De cele mai multe ori este foarte dificil să decidem anumite acţiuni în favoarea noastră sau a altora, cu atât mai mult în mediul afacerilor unde un câştig pentru unii ar putea fi daună pentru alţii. Aşadar a elabora şi a lua decizii etice sănătoase nu este o activitate uşoară şi de aceea ea solicită din partea decidentului să posede anumite calităţi “de manager “ şi “de om”. Printre aceste calităţi amintim:
- studii de baza, adică studii de cultura generală;
- studii de specialitate, adică să deţină un minim de cunoştinţe în domeniul pe care îl conduce precum şi bune cunoştinţe manageriale;
- să fie cât mai obiectiv şi să încerce să se detaşeze cât mai mult cu putinţă de problemele personale sau ale grupului de interese din care face parte;
- să fie inteligent şi prudent, adică să poată analiza corect situaţiile şi să acţioneze cu prudenţă;
- să fie responsabil, aceasta în sensul de a-şi însuşi atât succesele cât şi erorile;
- să fie cooperativ cu membrii grupului şi să-i consulte ori de câte ori este nevose;
- să poată lua decizii în timp util, adică să aibă o anume rapiditate în decizii;
- să poată deosebi cu uşurinţă deciziile pe care le poate lua singur de cele care trebuie luate în colectiv;
- să fie analitic în sensul de a analiza toate aspectele sugestive ale situaţiilor ivite;
- să aibă puterea de a sintetiza toate problemele apărute şi a le distribui pe domenii;
- să rezolve toate problemele la timpul lor.
Tipurile de probleme etice care pot apare în activitatea cotidiană sunt foarte diverse. Un sondaj realizat în Statele Unite pe un eşantion de 300 de companii a evidenţiat un numar de 14 tipuri de probleme etice care apar cu o frecvenţă ridicată în viaţa unui manager şi a unei companii:
Tipuri de probleme etice Procent de răspunsuri
Afirmative
Conflicte de interese ale angajaţilor 91
Cadouri incorecte pt. personalul din conducere 91
Hărţuire sexuală 91
Plăţi neautorizate 85
Spaţiul privat al angajatului 84
Probleme de mediu 82
Urmărirea stării de sănătate a angajatului 79
Conflicte între codul etic al firmei şi practica afacerii 77
Securitatea evidenţelor contabile ale firmei 76
Securitatea muncii 76
Conţinutul reclamei 74
Reduceri de personal şi închideri de capacităţi 55
Politici de preţ 42
Salariile directorilor 37
(După “Ethics at Work ,Harvard Business School,1991)
A lua sau a elabora decizii etice importante nu este o activitate la îndemana oricui, deoarece pentru a îndeplini majoritatea criteriilor enumerate mai sus, managerii au nevoie pe lângă o bună pregătire teoretică şi de o anume experienţă practică. În general managerii romani şi nu numai, suferă de aşa numitul sindrom al “Atoateştiutorului”, manifestând un egoism neînţeles în abordarea problemelor decizionale. Conform “Legilor lui Murphy” în aceste cazuri se aplică două reguli:
- Şeful are întotdeauna dreptate;
- Atunci când şeful nu are dreptate, se aplică regula de la punctul nr.1.
Aşa stând lucrurile şi crezând exagerat în posibilităţile propriei persoane sau fiindu-i “jenă” să se consulte cu alţii, acest tip de manager, tot mai cunoscut din păcate, are toate şansele să facă greşeli, unele chiar de natură majoră. Un adevărat conducător este acela care se înconjoară de oameni competenţi şi care promovează munca în echipă.
Reacţiile umane în general au la bază atât decizii cu un caracter pozitiv cât şi decizii cu caracter negativ. Managerii care acţionează imoral înafaceri o fac pentru că ei acţionează la fel şi în viaţa particulară. G.Ibraileanu susţine aceste afirmaţii astfel: ”Cele mai multe judecăţi false în privinţa lucrurilor omeneşti se datoresc infirmităţii morale, şi nu slăbiciunii intelectuale, pentru că mai degrabă pierde omul simţul realităţii din partea morală decât din cea intelectuală.”
O decizie etică este mult mai uşor de luat dinafara sistemului decât dinăuntrul său, deoarece atunci când eşti implicat direct în afacere vei ţine cont şi de factorii de natură subiectivă cei care nu sunt cunoscuţi în afara organizaţiei. În general deciziile etice nu sunt simple judecăţi între corect şi greşit, ele sunt de fapt rezultatul unei analize complexe care să ducă spre un “compromis”. Dar să vedem cum ar trebui să acţioneze un manager în faţa unei decizii importante. Se vor aplica în aceste cazuri trei metode de analiză:
- Se va întocmi o analiză economică în scopul de a cântări avantajele şi dezavantajele viitoarei acţiuni.
2.Se va analiza aspectul legalităţii acţiunilor ce urmează a fi întreprinse.
3.Se vor studia aspectele de ordin etic şi moral ale măsurilor ce urmează a fi implementate.
Dilemele etice apar în lumea afacerilor atunci când apar neconcordanţe între situaţia practica şi principiile de ordin etic. Astfel pot apărea probleme aparent simple dar a căror rezolvare poate contrazice fie principiile eticii fie realitatea practică. Vom delimita astfel probleme legate de aşa numitul “Paradox Etic” care te conduc spre o situaţie de genul: “Să-mi asum responsabilitatea şi riscul inerent al acţiunii mele pe plan economic sau să rămân la judecata morală, abstractă, lipsită de responsabilitate?”. Acestă dilemă - responsabilitate/moralitate - impune mutarea discursului asupra codului de conduită a omului de afaceri, de la responsabilitate şi angajare, la moralism.