Ce anume îi determină pe oameni să ajungă în anumite posturi sau functii în cadrul organizatiilor si, odată ajunsi, să-si desfăsoare activitatea într-un fel sau altul?
Nu sunt necesare experienţe de laborator pentru a dovedi adevărul că nimic nu intră în conştiinţă dacă aceasta nu este mobilizată de un oarecare interes, dacă lipseşte motivaţia. Actele de conduită nu se produc niciodată mecanic, gratuit.
Managerii nu-şi pot exercita eficient funcţia fără a cunoaşte în mod serios cauzele ce susţin atitudinile şi comportamentul oamenilor cu care lucrează, personalitatea lor. Toate acţiunile managerului trebuie să aibă la bază cunoaşterea efectivă a felului în care oamenii se comportă şi se schimbă realmente şi nu a modului în care ar dori el ca ei să se comporte.
Se pune astfel problema de a determina conduita umană, factorii interiori dinamici ce contribuie la mobilizarea energiei necesare înfăptuirii unui act sau care intervin în opţiunea pentru o acţiune sau nonacţiune în faţa unei realităţi exterioare, adică motivaţia.
Motivaţia exprimă faptul că la baza condiţiei umane se află întotdeauna un ansamblu de mobiluri - nevoi, interese, intenţii, tendinţe, idealuri - care susţin realizarea anumitor acţiuni, fapte, atitudini, aceasta fiind o lege fundamentală în psihologie.
Derivând din cuvântul latin "movere" (mişcare), motivaţia este o stare interioară ce energizează, activează sau pune în mişcare un individ, canalizând, orientând comportamentul său în direcţia unui ţel, unui obiectiv. Un motiv a fost descris de pshihologi ca o nelinişte, o lipsă, o dorinţă puternică, o forţă. Odată aflat sub stăpânirea unui motiv, un organism face ceva, ceva care să reducă neliniştea, să înlăture lipsa, să aline dorinţa, să atenueze forţa. Cheia înţelegerii motivaţiei stă în semnificaţia şi raportul dintre nevoi, impulsuri şi ţeluri (obiective). în figura 9.1 este prezentat grafic procesul de motivare. Nevoile generează impulsuri de a realiza obiective.
Motivaţia, având deci semnificaţia voinţei de a realiza, este una dintre cele mai importante sarcini cu care se confruntă un manager. Performanţele (P) sunt rezultatul produsului între abilităţi (A), motivaţie (M) şi rolul (R) pe care un individ îl joacă într-o organizaţie şi sunt sintetic exprimate de formula:
P = A x M x R
Pentru a-i mobiliza pe oameni nu există mijloace formale; este necesară încredere, bunăvoinţă şi înţelegere faţă de cerinţele şi dezideratele lor. Cei care pot şi doresc să lucreze mai bine trebuie ajutaţi, mizând pe pornirea lor lăuntrică de a-şi satisface nevoile prin munca lor, adică trebuie motivaţi.
Motivarea cu succes a salariaţilor se bazează mai mult pe o filosofie managerială decât pe aplicarea unei tehnici date. Faptul important este atitudinea managerului faţă de oamenii pe care îi conduce şi reacţia acestora la această atitudine. Un manager de succes creează un climat în care salariaţii pot aplica ei înşişi, din toată inima, voinţa de a creşte productivitatea, performanţele lor. Această concepţie a fost exprimată de preşedintele unei mari companii americane astfel: "Poţi cumpăra timpul cuiva; poţi cumpăra prezenţa fizică a unui om la un anumit loc; poţi cumpăra chiar şi un anumit număr de mişcări musculare abile într-un interval de timp dat, dar nu poţi cumpăra loialitatea, nu poţi cumpăra devotamentul, mintea şi sufletul. Trebuie să câştigi toate acestea."
Fără îndoială întrebarea "Cum îi pot motiva pe oamenii mei?" a fost pusă în toate epocile şi în toate limbile, atât în sens filosofic, cât şi în sens practic. Numeroasele teorii care au apărut din strădania de a găsi răspuns la această întrebare pot fi grupate în două categorii: teorii ce privesc conţinutul motivaţiei şi teorii ce abordează procesul de motivare.
În prima categorie sunt incluse teoriile ce prezintă şi ierarhizează nevoile umane, teorii preocupate de ceea ce îi motivează pe oameni. În cea de-a doua categorie se încadrează conceptele care se referă la aşteptarile, speranţele, sentimentele de echitate, la stimularea şi întărirea unui anumit comportament şi îşi propun să releve modul cum sunt motivaţi oamenii. În continuare vom prezenta câteva, cele mai cunoscute, concepte teoretice privind motivaţia.