1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Devine tot mai evident pentru tot mai multa lume ca traim intr-o epoca in care rapiditatea acumularilor din toate domeniile de activitate determina ca schimbarile sa capete un caracter exponenţial. Acest lucru este evident, desigur, si in domeniul militar, unde, pentru ca societatea este deja una informationala, inregistram un impact deosebit al informaţiei. Specialistii considera ca, in acest moment, isi fac simtita prezenta trei revoluţii:

 • in domeniul politicii mondiale, odata cu implozia Uniunii Sovietice si terminarea razboiului rece;
 • in domeniul bugetului pentru aparare, care cunoaste reduceri corespunzatoare semnificative;
 • in domeniul militar propriu-zis.

Din punct de vedere militar, aceste trei revolutii creaza, la randul lor, un numar de cerinte care vizeaza urmatoarele trei domenii:

 • informatii, supraveghere si recunoastere; respectiv, a sti ce se intampla in orice moment pe campul de lupta;
 • comanda, control, comunicatii, computere si procesarea informatiei (C4I); respectiv, a intelege ce se petrece;
 • precizia utilizarii fortei; respectiv transformarea cunostintelor generate de primele doua domenii in actiune.

"Se intampla ca ... asistam la crearea 'sistemului sistemelor'. împletirea capacitatii noastre crescande de a obtine informatii in mod instantaneu si continuu, indiferent de conditiile climaterice, cu capacitatea de a le prelucra si intelege defineste 'dominaţia cunoasterii spaţiului de lupta'... Rezultatul il va constitui o prapastie crescanda dintre fortele americane si cele ale oricarui oponent, in ceea ce priveste constientizarea si intelegerea a tot ce poate avea o semnificatie militara in orice domeniu in care am putea fi angajati".

"Daca ne hotaram sa acceleram tranzitia, ea poate fi incheiata la inceputul secolului urmator. Am putea fi atunci de cealalta parte a actualei revolutii in domeniul militar, cu un avantaj de, poate, cateva decenii fata de oricare alta natiune. Acest lucru este important pentru o multitudine de ratiuni; una dintre cele mai importante este ca, realizand revolutia, ni se ofera posibilitatea, mai degraba, de a modela mediul international, decat de a reactiona la stimulii sai." (Amiral William Owens, Vicepresedinte al Comitetului Mixt al Şefilor de Stat Major).

RAZBOIUL INFORMAŢIONAL

Societatea informationala are la baza, desigur, informatia si tehnologia informatiilor. Este, deci, firesc ca si razboiul sa penetreze acest domeniu. Drept urmare, conflictul modern va fi caracterizat de lupta vizand sistemele informationale. Toate formele de lupta pentru control si dominatie in domeniul informatiilor sunt considerate, esentialmente, o singura lupta, iar tehnicile de lupta in domeniul informatiilor, ca aspecte ale unei singure discipline. "Razboiul informational, ca o tehnica separata de purtare a razboiului, nu exista. Exista, in schimb, cateva forme distincte de razboi informational, fiecare pretinzand ca sta la baza conceptului mai larg. Pot fi distinse sapte forme de razboi informational - respectiv, conflicte care implica protejarea, manipularea, degradarea si interzicerea accesului la informatie:

(i) razboiul privind comanda si controlul (care loveste capul si gatul inamicului), (ii) razboiul bazat pe informatii (care consta in proiectarea, protectia sau interdictia accesului la sisteme ce cauta sa obtina un grad suficient de cunostinte pentru a domina spatiul de lupta), (iii) razboiul electronic (tehnici radio-electronice sau criptografice), (iv) razboiul psihologic (in care informatia este utilizata pentru a modifica hotararile prietenilor, neutrilor si inamicului), (v) razboiul pirateriei in domeiul calculatoarelor (in care sunt atacate sistemele de computere), (vi) razboiul informational economic (blocarea informatiei sau canalizarea ei pentru obtinerea dominatiei economice, si (vii) razboiul spatiului cibernetic ... Toate aceste forme sunt slab legate intre ele." (Martin C. Libicki, Institute for National Strategic Studies, National Defense University, Washington, DC, US)

Ca sa intelegem mai bine ce inseamna progresul realizat in ultimii ani in domeniul obtinerii, prelucrarii, comunicarii si utilizarii informatiei, se cuvine sa aratam ca, daca el ar putea fi tradus in domeniul transportului aerian, atunci o calatorie cu avionul de la Tokio la Washington ar trebui sa dureze mai putin de ... 5 minute, la un cost de ... 2 dolari si cu un consum de ... cca. 2 l de combustibil ...

" Drept rezultat al fenomenalei revolutii din domeniul electronicii solide (solid state electronics) si a cataclismului corespunzator petrecut in domeniul procesarii si transmiterii informatiei, cateva institutii nationale cheie si-au modificat drastic modul de operare. Cateva exemple de asemenea institutii sunt bancile, bursele de valori, retelele telefonice, nodurile energetice si sistemele de control al traficului aerian. Ele depind din ce in ce mai mult de informatie, pentru a-si spori semnificativ eficienta, in scopul de a supravietui pe piete agresiv-competitive. Cealalta parte a medaliei respectivei eficiente este ca aceste zone au devenit pantecele moale al natiunii, cu implicatii serioase in domeniul securitatii nationale. Chiar si un atac partial incununat de succes asupra oricareia din aceste tinte poate avea consecinte economice devastatoare. Aceasta face ca distinctia dintre domeniile civil si combatant sa se estompeze si mai mult." (Abe Singer si Scott Rowell, Institute for National Strategic Studies, National Defense University, Washington DC, US)

"VIZIUNE COMUNA 2010"

Toate aceste dezvoltari au fost conceptualizate deja intr-un document de lucru al Fortelor Armate Americane intitulat "Viziune Comuna 2010" ("Joint Vision 2010"). Premisa politica de la care se pleaca este ca, in secolul urmator, Statele Unite vor trebui sa adopte o politica de mentinere a echilibrului intre marile puteri, asemanatoare celei practicate de Marea Britanie in secolul XIX. Drept urmare, SUA nu vor fi confruntate cu o alta superputere de tipul URSS-ului, ci, mai degraba, de puteri regionale nucleare (cum ar fi China si Rusia), care se pot opune realizarii intereselor lor in zona respectiva. In general, spectrul amenintarilor care vor confrunta Statele Unite se reduce la doua tipuri: amenintari transnationale (derivate din porozitatea granitelor, cuplata cu incapacitatea guvernelor de a controla evolutiile negative din interiorul granitelor lor) si amenintari din partea unor state care se supun mai putin regulilor internationale (Coreea de Nord, Iraq, Libia etc).

Documentul "Viziune Comuna 2010" - bazat pe o superioritate militara americana de cca. 15 ani fata de oricare alt stat din lume - presupune o viziune integrata a actiunii tuturor serviciilor (fortele terestre, aeriene, navale, puscasii marini si paza de coasta), care, la randul lor, sunt libere sa faca tot ce cred necesar pentru a-si maximiza eficienta in lupta. "Fiecare Serviciu este responsabil pentru punerea la punct a scenariilor de urgenta posibile, in scopul de a obtine dominatia in mediul sau, de a se antrena dupa standarde comune si de a-si prezenta propriul sau rol in fata Natiunii. Conducatorulfortelor reunite potriveste toate aceste active intr-o singura echipa coeziva de lupta, motivata de mandria profesionala, operand dupa o doctrina comuna si antrenata pentru un scop comun. VC 2010 pune la dispozitie cadrul conceptual pentru reunirea competentelor serviciilor de a duce actiuni de lupta comune. "

"VC 2010 recunoaste faptul ca toate capacitatile utilizate in cadrul operatiunilor comune sunt puse la punct de servicii. In indeplinirea raspunderilor ce le revin, fiecare serviciu urmareste sa obtina un nivel de excelenta in sase domenii: oameni, conducere, doctrina, materiale, structuri organizatorice si antrenament si educatie. Serviciile pregatesc forte componente pentru performante superioare in indeplinirea misiunilor in cadrul unor operatiuni combinate" (General maior Charles D. Link, Fortele Aeriene ale SUA)

Documentul precizeaza patru misiuni operationale, avand la baza superioritatea informationala:

 • superioritatea informationala, respectiv "capacitatea de a colecta, prelucra si disemina un flux informational neintrerupt, negand, in acelasi timp, adversarului acest lucru";
 • manevra dominanta, respectiv "tentativa de a obtine controlul asupra adancimii, largimii si inaltimii spatiului de lupta, precum si a ritmului operatiilor, prin pozitionarea capacitatilor in vederea obtinerii unui avantaj decisiv";
 • angajarea de precizie, respectiv "maximizarea fortei proprii, reducerea vulnerabilitatilor si indeplinirea misiunilor";
 • protectie in toate domeniile si din toate directiile, respectiv "controlul spatiului de lupta, astfel incat fortele proprii (informatiile, manevra, fortele propriu-zise si logistica) sa fie nu numai protejate, dar sa se obtina si controlul mediului si initiativa in toate operatiile ... in asa fel incat sa se obtina nu numai apararea, ci si libertatea de a ataca inamicul";
 • focalizarea logisticii, respectiv "crearea mediului in care logistica sa nu se termine niciodata."

Dupa cum vedem, domeniul politico-militar sufera transformari de mare anvergura, care pun conceperea securitatii noastre nationale intr-o lumina cu totul noua, in care elementele de concepere traditionala sunt tot mai estompate. 

Loading...