Planificarea reprezinta una din functiile de baza ale managementului calitatii. Prin planificare se stabilesc obiectivele intreprinderii in domeniul calitatii, precum si resursele umane, financiare si materiale necesare pentru realizarea lor.
Importanta deosebita a acestei functii deriva din faptul ca, in present, circa 70 – 80 % din deficientele privind calitatea produselor comercializate se datoreaza desfasurarii necorespunzatoare a activitatilor de planificare si de conceptie.
Procesul planificarii calitatii
Asa cum am mentionat in capitolul 2, principiile de baza si obiectivele fundamentale ale intreprinderii, referitoare la calitate, fac obiectivul planificarii strategice.
Procesul planificarii strategice a calitatii cuprinde urmatoarele etape:
- diagnosticul calitatii,
- analiza previzionala,
- stabilirea obiectivelor fundamentale in domeniul calitatii,
- determinarea resurselor necesare pentru realizarea acestor obiective,
- stabilirea actiunilor optime de intreprins, prin planul strategic al calitatii.
Diagnosticul calitatii are ca scop evaluarea performantelor intreprinderii in domeniul calitatii, luind in considerare contextual sau economic, tehnic si social. Tinind seama de importanta pe care o prezinta diagnosticul in procesul planificarii calitatii, prezentarea metodologiei acestuia este facuta intr-un paragraf distinct(pct.5.2).
Pe baza unei analize previzionale, se evalueaza, in continuare, evolutia probabila a performantelor intreprinderii. In cadrul acestei analize pot fi luate in consideratie urmatoarele elemente :
- aparitia, in perspectiva apropiata, a unui concurent sau disparitia altuia;
- aparitia unui nou furnizor de materii prime sau materiale cu care se aprovizioneaza intreprinderea;
- perfectarea unor noi contracte importante cu clientii actuali sau cu clientii noi;
- lansarea iminenta pe piata a unui produs nou, de catre concurenti, similar cu cel realizat de intreprindere sau care ar putea fi un substituient;
- schimbari importante, preconizate in cadrul intreprinderii (modificari in strategiile si politicile sale, introducerea unor procese, produse, procedee noi etc.);
- evolutia situatiei economice si sociale a intreprinderii, in perspective.
Tinind seama de obiectivele fundamentale, stabilite prin planificarea strategica a calitatii, se realizeaza, in continuare, planificarea operationala a acesteia.
Planificarea operationala a calitatii se refera atat la aspecte externe (identificarea clientilor si stabilirea cerintelor acestora), cit si la aspecte interne (transpunerea cerintelor clientilor in caracteristici de calitate a produsului si dezvoltarea proceselor care sa faca posibila realizarea acestor caracteristici).
Pentru asigurarea eficientei activitatilor de planificare se impune fundamentarea riguroasa a obiectivelor referitoare la calitatea produselor si proceselor intreprinderii.
Punctul de plecare il reprezinta, in acest sens, identificarea cerintelor clientilor, prin studii de marketing, cerinte care trebuie transpuse cit mai exact in caracteristici de calitate a produselor, cuprinse in specificatiile tehnice. Sunt relativ putine metodele care pot fi utilizate pentru definirea acestor caracteristici. Cea mai eficienta metoda este considerata, in prezent, Quality Function Deployment (QFD), prezentata la punctual 5.3.1 al acestui capitol.
O importanta deosebita trebuie acordata prevenirii aparitiei erorilor in procesele de realizare a produselor si asigurarii fiabilitatii si sigurantei in functionare ale acestora. Principalele metode care pot fi utilizate in acest scop, in procesul planificarii calitatii, sunt urmatoarele:
- Failure mode – and Effects Analysis (FMEA);
- Preliminary Hazard Analysis (PHA);
- Fault Hazard Analysis (FHA);
- Operating Hazard Analysis (OHA);
- Human Eror Mode – and Effect Analysis (IEMEA).
Aceste metode sunt prezentate pe larg in literatura de specialitate. Dintre ele, in practica economica se utilizeaza relativ frecvent analiza modurilor de defectare si a efectelor acestora (FMEA), care este prezentata la punctual 5/3/2 al acestui capitol.
Dupa stabilirea obiectivelor referitoare la calitate, sunt elaborate planurile operationale ale calitatii.
Acestea prevad practicile, resursele, activitatile si responsabilitatile stabilite pentru realizarea obiectivelor calitatii. Pentru a veni in sprijinul agentilor economici, Comitetul ethnic ISO/TC 176/SC2 a elaborate un standard international referitor la planurile calitatii.
Standardele ISO 9000 acorda o importanta deosebita planificarii, formuland o serie de cerinte care trebuie luate in consideratie in cazul implementarii unui model de asigurare externa a calitatii. Aceste cerinte sunt prezentate in paragraful 5.4. In procesul implementarii planurilor calitatii trebuie evaluata in mod continuu eficacitatea acestora in realizarea obiectivelor, luindu-se masurile corctive sau de imbunatatire necesare.