Pin It

Dimensiunea comercial-economică a colaborării Republicii Mol­dova cu Republica Populară Chineză este deosebit de importantă, fiind explicată prin mai multe considerente. În primul rând, China devine treptat un centru economic şi financiar important în afaceri globale, care îşi extinde rapid influenţa pe arena internaţională, atât în sfera politică, cât şi în cea comercial-economică şi financiară. În al doilea rând, China contemporană este o imensă piaţă de desface­re, care după numărul de consumatori este cea mai mare din lume. În acest sens, produsele moldoveneşti, la care am atribui în primul rând vinurile, ar fi asigurate, în cazul afirmării pe piaţa chineză, cu un consumator stabil. De asemenea, pentru ţara noastră prezintă un interes deosebit experienţa Chinei în crearea „zonelor speciale", care au avut şi au în continuare un mare rol în dezvoltarea economiei chineze. Totodată, pentru Republica Moldova este importantă şi ex­perienţa Chinei privind aplicarea principiilor de dirijare a economi­ei, bazate pe un management modern, fapt ce a influenţat benefic procesul de eficientizare a tuturor sferelor economiei naţionale. Ast­fel, dezvoltarea şi aprofundarea colaborării comercial-economice cu Republica Populară Chineză trebuie să devină un obiectiv major al factorilor de decizie în determinarea priorităţilor de comerţ exterior pentru ţara noastră.

În vederea dezvoltării colaborării economice cu China chiar de la început s-a atras atenţie la crearea cadrului juridic necesar. Astfel, la 18 ianuarie 1992 a fost semnat la Chişinău Acordul comercial-econo- mic dintre guvernele Republicii Moldova şi Republicii Populare Chi­neze, care a pus bazele dezvoltării unor relaţii economice şi comerci­ale stabile şi de lungă durată. Ambele state au decis să creeze condiţii favorabile pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale, să-şi acorde sprijin în organizarea târgurilor şi expoziţiilor cu profil tehnico-economic, să efectueze schimburi de delegaţii şi grupului comerciale. Se mai pre­vedea deschiderea pe teritoriul ambelor state a reprezentanţelor per­manente ale companiilor, întreprinderilor şi organizaţiilor ce practicau activitatea economico-comercială, a punctelor şi staţiunilor de deser­vire a mărfurilor de export [6, p.269].

Cadrul juridic de colaborare în aspect comercial-economic a fost completat şi prin semnarea, la 19 ianuarie 1992, a Protocolului Trata­tivelor dintre delegaţia guvernamentală a Republicii Moldova şi de­legaţia guvernamentală comercial-economică a Republicii Populare Chineze, care a avut drept scop aprofundarea colaborării în domeniu, precum: elaborarea şi semnarea documentelor privind probleme­le protecţiei investiţiilor străine, evitarea dublei impuneri, modul de efectuare a operaţiunilor bancare, organizarea transportului, dezvol­tarea comerţului reciproc avantajos, crearea unor societăţi comune şi întreprinderi mixte, organizarea expoziţiilor şi târgurilor industrial-co- merciale [6, p.270].

Un alt document important pentru colaborarea comercial-economi- că a fost Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Re­publicii Populare Chineze pentru evitarea dublei impuneri şi preveni­rea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnat la Beijing în iunie 2000. Acordul respectiv stabilea principalele modalităţi de colaborare bilaterală privind evitarea impunerilor duble între agenţii economici ale părţilor, cum ar fi: veniturile din proprietăţi imobiliare, profituri din activitatea de afaceri, întreprinderi asociate, câştiguri de capital, dividendele şi dobânzile etc. Prin semnarea acestui acord se stabileau condiţii normale de activitate comercială, care corespundeau standardelor internaţionale în domeniu [7, p.75-92].

De mare importanţă pentru colaborarea ulterioară moldo-chineză în aspect economic a fost instituirea comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare economică, comercială şi tehnico-ştiinţifică, oficializată prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr.1112 din 2 decembrie 1997. Această comisie şi-a început oficial activitatea în august 1999, când a fost convocată în prima sa şedinţă. Vom remar­ca că comisia interguvernamentală mixtă moldo-chineză a constituit un mecanism eficient de colaborare bilaterală, în cadrul căreia părţile abordează cele nai diverse domenii privind problemele existente în relaţiile comercial-economice, formulând propuneri concrete de eli­minare a deficienţelor existente, dar şi identificând noi domenii pentru aprofundarea lor [1, p.80].

În acest context menţionăm şedinţa ordinară a comisiei guverna­mentale mixte moldo-chineze, care a avut loc la Bejing, în anul 2006. Discuţiile în cadrul comisiei s-au concentrat asupra unor proiecte im­portante pentru dezvoltarea ulterioară a relaţiilor moldo-chineze. Ast­fel, delegaţia chineză a stăruit să ducă la bun sfârşit un proiect început cu câţiva ani în urmă, pentru care a alocat 500 mii de dolari, şi anume: de construcţie a Centrului de medicină tradiţională chineză la Chişi­nău. Centrul fusese deja deschis, dar pentru o mai bună funcţionare a acestuia China s-a angajat să trimită experţi proprii în domeniul medi­cinii tradiţionale chineze [1, p.81].

Colaborarea comercial-economică moldo-chineză a început să prindă contur după vizita în Republica Moldova a Preşedintelui Re­publicii Populare Chineze Jiang Zemin, din anul 2001. Astfel, dacă în anul 2000 volumul schimburilor comerciale moldo-chineze s-au cifrat la un indice destul de modest, de circa 4 milioane de dolari, peste 10 ani, în 2010, acest indice s-a majorat până la 322,5 milioane de dolari, iar în anul 2016 a crescut deja până la 408,2 milioane de dolari [2], China plasându-se în prezent pe locul 6 printre partenerii economici externi ai Republicii Moldova însă, o trăsătură distinctă a comerţului bilateral moldo-chinez este predominarea netă a importului moldo­venesc din China, faţă de exportul în această ţară. La acest capitol datele comerţului bilateral indică că din cifra totală de 408,2 milioane de dolari în anul 2016 doar 14,5 milioane au constituit exportul Mol­dovei în această ţară, iar 393,7 milioane - import din China. Astfel, se constituie un obiectiv major al comerţului Republicii Moldova cu Republica Populară Chineză, şi anume - reducerea deficitului enorm al balanţei comerciale bilaterale.

Este de subliniat că experţii moldoveni, analizând perspectivele şi oportunităţile de dezvoltare în continuare a comerţului cu China, au propus ca direcţie majoră în acest sens să fie determinată cea a coope­rării în domeniul viticulturii şi vinificaţiei. Partea chineză a dat curs acestei propuneri, astfel că în noiembrie 2001 la Beijing a fost semnat

Memorandumul cu privire la cooperarea în domeniul viticulturii şi vinificării dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Populare Chineze, în care erau stipulate activităţi concrete de cola­borare bilaterală. Printre acestea se prevedea crearea în China a unei baze experimentale de cultivare a viţei-de-vie, formată în comun de tehnologi din ambele state. Se mai prevedea examinarea posibilităţii de creare a unui Centru moldo-chinez de cercetare şi exploatare în do­meniul vinificării, dar şi studierea posibilităţii de creare în Republica Moldova a unei întreprinderi mixte în acest domeniu, precum şi a celei de dezvoltare treptată a diverselor forme de cooperare [7, p.100-102]. Spre regret, această colaborare promiţătoare aşa şi nu a fost dezvoltată suficient în anii următori.

De menţionat că Republica Moldova a desfăşurat activităţi destul de ample pentru a se afirma pe piaţa chineză. La acestea am putea atri­bui participarea ţării noastre, în septembrie 2010, la Expoziţia World Expo Shanghai 2010, organizată pentru prima dată în China. Expozi­ţia a reprezentat o platformă grandioasă pentru extinderea ulterioară a relaţiilor reciproc avantajoase şi consolidarea prieteniei deja existen­te moldo-chineze, prin intermediul unui parteneriat de afaceri în cele mai diverse domenii. Pavilionul Republicii Moldova a fost vizitat de circa 1,6 milioane de persoane. Sloganul standului Republicii Mol­dova „Oraşul meu este şi oraşul tău" a adus în prim- plan trăsăturile naţionale ale poporului nostru - ospitalitatea şi bunăvoinţa, precum şi deschiderea spre cooperare în toate domeniile: economie, cultură şi ştiinţă. Expoziţia World 2010 a reprezentat şi un simbol al viitoru­lui, care indică direcţia dezvoltării unei economii globale integrate [1, p.81-82].

In septembrie 2010 la Beijing a avut loc şi şedinţa a 5-a a Comisiei interguvernamentale mixte moldo-chineze pentru cooperarea comer- cial-economică. Subiectele de pe ordinea de zi au vizat dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul economic şi investiţional, crearea parcurilor industriale, colaborarea în domeniul agriculturii şi vinifi- caţiei, transporturilor şi infrastructurii drumurilor, comunicaţiilor şi tehnologiilor informaţionale etc. Părţile au semnat şi Acordul de co­operare economică şi tehnică între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Populare Chineze, privind acordarea unui ajutor nerambursabil de 20 milioane de yuani, o parte din care urmau să fie folosiţi pentru sprijinirea reconstrucţiei caselor ce au fost distruse în urma inundaţiilor care au avut loc în Republica Moldova [1, p.85].

În ultimii ani Moldova importă din China maşini, echipamente de construcţie, medicamente, electrocasnice şi utilaje pentru telecomunica­ţii etc. Produsele industriei uşoare, precum confecţiile, care erau cândva mărfuri principale ale importurilor din China, ocupă acum o pondere relativ scăzută în totalul importurilor din această ţară. Cât priveşte ex­portul moldovenesc pe piaţa Chinei, produsele agricole şi vinurile au în­ceput să fie destul de apreciate de consumatorii chinezi. Spre exemplu, în anul 2011 exportul vinului moldovenesc în China a crescut până la 3,03 milioane de dolari, de 2,2 ori mai mult decât în anul 2010. În aprilie 2012, 17 companii din Republica Moldov au participat la Shanghai la un festival dedicat vinului şi culturii naţionale [1, p.84].

Referitor la majorarea în continuare a exporturilor de vin moldove­nesc în China, vom indica că în martie 2012 o delegaţie a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova, în cadrul unei vizite efectuate în China, a semnat un contract de cooperare în­tre Combinatul de vinuri „Cricova" şi compania chineză „Malul de Aur". Proiectul prevede livrarea în China a unui milion de sticle de vin anual şi promovarea de către partea chineză a culturii consumului de vinuri în baza produselor Cricova. Autorităţile de la Chişinău se arată convinse că semnarea acestui Acord va deschide o nouă etapă în promovarea vinului moldovenesc pe piaţa chineză [8].

În martie 2016, 16 companii din Republica Moldova au participat la cea de-a 94-a expoziţie, desfăşurată în oraşul chinez Chegdu cu ge­nericul „China Food and Drink Fair", cu un brand unic vinicol naţio­nal, intitulat „Vinurile Moldovei - o legendă vie". Această expoziţie este cea mai prestigioasă de acest gen în China, fiind specializată în expunerea producţiei vinicole şi alimentare. Biroul naţional al vinului din Republica Moldova a informat că în anul 2015 exportul de vinuri moldoveneşti pe piaţa chineză s-a dublat. Pe parcursul anului 2015 în Republica Populară Chineză au fost exportate peste 3 milioane de sticle de vin moldovenesc, ţara noastră făcând parte din primele 10 exportatoare de vin în China [4].

Referitor la situaţia actuală pe piaţa vinicolă chineză este necesar de subliniat că însăşi China este un mare producător de vinuri, deţinând la acest capitol poziţia a 5-a în lume [3, p.732]. Totodată, exportatorii moldoveni în această ţară sunt nevoiţi să concureze cu importatori de elită din Franţa, Cile, Spania, Australia şi Italia, care ocupă primele 5 poziţii în livrările de vin pe piaţa chineză. Cota Republicii Moldova în importurile de vin în China constituie sub 1% din total. De aseme­nea, exportatorii moldoveni sunt nevoiţi să activeze în condiţii dificile, comparativ cu alte ţări, deoarece plătesc taxe vamale majorate pentru livrările pe piaţa chineză. În situaţia creată, o soluţie ar fi semnarea de către Republica Moldova a unui acord cu China, după exemplul exportatorilor cilieni, de scutire a taxelor vamale pentru livrările de vin pe piaţa chineză [11].

La 1-2 decembrie 2016 la Chişinău s-a desfăşurat şedinţa ordi­nară a Comisiei interguvernamentale mixte moldo-chineze, care a discutat în mod tradiţional starea colaborării în domeniile respective, fiind trasate şi sarcini pentru perioada ulterioară [9]. În particular, părţile au convenit să contribuie la majorarea comerţului bilateral, prevăzând pentru aceasta multiplicarea participării la expoziţii, or­ganizarea vizitelor reciproce ale delegaţiilor din cele două ţări etc. Partea moldavă a propus organizarea unor vizite ale oamenilor de afaceri din Republica Moldova în China, pentru a se familiariza cu activitatea parcurilor industriale şi a zonelor economice chineze. De asemenea, Moldova a propus Chinei să folosească posibilităţile Aeroportului liber internaţional „Mărculeşti", care oferă investito­rilor străini condiţii avantajoase de dezvoltare a businessului şi an- treprenorialului. În cadrul şedinţei a fost apreciată semnarea în timp previzibil a Memorandumului de instituire în oraşul chinez Taisyuan a Centrului pentru promovarea culturii vinului moldovenesc. Părţile au abordat şi alte probleme de interes reciproc care vizează colabo­rarea comercial-economică bilaterală.