Dezvoltarea domeniului este certă. Pe viitor se vor integra cunoştinţele de reprezentare şi raţionamentul inteligentei artificiale cu modele de baze de date şi procesări pentru a produce un „supermodel obiect”. Problemele şi cerinţele apărute vor fi rezolvate şi executate de mai mulţi agenţi în cooperare pentru a găsi cea mai bună soluţie in vederea utilizării resurselor disponibile.
Cunoştinţele şi capacitatea de înţelegere sunt determinate de raţionamentele cerute, de gradul de distribuţie şi împărţire între agenţii sistemului, de precizia şi complementaritatea acestora.
Avantajele privind reprezentarea, modelarea, controlul şi administrarea unor volume foarte mari de date şi diferite din punct de vedere al tipului determină lărgirea interesului pentru acest domeniu.
Un prim răspuns la întrebarea privind viitorul domeniului îl reprezintă Sistemul de „stocare” de înaltă performanţă (HPSS). Acesta e un software care asigură un management ierarhic de stocare si servicii medii de stocare foarte mari.
Capitolul VIII Tablourile de bord electronice
Tabloul de bord reprezintă o tehnică specifică de management care are rolul de a prezenta într-o formă prestabilită un ansamblu de informaţii cu privire la indicatorii de referinţă ai organizaţiei şi la factorii ce condiţionează desfăşurarea eficientă a activităţii.
Caracteristicile tabloului de bord sunt împărţite în:
- caracteristici specifice legate de informarea decidenţilor care se bazează pe contacte personalizate sau pe rapoarte periodice furnizate de nivelurile inferioare;
- caracteristici comune tuturor tablourilor.
Trăsăturile tabloului de bord:
- sunt adaptabile nevoilor si metodelor de lucru ale utilizatorului decident;
- sunt uşor de accesat prin comenzi simple şi puţine, precum şi prin echipamente periferice;
- oferă un timp scurt de răspuns cu afişarea rezultatelor pe display;
- prezintă informaţiile şi sub forma grafică sau tabelară;
- foloseşte informaţii în special pentru funcţiile de urmărire şi control;
- permite căutarea de informaţii printr-o funcţie specială „drill-down” (cercetare pe trepte) prin care se corelează diferite cercetări.
Componentele principale ale unui tablou de bord electronic sunt:
- staţiile de lucru pentru fiecare utilizator;
- sistemul de programe specializate care permite prezentarea informaţiilor si căutarea in bazele de date prin intermediul unor reţele de comunicare.
Tablourile de bord electronice au şi limite ce nu pot fi ignorate:
- dacă sistemele de la bază sunt rudimentare finalitatea nu va genera calitate;
- realizarea unor modificări în tablou e dificila şi impune ca cerinţele utilizatorilor să fie riguros definite;
- se pune accent mai mult pe analiza datelor interne organizaţiei mai uşor accesibile.
Cu timpul se va asista la o translatare a conceptului de sistem informatic pentru decident către conceptul de sistem informatic pentru angajat.