
- identificarea oportunitatilor economice implica:
- evaluarea necesitatilor;
- stabilirea unei valori pentru persoanele implicate in abordarea oportunitatilor economice;
- asumarea riscului asociat oportunitatii de catre persoanele respective;
- stabilirea cadrului temporal pentru analiza aspectelor implicate;
- prefigurarea de bariere in fata potentialilor concurenti.
- Determinarea resurselor necesare valorificarii oportunitatilor economice presupune:
- dimensionarea resurselor in functie de amploarea, complexitatea si perspectiva oportunitatii economice;
- reliefarea elementelor de unicitate ale abordarii;
- stabilirea contributiei proprii la asigurarea resurselor necesare;
- identificarea surselor de asigurare a celorlalte resurse;
- stabilirea elementelor care pot amplifica sau diminua semnificativ „recoltarea fructelor afacerii”;
- onorarea corespunzatoare a obligatiilor fata de terte parti implicate in afacere.
In perceperea si valorificarea oportunitatilor economice este foarte importanta cunoasterea barierelor, care pot fi:
- individual organizate – se refera la acele persoane sau organizatia interesata in descoperirea oportunitatii economice;
- contextuale – se refera la acele elemente ale mediului ambiant care ingreuneaza aparitia, perceperea si valorificarea oportunitatilor economice potentiale; cele mai frecvente bariere sunt: cultura, legislatia si birocratia, bariere motivational – economice, institutional – economice, descresterea economiei, hiperconcurenta si importurile.
Dilemele care impiedica dezvoltarea oportunitatii economice la nivelul organizatiei sunt:
- prioritatea acordata eficientei sau eficacitatii;
- optarea pentru oportunitatea economica bazata pe initiativa individuala sau pe cea de grup unde coordonarea devine esentiala;
- optarea pentru specializare sau diversificare;
- alegerea tipului de concurenta individuala sau organizatorica.
Studiile de oportunitate au drept obiect principal identificarea oportunitatilor de investitii si promovarea de proiecte de investitii intr-un anumit domeniu de activitate sau zona. Cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca un studiu de oportunitate sunt:
- sa furnizeze informatii esentiale asupra ramurii sau sectorului de activitate in intregul sau;
- sa asigure informatii de baza si cele specifice pentru fiecare oportunitate identificata;
- sa faciliteze intreprinzatorului sau investitorului selectarea celor mai atractive oportunitati economice;
- sa diminueze costurile pentru studiile de fezabilitate.
Studiile de oportunitate se structureaza in mare parte la fel ca si studiile de fezabilitate fara a avea insa consistenta acestora, si, se concentreaza asupra identificarii si evaluarii oportunitatii economice in esenta sa.
Un studiu de oportunitate prezinta urmatoarele componente:
- stabilirea ariei de cuprindere si a continutului studiului;
- identificarea surselor de date ce vor fi utilizate;
- implicarea in realizarea studiului de oportunitate a organizatiei administrative locale sau nationale axate pe dezvoltare.