Pin It

INTRODUCERE

Componenta Resurse Umane furnizează mijloacele necesare pentru a face din procesul de recrutare cea mai importantă parte a strategiei de dezvoltare a resurselor umane. Modulele din aceasta categorie fac parte din procesul unitar şi complet de evidenţă, testare şi acceptare a angajării diferiţilor aplicanţi care candidează pentru posturile declarate vacante.

Solutiile informatice de HR este necesar sa dispuna de functii dedicate evaluarii performantelor angajatilor sau gestiunii eficiente a pregatirii profesionale. De asemenea, pentru procesele de recrutare sunt alocate in general resurse importante, sistemele informatice specializate putand contribui substantial la reducerea costurilor aferente acestor procese.
Forta de munca este fara indoiala cea mai importanta resursa din cadrul companiei. Utilizarea eficienta a fortei de munca si posibilitatile de evaluare a angajatilor, realizarea optima a proceselor de recrutare, derularea unor programe adecvate pentru trainingul personalului - sunt numai cateva din elementele care concura la succesul unei afaceri. Managementul resurselor umane este “campul de manevra” cel mai important pentru cresterea profitabilitatii companiei. In acest  context, utilizarea unor sisteme informatice pentru derularea proceselor informationale legate de resursele umane este o cerinta obligatorie.
In ultimii ani, piata solutiilor pentru managementul resurselor umane a inregistrat o evolutie importanta. Cresterea in volum a acestui sector IT a fost insotita de diversificarea si cresterea nivelului calitativ al sistemelor informatice pentru managementul resurselor umane.
Sistemele informatice pentru resursele umane au inregistrat o evolutie importanta in ultimii ani. “Metamorfoza” produsa in cazul aplicatiilor de resurse umane a fost desigur o consecinta a cerintelor utilizatorilor unor asemenea solutii si a unei nevoi acute de informatii tot mai amanuntite privind resursele umane din cadrul companiilor.

Principalul argument in momentul alegerii unei aplicatii software in procesele de recrutare este economia de timp. Pe de alta parte, la final, cand se trage linie, se pare ca si costurile scad considerabil. De exemplu, in sistemul clasic, care presupune, evident, folosirea creionului si a hartiei, si prelucrarea manuala de date, procesul de evaluare anual pentru 150 de angajati ar dura trei luni. "Cu costuri totale, timp exprimat in salariu tarifar orar, consumabile, hartie, costuri logistice pentru multiplicari si transport, mult mai mari decat in cazul utilizarii unui software specializat.

Privita dintr-o perspectiva moderna, suita de aplicatii de resurse umane este utila nu doar pentru managerul de resurse umane; de la candidati si angajati, pana la directori sau actionari, pe toate nivelele ierarhice exista o colaborare gestionata de aplicatiile de resurse umane. Instalarea si utilizarea acestor aplicatii au permis de asemenea cresterea reactivitatii serviciilor de resurse umane la cereri interne (scolarizare, depunerea cererilor de concedii etc.) sau externe (recrutare, gestionare dosare de candidatura). Mai mult decat atat, portalurile specializate au aparut ca o regrupare a aplicatiilor dedicate si a informatiilor in legatura cu resursele umane.

          In acest fel, fazele istorice ale globalizarii si deschiderii sistemelor informatice pentru resursele umane au dus la imbogatirea suitelor de aplicatii specializare cu noi module: managementul competentelor, cunostintelor, a scolarizarii, a recrutarii, etc. In acelasi timp, a avut loc integrarea suitei de HR cu celelalte parti ale sistemului informatic al companiei. Aceasta integrare s-a realizat mai intai intre programul de salarizare si cel de gestionare a timpului si a activitatilor; apoi cu celelalte module ca si contabilitate, financiar, productie, etc.

 

 


EXEMPLU DE PROGRAM DE RECRUTARE

 

In ajutorul specialistilor in resurse umane a fost creat Sincron, un instrument pentru managementul pocesului de recrutare dezvoltat de compania Senior Software, folosit in special de catre firmele specializate in recrutare.

 

"Este una dintre cele mai avansate aplicatii informatice de management al procesului de recrutare pe piata romaneasca, compatibil la integrarea cu sisteme mari de tip Enterprise Resource Planning precum SAP sau Oracle", declara Eleodor Ghenoiu, directorul de comunicare al Senior Software.


Sincron este o aplicatie structurata pe module relationale, ce garanteaza accesul rapid la lista de CV-uri, cautari complexe in baza de date si o utilizare ergonomica. "Arhitectura Sincron permite utilizatorului, operator sau consultant HR, sa intervina in adaptarea aplicatiei pentru cerintele reale aparute in timpul procesului de recrutare", povesteste Ghenoiu. Structura modulara a Sincron cuprinde componente dedicate pentru candidat, proiect, raport, estimare, calendar, comunicare si configurare.

Sincron a fost lansat comercial pe piata romaneasca acum aproximativ sase luni, iar in prezent, gestioneaza managementul recrutarii pentru companii precum Brainspotting, Dynamic HR, Excon Consultanta, ISGPM, Quanta Resurse Umane, Smart Agency si Servier Pharma Romania.


Sincron a fost creat si dezvoltat in 18 luni, de catre o echipa tehnica dedicata dezvoltarii, cu ajutorul unui colectiv de specialisti in recrutare in managementul proceselor de acest tip. Investitia pentru dezvoltarea Sincron se ridica la aproximativ 120.000 de euro. Procesul de dezvoltare continua si in prezent, pentru a oferi noi facilitati, servicii si upgrade-uri pentru platforma existenta. Versiunea comerciala disponibila in acest moment este 1.3, o noua versiune fiind preconizata pentru vara lui 2007.


Din analiza de piata efectuata de echipa Sincron, exista un numar relativ restrans de componente de recrutare, atasate unor module de resurse umane, care insa sunt costisitoare ca pret si nu sunt dedicate specificului tuturor etapelor procesului de recrutare.

"Estimam intreaga piata de aplicatii informatice pentru recrutare la circa 300.000 de euro, la nivelul anului 2007. Din aceasta piata, conform evolutiilor pe care le preconizam, avem in vedere ocuparea unei cote de 60%".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MANAGEMENTUL CALITATII IN REALIZAREA SISTEMELOR INFORMATICE  DE RECRUTARE/CALITATI PE CARE TREBUIE SA LE INDEPLINEASCA SISTEMELE INFORMATICE DE RECRUTARE

 

 

In literatura de specialitate au fost propuse mai multe definitii ale calitatii software, fara a putea preciza care este cea mai adecvata. Calitatea software reprezinta indeplinirea cerintelor functionale, de performanta şi documentare de catre un sistem software.

         „Problema managementului calitatii nu este ceea ce oamenii nu stiu despre el. Problema este ceea ce cred ca stiu...” scria Philip Crosby in cartea sa de referinta „Quality is Free”.

         Cu doua decenii in urma, McCall şi Cavano au definit un set de factori ai calitatii, care au constituit primul pas in incercarea de a dezvolta un sistem de metrici al calitatii software. Acesti factori privesc softwul din trei puncte de vedere diferite:

  • functionarea produsului
  • usurinta revizuirii produsului
  • portabilitatea produsului

Acesti factori includ urmatoarele elemente:

 

CORECTITUDINEA: un program este considerat corect daca transformarile pe care le face conduc la obtinerea unor rezultate ce corespund cantitativ si calitativ cerintelor si obiectivelor utilizatorului

FIABILITATEA: reprezinta gradul de siguranta in functionare a unui program in conformitate cu scopul si precizia pentru care acesta a fost conceput

EFICIENTA: reprezinta cantitatea de resurse de calcul si cod necesare pentru ca un program sa isi indeplineasca functiile

INTEGRITATEA: reprezinta modul in care poate fi controlat accesul persoanelor neautorizate la software sau la date

USURINTA DE UTILIZARE: evidentaita de efortul necesar pentru pregatirea, operarea, pregatirea intrarilor si interpretarea iesirilor unui program

MENTENANTA: reprezinta efortul necesar pentru a localiza si remedia o eroare a unui program

FLEXIBILITATEA: reprezinta efortul necesar pentru a modifica un program functional

TESTABILITATEA: reprezinta efortul necesar pentru a testa un program, pentru a fi sigur ca acesta isi indeplineste functiile proiectate

PORTABILITATEA: reprezinta efortul necesar pentru transferul programului de pe o platformahardware si/sau mediul software pe altul

REUTILIZAREA: gradul in care un program sau parti dintr-un program poate fi reutilizat in alte aplicatii inrudite ca domeniu sau functionare

INTEROPERABILITATEA: reprezinta efortul necesar conectarii unui sistem la un altul

 

Ceea ce este remarcabil la acesti factori este cat de putin s-au modificat, in mai bine de douazeci de ani. Tehnologiile de fabricare a computerelor au evoluat intr-un ritm alert, arhitectura programelor s-a modificat odata cu aparitia de noi tehnologii, insa caracteristicile care definesc software-ul de inalta calitate, par a fi invariabile. Acest lucru are o implicatie directa: o organizatie care adopta acesti factori va putea dezvolta un software de calitate, o lunga periada de timp. Acest lucru va fi independent de modificarile masive in tehnologia computerelor, care cu siguranta vor aparea.