Pin It

Orice subiect dispune de un potenţial creativ, pentru că orice subiect posedă o experienţă, pe care o prelucrează mereu şi variabil, utilizând operaţii, tehnici şi scheme mintale.

în linii generale, se ajunge la noi idei sau proiecte prin transformări şi recombinări ale datelor cognitive, de care subiectul dispune.

Gândirea logică aduce o anumită contribuţie la creaţie. Renumiţi savanţi, consideră că şi mai importantă este imaginaţia, care posedă un grad mai mare de libertate, nu este încătuşată de reguli şi norme fixe.

Demersurile creatoare pot fi spontane sau intenţionate şi voluntare. în ambele cazuri, ele trebuie să fie susţinute energetic de trebuinţe şi motive, de înclinaţii, interese şi aspiraţii.

În psihologia românească structura creativităţii este explicată prin intermediul modelului bifactorial al creativităţii. Cele 2 categorii de factori sunt:

  1. vectorii - termen, ce reuneşte toate stările şi dispozitivele energetice, acestea susţinând subiectul în acţiune şi anume: trebuinţele, motivele, scopurile, înclinaţiile, aspiraţiile, convingerile, atitudinile caracteriale.
  2. operaţiile generative - cuprind sistemele de operaţii, aptitudinile generale sau speciale de nivel supramediu.

Vectorii sunt cei, care declanşează, selectiv ciclurile operatorii şi le direcţionează într-un anumit sens.

Deci creativitatea nu este altceva decât interacţiunea optimă între vectorii creativi şi operaţiile generative.

La nivelul personalităţii se constituie blocuri între vectorii atitudinali şi acele sisteme de operaţii, pe care le-am numit aptitudini. Aceste structuri fac parte dintr-un stil de acţiune, cunoaştere şi realizare a subiectului, care au sau nu efecte creative.

Considerată ca o structură de personalitate, creativitatea este, în esenţă, interacţiunea optimă dintre atitudinile predominant creative şi aptitudinale generale şi speciale de nivel supramediu şi superior.

Nu este suficient deci să dispui de aptitudini, dacă acestea nu sunt orientate, strategic, prin motivaţie şi atitudini, spre descoperirea şi generarea noului cu valoare de originalitate.

Printre atitudinile creative importante, menţionăm:

  • încrederea în forţele proprii şi înclinaţia puternică spre realizarea de sine;
  • interesele cognitive şi devotamentul pentru profesiunea aleasă, care se include esenţial în sensul şi scopul vieţii;
  • cutezanţă în adoptarea de noi scopuri neobişnuite;
  • perseverenţa în căutarea de soluţii şi în realizarea proiectului schiţat.
  • simţul valorii şi atitudinile valorizatoare;
  • grupul atitudinilor direct creative, constând din simţământul noului, dragostea şi receptivitatea pentru tot ce este nou şi respectul faţă de originalitate.