Conform abordarilor conturate pana in prezent, IMM-urile au nevoie de un mediu favorizant infiintarii si functionarii lor.
Caracteristicile pe care trebuie sa le prezinte mediul favorizant sunt:
- piata functionala cu input-uri si output-uri normale;
- retele de servicii care sa asigure accesul firmelor mici la capitalul necesar, participarea la dialogul social si promovarea de perfectionari legislative, de programe administrative, etc.;
- interesele si punctele de vedere firmelor sunt luate in considerare de factorii politici fara a submina competitivitatea firmelor in general;
- context diversificat inovational si dinamic.
In realizarea mediului favorizant IMM-urilor, guvernul fiecarei tari are un rol determinant care se manifesta pe doua planuri:
- stabilirea de legi si politici adecvate;
- conceperea si implementarea de programe, metodologii si proceduri; este esential ca acestea sa reflecte integral politicile stabilite si concomitent sa fie usor si eficace de aplicat.
Principalele cerinte fata de operationalizarea legilor si politicilor sunt:
- elaborarea si aplicarea transparenta a programelor, metodologiilor si procedurilor;
- evitarea mai multor programe, metodologii si proceduri care impiedica valorificarea de catre firmele mici a oportunitatilor de afaceri oferite de piata si accesul la input-uri convenabile;
- evitarea de metodologii, programe si proceduri prea complexe si greu de aplicat si inteles;
- asigurarea stabilitatii programelor, metodologiilor si procedurilor elaborate de organismele de stat;
- aplicarea corecta si integrala a programelor, metodologiilor si procedurilor, preintampinand birocratia si coruptia;
- implementarea unitara pe tot cuprinsul tarii a programelor, metodologiilor si procedurilor stabilite la nivel national.
Recunoasterea rolului IMM-urilor, amplificarea sa substantiala in mileniul 3, se reflecta si in atentia deosebita pe care o primesc din partea celor mai importante organizatii si organisme internationale (ONU, OIM, OCDE, UE, etc.) care elaboreaza studii si adopta documente programatice focalizate asupra lor, cu acceptul si prin contributia statelor membre.
Astfel, de exemplu ONU a dezvoltat programul de dezvoltare a Natiunilor Unite care au drept componenta principala promovarea IMM-urilor. Prin intermediul acestui program ONU a descris serviciile puse la dispozitia IMM-urilor, care sunt grupate in:
- serviciile pentru realizarea de politici si mediuri favorizante pentru firmele mici;
- training;
- consultanta pentru intreprinderi;
- servicii pentru dezvoltarea comertului si pietelor;
- servicii informationale;
- servicii pentru dezvoltarea relatiilor de afaceri;
- servicii pentru dezvoltarea si cumpararea de tehnologii.
OIM a adoptat in 1998 Recomandari privitoare la crearea de locuri de munca in cadrul IMM-urilor. Recomandarea porneste de la premisa ca stimularea, infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor reprezinta principala cale de a crea noi locuri de munca in deceniile urmatoare.
OCDE a adoptat Chorta IMM-urilor si a unei retele internatioale pentru IMM-uri (INSME) care are drept obiectiv dezvoltarea unui sistem international cuprinzator, de informare si comunicare intre IMM-uri.
UE a adoptat la randul sau mai multe programe care au drept scop primordial crearea unui mediu favorizant infiintarii si dezvoltarii de IMM-uri. Printre acestea amintim:
- programul cadru 5 pentru cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica;
- memorandumul de intelegere pentru accesul deschis la comert electronic pentru IMM-uri europene;
- UE a Intreprinderilor Artizanale Mici si Mijlocii (UAP...).