Pin It

Teoria sistemica a lui Bowen descrie cum familia ca o retea de relatii multigene-rationala, formeaza interjocul individualitatii si al faptului de a fi impreuna folosind sase concepte interconectate: diferentierea sinelui; triunghiurile, procesul emotional al familiei nucleare, procesul proiectiei familiei, procesul de transmisie multigenerationala si pozitia de inrudire. In anii 1970, Bowen a adaugat doua concepte suplimentare: separarea emotionala si procesul emotional societal.

Diferentierea sinelui : este capacitatea de a gandi si reflecta pentru a nu raspunde automat presiunilor emotionale interne sau  externe. Este capacitatea de a fi flexibil si de a actiona cu intelepciune, chiar in  momente de anxietate. Persoana care poseda diferentierea sinelui este capabila sa echilibreze gandirea si sentimentul; este capabila de emotie puternica si spontaneitate, dar poseda si auto constrangere care vine cu abilitatea de a rezista la efortul impulsurilor emotionale. In contrast oamenii care nu poseda capacitatea diferentierii sinelui tind sa reactioneze emotinal, cu supunere sau neincredere fata de alti oameni. Ei au putina identitate autonoma; in schimb ei au o tendinta spre fuziune emotionala cu altii.

Guerin defineste diferentierea sinelui ca pe un proces de eliberare partiala a unei persoane de haosul emotional al familiei sale. Eliberarea conduce la analizarea rolului propriu ca participant activ in sistemul de relatii, in locul invinovatirii problemelor tuturor, dar nu ale sale. Nivelul adaptiv de functionare este capacitatea de a face efortul constient de a fi obiectiv si de a se comporta rational in fata presiunilor emotionale.

Triunghiurile  emotionale.

Influenta majora asupra activitatii triunghiurilor o are anxietatea. Cu cat creste anxietatea, oamenii traiesc o nevoie mai mare de apropierea emotionala sau, ca reactie la presiunile altora, o mai mare nevoie de distantare.Cu cat mai multi oameni raspund mai intai cu anxietate, cu atat ei sunt mai putin toleranti unul fata de altul si mai polarizati de diferente.Cand doi oameni au probleme pe care sunt incapabili sa le rezolve, de obicei ei se aseaza pe pozitia ca este greu sa vorbesti despre anumite lucruri; de fapt unul sau ambii parteneri cer simpatia cuiva sau conflictul va fi atras de o a treia persoana, care incearca sa-l rezolve sau sa ia o pozitie. Daca implicarea unei terte parti este numai temporara si determina pe cei doi oameni sa cerceteze diferentele, triunghiul nu devine fix. Dar daca a treia persoana ramane implicata ; triunghiul devine o parte regulata a relatiei.

Procesul emotional al familiei. Acest concept se ocupa de fortele emotionale din familie care opereaza de-a lungul anilor in paternuri recurente. Lipsa capacitatii de diferentiere din familia de origine conduce la o separare emotionala de parinti, care conduce in schimb la fuziune in casatorie. Din momentul  in care aceasta noua fuziune este instabila ea tinde sa produca una sau mai multe din urmatoarele: distantiere emotionala reactiva intre parteneri; disfunctie fizica sau  emotionala la un partener; conflict marital sau proiectia problemei asupra unuia sau mai multor copii.

Procesul de proiectie al familiei. Este un proces prin care parintii transmit copiilor lor lipsa capacitatii lor de diferentiere.Fuziunea emotionala dintr-un cuplu creeaza tensiune care conduce la conflict, distantiere emotionala sau supra si subfunctionare reciproca.

Procesul de transmitere multigenerational. Acest concept descrie transmiterea anxietatii cronice de la o generatie la alta. In fiecare generatie copilul cel mai implicat in fuziunea familiei se deplaseaza spre un nivel mai scazut al capacitatii de diferentiere a sinelui, in timp ce copilul cel mai putin implicat se deplaseaza catre nivelul cel mai ridicat al capacitatii de diferentiere.

Scopul terapiei

Terapia este o oportunitate pentru oameni de a invata mai mult despre ei insisi si despre relatiile lor, in asa fel incat sa poata sa-si asume responsabilitatea propriilor probleme. Terapia boweniana este un proces de investigatie activa, in care terapeutul,ghidat de cea mai cuprinzatoare teorie din terapia de familie ajuta membrii familiei sa renunte la ideea de vinovatie si sa gaseasca greseala pentru a se confrunta si a explora propriile lor roluri din problemele familiei. Trasarea paternului problemelor familiei inseamna sa acorzi atentie la doua lucruri: procesului si structurii. Procesul se refera la paternurile reactivitatii emotionale; structura se refera la reteaua interconectata a triunghiurilor.

Pentru a schimba sistemul, modificarea trebuie sa aiba loc in triunghiul cel mai important din familie, acela care implica cuplul marital. Pentru a realiza acest lucru, terapeutul creeaza un triunghi nou, unul terapeutic. Daca terapeutul este in contact cu partenerii, in timp ce din punct de vedere emotional ramane neutru, ei pot incepe procesul detriunghiularii si diferentierii care va schimba profund si permanent sistemul intregii familiei.

Metodologia clinica legata de aceasta formulare cerceteaza:

  • Cresterea capacitatii parintilor sa-si gestioneze propria anxietate si de aici sa devina mai capabili sa se ocupe de comportamentul copiilor si
  • Fortificarea nivelului functionarii emotionale a cuplului prin cresterea capacitatii de a opera cu anxietatea mai scazuta in familiile lor de origine.

Scopul  terapiei maritale este sa imbunatateasca autofocusul sa diminueze reactivitatea emotionala si sa modifice paternurile disfunctionale. Tehnicile majore din terapia boweniana includ genogramele; intrebarile de proces, experimentele de relatii, desfacerea triunghiurilor, antrenarea, luarea pozitiilor – eu si povestile de deplasare.

Evaluarea

0 evaluare a sistemelor familiei extinse incepe cu o descriere si o istorie a problemei prezentate. Apoi urmeaza istoria unei familii nucleare, inclusiv informatiile despre trecutul ambilor parinti; locul unde a trait familia si cand s-au mutat in special in legatura cu locatia familiilor extinse. Partea urmatoare a evaluarii este dedicata istoriei ambilor soti, nasterilor, pozitiei fratilor, faptelor semnificative despre copilaria acestora si despre copilaria acestora si despre functionarea trecuta si prezenta a  parintilor acestora. Toate aceste informatii sunt inregistrate intr-o genograma care acopera cel putin trei generatii.

Genogramele sunt diagrame schematice care listeaza membrii familiei si relatiile acestora unul cu celalalt. Ceea ce face din genograma mai mult decat un portret static al istorie familiei este includerea conflictelor relationale, a separarilor si a triunghiurilor.