Pin It

Nicolescu identifica urmatoarele tipuri de oportunitati:

  • Tehnologii revolutionare – datorate progresului tehnologic; tehnologiile rezultate vor constitui oportunitati pentru infiintarea de noi firme. Conform unor specialisti avem trei tipuri de tehnologii de varf:

- tehnologii informationale moderne – care vor inregistra noi progrese in ceea ce priveste miniturizarea computerelor, integrarea lor in diverse tipuri de aparatura si extinderea integrarii lor cu tehnologii specifice altor domenii;

- biotehnologiile – vor asigura intocmirea hartilor genetice pentru oameni si celelalte fiinte, ceea ce va conduce la crearea oportunitatilor de valorificare economica a noilor tehnologii;

- nanotehnologiile – au drept continut principal proiectarea si realizarea de tehnologii materiale, etc., pe baza combinarii instantanee a atomilor.

  • Internetul si magistralele electronice – unul dintre sistemele cu cea mai rapida dezvoltare in ultimul deceniu este internetul, care a patruns pe scara larga in toate domeniile.

Internetul este o retea de computere si concomitent un computer – retea, ce permite unui computer indiferent de marca, model sau sistem de operare sa vina in contct cu alt computer.

  • Comertul electronic – este o practica comerciala ce ofera oportunitati pentru IMM-uri; este definit ca fiind trnzactii comerciale bazate pe transmiterea electronica a datelor prin intermediul unor retele de comunicatii, cum ar fi internetul.

Operationalizarea comertului electronic la nivelul unei tari sau grupe de tari implica parcurgerea unui complex proces care poate fi structurat in cinci etape:

- dezvoltarea arhitecturii informationale pentru comertul electronic;

- stabilirea de standarde privind informatiile de marketing si productie implicate;

- punerea la punct a documentelor juridice utilizate si a modalitatilor de vehiculare a lor intre partenerii de afaceri;

- realizarea sistemului de plati intre partenerii de afaceri;

- reglementarea drepturilor si responsabilitatilor partenerilor implicati privind protectia informatiilor, copy right, etc..

La nivel de firme mici, apelarea la comertul electronic presupune un prac. de 3 fo?:

- redefinirea relatiilor cu clientii;

- remodelarea activitatii propriei firme;

- asigurarea de valoare adaugata pentru clienti.

Elementul esential de care depinde valorificarea oportunitatilor oferite de comertul electronic il reprezinta managementul relatiei cu clientul.

  • Agentii inteligenti – sunt strans legati de internet, conturandu-se ca un tip de activitate specializata, autonoma, de mare utilitate, pentru o parte importanta a firmelor.

Agentii inteligenti reprezinta un nou tip de logicieni destinat in a cerceta, extrage si trata informatiile in mod automat pentru utilizatori, in cadrul unei retele informatice sau a unei baze de date. Caracteristicile principale ale agentilor inteligenti sunt:

- poseda o anumita cunoastere a obiectivelor si dorintelor generale ale utilizatorilor;

- sunt capabili sa aiba initiativa atunci cand li se incredinteaza sarcini de executat, de o amploare considerabila;

- isi modifica propriul comportament in functie de cunostintele asumate;

- sunt capabili sa realizeze interferente;

- manifesta mobilitate, in sensul ca ei pot naviga pe web fara sa primeasca instructiuni de la utilizator.

Exista trei tipuri de agenti inteligenti:

  1. comerciali – care obtin pe web informatii privind anumite produse care compara preturile diferitelor servicii si produse si fac recomandari de cumparari sau preferintele utilizatorilor;
  2. agenti inteligenti in efectuarea de cercetari stiintifice informationale - care realizeaza investigatii pe baza asocierii si filtrarii informatiilor generate de cercetari stiintifice antrioare;
  3. agenti inteligenti financiari – sunt capabili sa urmareasca evolutia valorilor mobiliare, sa difuzeze avertismente privind evolutia preturilor si sa formuleze recomandari privitoare la cumpararea si vanzarea anumitor produse financiare.
  • Alte oportunitati tehnologice noi – cum ar fi:

- ecranele plate;

- teleserviciile – constau intr-un set de activitati de service mobile, prin intermediul carora se realizeaza interfata intre reprezentantii a doua firme;

- sisteme mondiale de navigare prin satelit – reprezinta o infrastructura informatica ce furnizeaza servicii informationale prin intermediul carora se poate determina cu o mare precizie pozitia exacta a unui element plasat in orice punct al globului, in patru dimensiuni – longitudine, latitudine, altitudine si timp.