1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Controlul calităţii este procesul menţinerii şi garantării unui nivel de calitate în produsul sau serviciul livrat. Este extrem de dificil de a realiza acest control, fără doar şi poate important.

Fabricarea, prin natura ei, permite testarea produsului la scară mare, inspecţiile de calitate, şi stabilirea unor standarde rigide de acceptare pentru a asigura calitatea în produse înainte ca ele să fie fabricate.

Garantarea calităţii serviciilor este mai grea deoarece ele sunt consumate în acelaşi timp în care ele sunt produse.

 

Asigurarea calităţii are o mai mare concentrare decât controlul calităţii. Asigurarea calităţii este implicată nu numai cu direcţionarea problemelor, ci şi în prevenirea problemelor de calitate. Ca atare, asigurarea calităţii este o încercare de a asigura calitatea înainte ca produsul sau serviciul să fie vândut. Fiecare măsură întreprinsă pentru creşterea calităţii, poate duce la creşterea costurilor de producţie dar aceste costuri trebuie să aducă, prin creşterea calităţii produselor, beneficii importante.

Controlul de calitate total. în mod tradiţional, controlul calităţii a fost responsabilitatea departamentului de control al calităţii. Orice nivel al defectelor stabilit de departament ca acceptabil a fost nivelul la care departamentul producţiei a vrut să adere. Oricâte defecte erau găsite, departamentul trebuia să le corecteze. Dar, recent organizaţiile se străduiesc să obţină şi să menţină calitatea într-o modalitate mult mai comprehensivă, mai integrală.

Astăzi, multe organizaţii au adoptat o strategie a controlului total al calităţii. Conceptul a fost defint în anul 1961, în SUA de A.V. Feigenbaum în cartea "Controlul Calităţii Totale", dar pentru aderarea şi implementarea lui au fost necesari mai mult de 20 de ani.

Controlul calităţii totale este un proces de control al calităţii care repartizează sau atribuie responsabilităţi pentru calitate fiecărui muncitor şi nu numai unei mâini de manageri.

Procesul controlului calităţii totale este o încredinţare pentru control. El accentuează deplina participare a tuturor salariaţilor; toţi muncitorii sunt responsabili pentru prevenirea şi corectarea defectelor.

Loading...